Europol svari: V prvih bojnih linijah Islamske države se zna znajti vedno več žensk – poglejte, zakaj!

Foto: Facebook

Rekrutacija in izkoriščanje žensk za uresničevanje ekstremnih ciljev teroristične skupine Islamska država bosta po poročanju evropskega policijskega urada Europol imela za posledico, da bo ženskam v prihodnosti zaupana osrednja vloga v džihadistični skupini.

v 34 strani dolgem poročilu z naslovom “Ženske v propagandi Islamske države” Europol navaja, da so ženske džihadistke ravno tako ideološko motivirane kot njihovi moški kolegi, saj si prizadevajo za izgradnjo Islamske države.

Zaznati bilo več aretacij žensk
Iz sklepa izhaja, da je bilo nedavno zaznati več primerov aretacij žensk, ki so izvedle ekstremistični napad ali pa so bile preventivno aretirane, kar kaže na to, da so ženske pripravljene uporabiti nasilje, če jim to dovoljuje ideologija. Zaenkrat ženske še niso prevzele ključnih vlog, ampak ravnovesje se lahko zlahka obrne glede na strateške potrebe in razvoj organizacije na terenu, poroča Breitbart.

Poročilo je prišlo na dan potem, ko je pričela naraščati zaskrbljenost, ki jo povzročajo tuji borci, vključno z ženskami, ki se vračajo domov v Evropo po padcu samooklicanega kalifata Islamske države v Siriji in Iraku. Po podatkih izvršne direktorice Europola Catherine De Bolle je bilo 15 odstotkov ljudi, ki so bili v Evropski uniji obtoženi povzročanja džihadističnih groženj, žensk.

Foto: Facebook

Ženske uporabljajo za zasramovanje moških
Avtorji poročila so preučevali propagando, ki cilja na ženske, prav tako pa so opozorili na ženske, ki so aktivno sodelovale v islamističnem bojevanju z namenom, da se pri moških vzbudi sram. Poleg tega so navedli konkreten primer iz publikacije Islamske države, v katerem je bilo vidno hvaljenje treh žensk, ki so leta 2016 napadle policijsko postajo v Mombasi v Keniji, ob tem pa so se spraševali, kaj je narobe z moškimi, da niso oni prevzeli aktivne vloge.

Na vrhuncu moči, v letih 2014-2015, je Islamska država v Siriji in Iraku nadzirala območje v velikosti Velike Britanije in ob tem izvedla vrsto terorističnih napadov po vsem svetu. Marca so sile ob podpori ZDA razglasile zmago nad Islamsko državo, vendar pa podružnice ekstremistične skupine na Sinajskem polotoku v Egiptu, Afganistanu in drugih državah še vedno predstavljajo grožnjo. Ideologija skupine je k napadom motivirala že več volkov samotarjev, ki sploh niso imeli ali pa so imeli le malo povezav s samim vodstvom.

H. M.

 • samsara

  Pa naj še kakšen neveden zahodnjak in nestrpnež širi neresnice o podrejenosti in neenakopravnosti žensk v islamskem svetu.
  Svetal zgled za cel svet, na temo naprednih nazorov, enakopravnosti spolov, enake učinkovitosti, motiviranosti ipd.

  Musnindža press

  • Clemen J.

   Ce gledas glede sammorilcev, potem mas prav tam rajs zensko poslejo pa sami sprozjo, ocitno jim tud 72 devic ni vec po godu

 • xtc

  Težava je,da se Evropjci ne znajo spopasti z zadevo.
  Ko odo teroristični islamisti,pokopani ponižujoče v nasprotju z njih žrtvijo in deležni javnega posmeha,podo stvari krenile drugače,doklej se bo EU igrala igrice “spoštovanj” boste imeli takih na kupe,ko bo tak “heroj” deležen posmehljivega in ponižujočega slovesa-tudi razlogov za pot tja med device ne bo več mikavna.

  • kalavnik

   Ce ne bilo nafte, razmaha islama v taki meri ne bi bilo. Vse to placuje vsak, ki se vozi na fosilna goriva. In vedno huje bo.

 • skorpijon93

  kjer ni islama ni nasilja, bodočnost je v višegrajskih državah

 • kalavnik

  dokler bo obstajal islam, ne bo nihce od nevernikov varen.

 • Antonius

  Evropa je v sprejeti deklaraciji obsodila tri morilske ideologije. Komunizem, nacizem in fašizem.
  Mislim, da bo treba k obsodbi in prepovedi treh terorističnih ideologij, dodati tudi versko ideologijo terorističnega islama.
  Dejstvo je, da je tudi vsaka vera svojevrstna ideologija. Družba jo sprejme v svojo zavest, jo spoštuje, se po zapovedih ravna, kar ji sprejeta vera narekuje in dopoveduje.
  Muslimanstvo je nasilna tiranska ideologija, ki v drugega boga verujočim ne dovoli nikakršne svobode.
  Grožnja s smrtjo vsakomur, ki NE veruje v alaha je zločinska verska ideologija, ki jo bo moral enkrat cel kultivirani demokratični svet obsoditi in prepovedati.

 • Clemen J.

  Zmanjkalo je devic, pa so ubral alternativo, ženskam ne pripada nič ker so za njih vredne manj kot kamela.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!