fbpx

EU za obnovo Titovega Galeba namenila okoli 9,3 milijona evrov obenem pa obsojajo poveličevanje totalitarizmov

117 metrska ladja Galeb je danes v zelo slabem stanju

EU za obnovo ladje Galeb na kateri je užival jugoslovanski komunistični diktator Josip Broz Tito namenila okoli 9,3 milijona evrov nepovratnih sredstev, obenem pa izglasovala Resolucijo EP o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope, ki obsoja ohranjanje spomenikov in obeležij “ki poveličujejo totalitarne režime, kar vodi k izkrivljanju zgodovinskih dejstev o posledicah druge svetovne vojne ter k propagiranju totalitarnih političnih sistemov.”

Julija 2019 je EU za obnovo ladje, ki je postala sinonim razkošja, ki si ga je privoščil jugoslovanski diktator Josip Broz Tito, namenilo okoli 9,3 milijona evrov.

To je tudi v sami Reki zbudilo veliko negodovanja. Namreč glede na to, da se hrvaško mesto ponaša z neslavnim rekordom, da se je v zadnjih sedmih letih iz mesta izselilo okoli 11 tisoč prebivalcev, je dejstvo da se obnavlja pozabljeno in zarjavelo ladjo, ki bi jo reški župan želel spremeniti v muzej, ki bi poveličeval Tita naravnost neokusno.

Reka se razpada
Sploh ko vzamemo v obzir, da se po pisanju hrvaškega spletnega portala Dnevno, reška bolnišnica nahaja v prostorih avstroogrske konjušnice. “Reka ima bolnišnico iz Alana Forda, ki je bila zgrajena v delno spremenjenih avstroogrskih štalah, avtobusni kolodvor na Žabici je hujši od tistega v Bujumburi v Burundiju, čim se umaknete nekaj sto metrov od glavnega trga pa imate fasade, ki se razpadajo.”

Problem je z odpadom, problem je s pristaniščem, ki se je v celoti zanemarilo, problem je stara rafinerija, v “katero se ni resno vlagalo še od časov Franca Jožefa, ki jo je postavil,” z drugimi besedami, socialisti ki so že desetletja na oblasti v mestu, z županom Vojkom Obersnelom na čelu ubijajo mesto.

V tem času pa se je od začetka leta 2019 projekt obnove Titovega Galeba neprestano dražil. Z okoli 3,8 milijona evrov na več kot 6,4 milijona evrov in sedaj 9,3 milijona evrov. Vse zato, da se na stari zarjaveli ladji, na kateri je užival Tito uredi muzej, poletni kino in kaka restavracija.

EU resolucija ostro proti poveličevanju nacizma in komunizma
Pri tem pa se pozablja, kakor so opozorili na portalu Tjedno, da je ravno pred tednom dni v Evropskem parlamentu bila sprejeta Resolucija Evropskega parlamenta o pomenu evropskega zgodovinskega spomina za prihodnost Evrope, v kateri so evroposlanci še enkrat obsodili poveličevanje vseh totalitarnih režimov v Evropi.

Josip Broz Tito in Nikita Hruščev na Galebu leta 1957 (vir: twitter)

Sprejeta resolucija “želi spomniti, da sta nacistični in komunistični režim zakrivila množične poboje, genocide in deportacije ter povzročila izgubo življenj in svobode v 20. stoletju, kar je brez primere v zgodovini človeštva,” in “poziva vse države članice EU, naj jasno in načelno izrazijo svoje stališče glede zločinov in agresivnih dejanj, ki so jih zagrešili totalitarni komunistični režimi in nacizem.”

Ob tem so v omenjeni resoluciji “ugotavlja, da so v nekaterih državah članicah še ohranjeni spomeniki in obeležja (parki, trgi, ulice itd.), ki poveličujejo totalitarne režime, kar vodi k izkrivljanju zgodovinskih dejstev o posledicah druge svetovne vojne ter k propagiranju totalitarnih političnih sistemov.”

EU govori eno, dela drugo
Očitno je razlika med tem kaj EU parlament govori, in kaj EU dela velika. Saj po eni strani sami zagotavljajo finančna sredstva za obnovo in poveličevanje spomenika komunističnemu diktatorju, po drugi strani pa ravno to obsojajo.

Ivan Šokić