fbpx

EU in Kanada po sedmih letih pogajanj slovesno podpisali sporazum CETA

Foto: epa

Po sedmih letih pogajanj med Evropsko unijo in Kanado glede trgovinskega sporazuma Ceta sta ga slednji sedaj tudi slovesno podpisali. Sporazum bo močno olajšal trgovanje med podpisnicama, saj odpravlja večino carin in krepi trgovino med stranema.

V Bruselj je pripotoval kanadski premier Justin Trudeau, ob prihodu pa ga je pozdravil tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Razlog za ta obisk kanadskega premierja v Evropski uniji se skriva v nadvse pomembnem trgovinskem sporazumu Ceta.

S strani Evropske unije so sporazum “poštempljali” kar trije vodilni možje
Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pred začetkom vrha Evropske unije in Kanade v Bruslju povedal, da je to pomemben dan za Evropsko unijo in Kanado. Dodal je, da s podpisom dolgo pričakovanega trgovinskega sporazuma Ceta postavljajo mednarodne standarde, ki jih bodo morali upoštevati tudi drugi in s katerimi se pogajajo o prostotrgovinskih sporazumih. Sporazum so v imenu Evropske unije podpisali predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in predsedujoči Svetu EU, slovaški premier Robert Fico, v imenu Kanade pa njihov premier Justin Trudeau.

Raziskava je pokazala, da večina ljudi v Evropi podpira prosto trgovino. Seveda, ko pa bosta od podpisa sporazuma Ceta imeli korist tako EU kot Kanada. Z uveljavitvijo le-tega bo odpravljenih več kot 99 odstotkov carin med podpisnicama, strokovnjaki pa so izračunali, da naj bi se njuna trgovina povečala za 12 milijard evrov letno. Seveda to pomeni mnogo več delovnih mest, posledično pa tudi boljši življenjski standard ljudi.

Preberite tudi: Za Ceto je nastopil Dan D

Evropska unija je s Kanado, hkrati ko sta podpisali Ceto, podpisala tudi sporazum o strateškem partnerstvu. Z njim želita strani poglobiti dialog in sodelovanje na zunanjepolitičnem področju.

M. S., STA