fbpx

ESČP obsodilo Rusijo zaradi smrti in nehumanega ravnanja z borcem proti korupciji Magnitskim

Sergej Magnitski. (Foto: Twitter)

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je danes v Strasbourgu obsodilo Rusijo zaradi smrti borca proti korupciji Sergeja Magnitskega, ki je umrl v priporu leta 2009, ko je čakal na sojenje. Z njim kot zapornikom so slabo ravnali in mu odrekali zdravniško pomoč, s čimer Rusija ni zaščitila njegove pravice do življenja.

Sergej Magnitski je bil ruski finančni revizor, ki je javno objavil podrobnosti o več kot 200 milijonov evrov težki prevari ruskih državnih uradnikov. S tem je Kremlju stopil na žulj in novembra 2008 so ga priprli zaradi suma davčne utaje, mu pripor nato večkrat podaljšali, čez leto dni pa je umrl. Čeprav je že dlje časa prosil za zdravniško pomoč, so ga praktično ignorirali.

Diskreditacija ruskih oblasti je šla tako daleč, da so ga leta 2013 celo posthumno spoznali za krivega sodelovanja pri davčni utaji, skupaj z britanskim finančnikom Williamom Browderjem, ki je vodil hedge sklad.

Primer Magnitski je tedaj razgalil, kako Rusija obravnava in preganja žvižgače in politične nasprotnike. ZDA so sprejele tudi sankcije proti ruskim državljanom, ki naj bi sodelovali pri kršenju človekovih pravic, zakon pa je dobil ime prav po Magnitskemu. Podobno so se odločile tudi druge države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pustili so ga v mukah umreti v zaporu
Sedemčlanski senat ESČP, v katerem je bil tudi ruski sodnik, je danes soglasno odločil, da je Rusija kršila več določil Evropske konvencije o človekovih pravicah, ko Magnitskemu niso nudili pomembne zdravniške pomoči in ker mu ni bila zaščitena pravica do življenja. Opozorili so tudi, da so stražarji v zaporu z njim ravnali slabo in da je bil neupravičeno in predolgo v pridržanju. Prav tako so obsodili očitno nepravičen posthumni sodni proces, v katerem je bil Magnitski na koncu obsojen, poroča STA. Sodišče je Rusiji naložilo, da mora ženi in materi Magnitskega plačati 34.000 evrov odškodnine.

V nadaljevanju objavljamo številne ruske oporečnike, ki so umrli zaradi nasprotovanja Putinovemu režimu:

Umorjeni opozicijski politik Boris Nemcov. (Foto: epa)

Umorjena ruska novinarka in oporečnica Anna Politkovskaja. (Foto: epa)

Ruski izgnanec Nikolaj Gluškov

Aleksander Litvinenko

Ruski oligarh Boris Berezovski (Foto: epa)

Ruskega politika Sergeja Jušenkova so umorili še isti dan, ko je ustanovil politično stranko Liberalna Rusija. (Foto: epa)

Urednik ruske verzije revije Forbes Pavel Klebnikov je razgaljal bogatenje ruske elite. (Foto epa)

Peter Truden