Erdoğan znova grozi: Evropa bo čutila vpliv novega vala migrantov!

Foto: epa

V času, ko je več deset tisoč ljudi pribežalo pred turško mejo na račun obstreljevanja s strani ruskih in sirskih sil v provinci Idlib, je Turčija javno opozorila, da ne bo mogla obvladati “novega begunskega vala”, ki prihaja iz Sirije. Predsednik Recep Erdoğan je izpostavil, da bo Evropa čutila vpliv novega vala migrantov, če se nasilje na severozahodu Sirije ne bo kmalu končalo. 

Trenutno Turčija gosti skoraj 3,7 milijona Sircev – največje begunske populacije na svetu. Turčijo naj bi skrbelo, da bi lahko nov val iz pokrajine Idlib regije, v kateri živi 3 milijone Sircev pokazal v praksi, da je Sircev preveč, da bi se lahko država spopadla z njimi sama.

Preberite več: [Video] Erdogan grozi EU: Če našo “operacijo” v Siriji označite za invazijo, vam bomo poslali 3,6 milijona migrantov!

Napotilo se je več kot 80 tisoč ljudi
Medtem ko je Erdoğan v nedeljo zvečer govoril na podelitvi nagrad v Istanbulu, je zatrdil: “Če se nasilje nad ljudmi v Idlibu ne bo ustavilo, se bo število prihajajočih še povečalo. V tem primeru Turčija ne bo sama nosila takšnega migrantskega bremena.” Po poročanju Voice of Europe je še dodal, da se je do turške meje iz Idliba trenutno napotilo več kot 80 tisoč ljudi.

Foto: epa

“Negativni vpliv pritiska, ki mu bomo izpostavljeni, bodo občutile tudi vse evropske države, zlasti Grčija,” je izpostavil Erdoğan in dodal, da bo še ena migrantska kriza, kakršna je bila leta 2015, neizogibna. “Evropske države pozivamo, naj vložijo svoje napore pri zaustavitvi pokola v Idlibu, namesto da se toliko ukvarjajo s Turčijo in njenim postopanjem v Siriji,” je dejal Erdoğan.

Lani jeseni so Erdoğan in visoki turški uradniki grozili, da bodo “odprli vrata” in spustili 3,6 milijona migrantov, da preplavijo Evropo, če evropske države Turčiji ne bodo ponudile večje podpore. Turški notranji minister Süleyman Soylu je avgusta zagrozil: “Soočamo se z največjim migracijskim valom v zgodovini. Če odpremo zapornice, nobena evropska vlada ne bo mogla preživeti več kot šest mesecev. Svetujemo jim, naj ne preizkušajo našega potrpljenja.”

Hana Murn