fbpx

EU po Orbanovem odprtem pismu sprostila madžarska sredstva za obnovo

Madžarski premier Viktor Orban obkrožen z evropskimi politiki (EPA)

Proporcionalno gledano je Madžarska do sedaj sprejela največji delež ukrajinskih beguncev.

Evropska komisija je sprostila 2,17 milijard evrov v posojilih za tri države članice EU. Od tega bo šlo 147 milijonov evrov Madžarski pod okriljem EU programa za zmanjšanje brezposelnosti zaradi izbruha koronavirusa. To pa je po poročanju Remix News sprostitev celotnega zneska posojila Madžarski. Poljska je dobila 1,5 milijarde, Portugalska pa 523 milijonov evrov.

Znesek, ki so ga v Bruslju sprostili v torek, 29. marca 2022 je osma tranša finančne pomoči iz Evropskega instrumenta za začasno podporo zmanjševanju tveganj za brezposelnost v izrednih razmerah (SURE). S tem denarjem v Bruslju pričakujejo, da bodo na Madžarskem reševali tudi krizo z ukrajinskimi begunci.

Orban je že 22. marca 2022 v pismu predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen opozoril, da Madžarska nujno potrebuje sredstva iz sklada za obnovo zaradi “brezprecedenčni izziv vojne v Ukrajine.” Instrument SURE predstavlja dolgoročna posojila z nizkimi obrestnimi merami, ki so namenjena hitremu okrevanju po pandemiji. Navkljub temu pa so v Bruslju zadrževali sredstva odmerjena za Madžarsko v imenu “evropskih vrednot”. Madžari so namreč lani predstavili nov zakon s katerim bi zaostrili predpisane kazni za pedofile prepovedali LGBT vsebino v izobraževalnem sistemu brez pristanka staršev.

Mednarodni tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs je povedal, da je Madžarska po zadnjih podatkih od začetka ruske specialne operacije konec februarja sprejela kar 540 tisoč ukrajinskih beguncev. Proporcionalno gledano to število Madžarsko uvršča na prvo mesto po deležu sprejetih ukrajinskih beguncev.

Ivan Šokić