fbpx

Erjavec: Migrantski tok se ne bo ustavil, pritiski bodo trajni

Foto: epa

Na balkansko pot lahko stopijo le migranti, ki dejansko potrebujejo zaščito. To je glavna sklepna misel današnjega srečanja zunanjih in notranjih ministrov na Dunaj,u ki sta se ga udeležila tudi naša ministra.

Na konferenci na Dunaju so se države ob balkanski migrantski poti v skupni deklaraciji zavzele za drastično zmanjšanje števila migrantov na tej poti. Ob tem so napovedale dogovor o kriterijih za vstop migrantov na zahodnobalkansko migrantsko pot.

Kriteriji za zavračanje migrantov
Zbrali so se notranji in zunanji ministri desetih držav in se dogovorili, da je treba na balkansko pot v Makedoniji spustiti le tiste migrante, ki dejansko potrebujejo zaščito. Določanje, kdo v to skupino sodi, pa bo prepuščeno posamezni državi, je na novinarski konferenci po srečanju povedala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner.

Migrante s ponarejenimi dokumenti bodo države zavračale na meji. Udeleženci so se dogovorili tudi o skupnih standardih za registracijo migrantov, pogojih za zavračanje migrantov na mejah in njihovo morebitno vračanje. Posebno podporo pa bodo namenili Makedoniji.

Mikl-Leitnerjeva je v izjavi še poudarila, da je zajezitev migracijskega toka “vprašanje preživetja” za Evropsko unijo.

Avstrija je na današnjo konferenco o migracijah sicer povabila notranje in zunanje ministre devetih držav – poleg Slovenije še ministre Albanije, BiH, Bolgarije, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Črne gore in Srbije. Povabila pa ni dobila Grčija, kar je sprožilo kritike Aten.

Pritiski migrantov na EU bodo trajni
Naša notranja ministrica Vesna Györköš Žnidar je na Dunaju poudarila, da so za uspešno obvladovanje migracijskih pritiskov potrebni skupni kriteriji za vstop migrantov na zahodnobalkansko pot v Makedoniji. Hkrati je kritizirala še države, ki javno vodijo politiko odprtih vrat, istočasno pa zaostrujejo kriterije sprejema.
Priznala je, da se je situacija na zahodnobalkanski migrantski poti znova začela zapletati in da prihaja do napetosti na posameznih mejah.

Zunanji minister Karl Erjavec pa je dejal, da je bila konferenca oblika pritiska na EU, saj je Evropski svet glede migracij sprejel številne sklepe, ki pa se ne izvajajo. Pozval je še k skupni migracijski politiki EU, ker bodo pritiski migrantov na EU trajni.

Erjavec je napovedal, da bo – v primeru, da bo Avstrija še zaostrila ukrepe na svojih mejah – Slovenija storila isto. Opozoril je tudi, da v luči nadaljevanja nasilja v Siriji in Iraku na vidiku ni rešitve za hitro ustavitev migracijskega toka.

B. O., STA