fbpx

EU Parlament potrdil zloglasno direktivo o avtorskih pravicah, ki uvaja cenzuro: V SDS ostro proti, saj direktiva omejuje svobodno uporabo interneta

Glasovanje o sprejetju direktive o avtorskih pravicah v Eu parlamentu (vir: twitter)

Evropski parlament je na današnjem zasedanju potrdil kontroverzno reformo avtorskih pravic navkljub javnim protestom in nasprotovanju sprejetju reforme tako ustvarjalcev, ponudnikov spletnih storitev kot tudi samih uporabnikov spleta. Sprejetju reforme so nasprotovali tudi pri Wikipediji, Redditu, Googleu in GitHubu. Proti škodljivi direktivi so glasovali evropski poslanci SDS, za direktivo so glasovali: Ivo Vajgl, Franc Bogovič, Alojz Peterle.

Na plenarni seji v Strasbourgu, ki se je odvijala v torek, 26. marca so evropski poslanci z 384 glasovi za in 274 glasovi proti potrdili novo direktivo o avtorskih pravicah na enotnem digitalnem trgu.

Današnje glasovanje je po pisanju The Next Web zadnja beseda EU parlamenta o omenjeni direktivi. Zdaj ostane samo še Evropski svet, ki naj bi jo s svojim privoljenjem v aprilu tudi sprejel kot uradni zakon. Po vseh prepričanjih naj bi se to tudi zgodilo. O kontroverzni direktivi smo pisali ob večih prilikah in še posebej opozarjali na nevzdržnost 11. in 13. člena, ki v vseh pogledih uvajajo cenzuro spletnih vsebin pod pretvezo varovanja avtorskih pravic. Iskreno lahko rečemo, da so direktivo sestavljali ljudje, ki ne razumejo oziroma ne uporabljajo spleta vsak dan. Sprejetje direktive tako omejuje tudi svobodo govora znotraj EU.

Evropski parlament potrdil direktivo, ki odpira vrata cenzuri uporabnikov na spletu
11. člen znan kot tudi tako imenovani “link tax” na podlagi nove reforme avtorskih pravic zahteva, da vsi ki rabijo delce prispevkov novic na spletu potrebujejo predhodno dovoljenje avtorja. 13. člen znan tudi kot “upload filter” pa bi ponudnike spletnih storitev prisilil v obvezen predhodni pregled vseh na splet naloženih vsebin. Evropski parlament je potrdil direktivo, medtem ko so ločeno glasovali o amandmaju 13. člena, ki pa je bil zavrnjen z vsega petimi glasovi večine.

Podobna zakonodaja je bila sprejeta v Španiji in Nemčiji v 2014, kjer se je že izkazala polom, njeni učinki pa so bili ravno obratni od zaželenih. Ko je Španija želela Googlu zaračunavati za spletne povezave do španskih spletnih virov, je Google enostavno prenehal z uporabo španskih spletnih virov.

“Zaščita avtorskih pravic je nujna, a brez tveganja omejitve svobode interneta. Pomisleki pri uporabnikih niso bili v celoti odpravljeni. Predvolilni čas ni primeren za odločitve, ki vzbujajo tako velike dvome. Glasovala sem proti,” je povedala evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc.

13. člen pa je zgolj cenzura oblečena v preobleko skrbi za avtorske pravice. Namreč od ponudnikov spletnih storitev, kakršna so socialna omrežja Facebook, Twitter, Instagram ali celo aplikacij kakršna je WhatsApp se pričakuje da bodo preventivno pridobile licence za vsebino, ki bi jih njihovi uporabniki mogoče želeli objaviti na spletu. Kaj takega je praktično nemogoče, zaradi česar je jasno da bo zakon doprinesel zgolj zmanjšanju svobode govora na spletu.

V SDS proti sprejeti direktivi saj umejuje svobodno uporabo interneta
Direktivi o avtorskih pravicah nasprotujejo tudi v SDS, kjer menijo, da “direktiva ne zagotavlja ustrezne zaščite ustvarjalcev, prav tako pa pušča preveč odprtih izvedbenih vprašanj.” Ob tem so izpostavili, da “direktiva vpliva tudi na svobodno uporabo interneta, saj filtri, ki so neizbežna posledica direktive, ne ločujejo med izjemami kot so satire, meme-ji, ipd. ter vsebino, ki dejansko krši avtorske pravice.”

“Verjamemo, da je reforma avtorskega prava v EU nujna, a ne na račun svobodne uporabe interneta,” so zapisali na spletni strani SDS in poudarili, da je zato še “toliko bolj pomembno, da bi bila vsebina končnega kompromisnega predloga takšna, da ne bi omejevala svobodne uporabe interneta.” Iz tega razloga so v delegaciji SDS v Evropskem parlamentu glasovali proti direktivi o avtorskih pravicah.

Ivan Šokić