fbpx

EU v Španiji ustanovila obveščevalni center za Ukrajino, kjer bodo motrili premike ruskih enot

Sedež Satelitskega centra EU v Madridu (foto: EU SatCen)

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je na novinarski konferenci v ponedeljek, 28. februarja 2022, razkril, da se bo satelitski center EU v Madridu uporabljal za pridobivanje obveščevalnih informacij glede premikov ruskih vojaških enot za ukrajinsko vlado. Po orožarskih poslih se je EU spustila še v vojaško obveščevalno dejavnost.

“Evropska unija je prosila satelitski center v Madridu, da Ukrajini priskrbi obveščevalne podatke glede premikov ruskih vojaških enot in države EU so odločene, da še povečajo bilateralno vojaško podporo Kijevu,” je na novinarski konferenci v ponedeljek povedal visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell. Satelitski center EU je sicer agencija, ki se ukvarja s podporo pri vprašanjih skupne zunanje in varnostne politike. Njihova naloga je zagotoviti relevantne satelitske posnetke in fotografije iz zraka.

“Odnosi z Rusijo se več ne bodo mogli določati s trgovanjem,” je izpostavil Borrell, ki je poudaril, da bo zato morala EU v prihodnosti drago plačati. Rusija je namreč na sankcije odgovorila z grožnjami in obljubila povračilne ukrepe, ki pa so trenutno še v pripravi. Navkljub vsemu šopirjenju EU v zvezi s Združenjem za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (SWIFT) pa so sankcije proti Rusiji zgolj politična poteza. Prizadete so zgolj izbrane banke, ki so že bile tarča zahodnih sankcij. Razlog za to je dejstvo, da če bi Rusijo čisto zares izključili iz SWIFT, EU ne bi mogla plačati za dobavo zemeljskega plina, kar pomeni, da bi se ustavila dobava plina iz Rusije. Ali kar je za EU potencialno še huje, bi morala plačati v rubljih in ne evrih, kar bi pomenilo, da EU lastnoročno krepi rusko ekonomijo.

Konfliktne informacije glede dobave vojaških letal
Po pisanju Zero Hedge bi odločitev EU, da Ukrajini priskrbi svojevrstni komandni štab, lahko nakazovala, da gre za prvi organiziran vojaški odziv v EU na dogajanje v Ukrajini. Začelo se je z obljubami o pošiljanju lovskih letal, te naj bi po ukrajinskih informacijah Ukrajini preko EU priskrbele Poljska, Slovaška in Bolgarija, trenutno pa se nahajamo na točki, kjer EU Ukrajini nudi vojaško podporo na terenu.

Ukrajinski vojak ob lovcu MiG-29 med vojaško vajo Jasno nebo iz leta 2018 (foto: EPA)

Ukrajina je po Borrellovih besedah EU sporočila, da “potrebujejo lovce, ki jih bo ukrajinska vojska lahko upravljala”, nekatere države članice pa naj bi imele takšna letala na zalogi. Gre za sovjetske lovce, kot sta MiG-25, MiG-29. V igri naj bi bili tudi starejši MiG-21, s katerimi operirata Hrvaška in Romunija, a je kaj takega, glede na dejstvo, da Ukrajina ne uporablja “enaindvajsetk”, manj verjetno.

V nasprotju s trditvami Ukrajinskih zračnih sil, ki so objavile, da naj bi jim Poljska, Slovaška in Bolgarija priskrbeli 70 vojnih letal, pa so te trditve zanikali tako na Poljskem kot v Bolgariji. Poljski predsednik Andrzej Duda je v ponedeljek povedal, da Poljska in NATO niso del konflikta v Ukrajini in zato ne morejo Ukrajini priskrbeti vojaških letal. “Ne bomo vstopili v konflikt,” je rekel Duda in poudaril, da bi kaj takega pomenilo vojaško vpletanje v ukrajinski konflikt. Ukrajini naj bi Poljska poslala zgolj humanitarno pomoč. Da bi pošiljali vojaška letala Ukrajini je zanikal tudi bolgarski obrambni minister.

Britanska zunanja ministrica stopnjuje napetosti
Britanska zunanja ministrica Liz Truss, ki je bila s svojimi agresivnimi izjavami po trditvah Rusov vzrok za dvig ruske jedrske pripravljenosti na najvišjo stopnjo, je medtem povedala, da bo Združeno kraljestvo podpiralo britanske državljane, ki se odpravljajo v Ukrajino, da bi se pridružili ukrajinskim enotam za boj proti Rusom. “Absolutno,” je bila odločena Trussova, “če želijo ljudje podpirati ta boj, bi jih sama podprla pri tem.” Po mnenju Trussove v Ukrajini ne poteka boj zgolj za svobodo in demokracijo v Ukrajini, temveč po celi Evropi. Izjave britanske ministrice so v navzkrižju z britansko zakonodajo, po kateri je kaznivo dejanje za britanske državljane služiti v oboroženih silah tuje države.

Ivan Šokić