fbpx

Eskalacija migrantske krize v Bosni in Hercegovini povzroča politične napetosti, Dodik ne želi migrantov na ozemlju Republike Srbske

Migranti v Veliki Kladuši (vir: twitter)

Predsedništvo Bosne in Hercegovine se je začelo ukvarjati z vedno večjim problemom, ki je to pomlad z novim navalom migrantov z Bližnjega vzhoda zajel tudi BiH. Medtem je predsednik Republike Srbske Milorad Dodik že napovedal, da ne bo dopustil nastanitev migrantov na svojem ozemlju.

Predsednik ministrskega sveta BiH Denis Zvizdić je za naslednji ponedeljek sklical sejo Koordinacijskega organa za vprašanje migracije v BiH v zvezi z migranti, ki zadnje čase prihajajo v BiH.

Ministrski svet BiH je zadolžil bosansko ministrstvo za varnost, da na naslednji seji sveta ministrov predstavi predlog o formiranju začasnega operativnega štaba za migrante, ki prebivajo v BiH. V začasni štab bi bile po poročanju bosanskega spletnega portala Index vključene enote mejne policije BiH, predstavniki ministrstva za varnost, predstavniki ministrstva za človekove pravice in begunce ter številni drugi.

Migranti v Sarajevu. (Vir: Twitter)

Predsedujoči Zvizdić naj bi pričakoval realizacijo sprejetih sklepov v najkrajšem času. Zdi se mu pomembno, da pri reševanju vprašanja migrantov v skladu z dolžnostmi in možnostmi sodelujejo vsi nivoji oblasti, saj naj bi bila to “naloga in obveznost celotne skupnosti”, so pojasnili v Zvizdićevem kabinetu.

Republika Srbska noče migrantov na svojem ozemlju
Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik je po drugi strani odločitev ministrskega sveta, da odloča o naseljevanju migrantov znotraj teritorija RS, označil za nesprejemljivo.

Migranti v Veliki Kladuši. (Vir: Twitter)

“Ne bomo dovolili, da na območju Zalužanov pri Banjaluki ali pri Kalinoviku oziroma pri katerem koli drugem mestu ali objektu v Republiki Srbski nastanijo migrante. V našem imenu ne more nihče odločati o tem,” je sporočil Dodik kot odgovor na poziv Federacije BiH, ki želi nastaniti migrante v vojaške kasarne.

Ivan Šokić