Evropa dobiva novo podobo: Vse več žensk obrezanih

Foto: iStock

UNICEF, edina organizacija v okviru Združenih narodov, ki je posvečena izključno otrokom, je ocenila, da je bilo več kot 125 milijonov deklet in žensk po svetu obrezanih, pri čemer je potrebno opozoriti, da je vsako leto v Afriki ogroženih kar 3 milijone deklet. Zmotno je prepričanje, da grozljiva praksa ni prisotna v Evropi, statistika namreč navaja, da je bilo v Evropi obrezanih kar 500.000 žensk!

Ob tem, ko število obrezanih žensk v Veliki Britaniji narašča, se izvajajo aktivnosti ugotavljanja vzrokov za nadaljevanje prakse med določenimi skupinami, čeprav so se te preselile v Veliko Britanijo. Čeprav gre za pošastno prakso, pa nekateri člani iz prizadetih skupnosti še naprej podpirajo obrezovanje, ker jih ta povezuje z njihovo “kulturno dediščino”, pri tej pa se vzpostavi  nadzor nad žensko spolnostjo.

Vpliva na povečanje stopnje tveganja pri porodu
Za mlado generacijo obstaja večja verjetnost, da bo nasprotovala obrezovanju, a vendarle se pogosto dogaja, da ženske popustijo pod pritiski razširjene družine. Nekatere ženske prav iz tega razloga pozivajo k večji intervenciji s strani države. Izpostavitev praksi predstavlja resno grožnjo za zdravje deklet in žensk, ki se ji ne morejo izogniti. Grožnja pa je prisotna tako v času izvajanja obrezovanja kot tudi pozneje v življenju. Med takojšnjimi zdravstveni zapleti so hude bolečine, poškodbe sosednjih organov, zadrževanje urina, šok, krvavitve in okužbe, ki včasih vodijo celo v smrt. Dolgoročni zdravstveni zapleti lahko vključujejo kronično bolečino, infekcije, nastanek keloidov in neplodnost, obrezovanje pa povečuje stopnjo tveganja tudi pri porodu.

Obstajajo ocene, da je v Angliji in Walesu leta 2001 živelo 103.000 obrezanih žensk, starih med 15 do 49 let, ki so bile rojene v državah, kjer se ta praksa prakticira, medtem ko je bilo leta 2001 teh 66.000. Med letoma 1996 in 2010 je bilo v Angliji in Walesu rojenih 144.000 deklet, katerih mame so prihajale iz držav, kjer prakticirajo obrezovanje. 60.000 teh deklet, starih 0-14 let, je bilo leta 2011 rojeno materam, ki so bile obrezane. V obeh primerih je več kot dobra polovica mater prihajala iz držav Afriškega roga, kjer obrezovanje predstavlja skoraj univerzalno prakso, približno petina pa iz držav na zahodu in vzhodu Afrike. Leta 2015 pa je bil v poročilu univerze London City ugotovljen trend naraščanja obrezanih žensk v Angliji in Walesu.

Foto: iStock

Vpliva na manjšo spolno slo
Za ženske, ki so bile podvržene obrezovanju, je verjetneje, da bodo med spolnim odnosom čutile bolečine, zaradi česar imajo posledično zmanjšano spolno zadovoljstvo in manjšo spolno slo. Psihološka travma, do katere pride med obrezovanjem, lahko pri ženskah ostane prisotna celo življenje, med mladimi ženskami pa lahko vodi v posttravmatični stres z občutki nepopolnosti, zmedenosti, izdaje in depresije.

Obrezovanje žensk krši številna načela človekovih pravic, vključno z načelom enakosti in nediskriminacije na podlagi spola. Pošastna praksa se šteje kot oblika nasilja nad dekleti in ženskami in kot oblika zlorabe otrok. Navzven daje močno sporočilo o podrejeni vlogi žensk in deklet v družbi. Poleg tega pa ohranja dojemanje, da lahko ženske opravljajo samo vlogo mame in žene, kar pa prispeva h krepitvi podrejenosti žensk na političnem, gospodarskem, socialnem in kulturnem področju.

N. Ž.

 • Viljamus

  Ma naj si jih dajo odrezat šerijatarji sami svoje onete, pa še prste zraven, preden se sploh spravijo na žensko.
  Tako bo najbolje da se ta gnusna zgodba konča v zgodovini šeriata.

 • Nšo-či

  Se v očeh teh majhnih deklic zrcalijo solze ob vseh bolečinah, ki jim jih prizadevajo ljudje, ki bi jih morali varovati in ljubiti?

 • Caetano

  Vse te probleme so uvozili filoislamisti po dogovoru z Muslimansko bratovščino oz. arabskimi teokrati.

 • Novakec1

  Inkubatorji za musliče, pa še elektrike ne rabi.

 • Dragan Krstič

  Prepustimo to šerijatarjem saj jih je tako in tako preveč, sploh v Evropi. Poskrbimo raje da jih bo v Sloveniji čimmanj. Ali veste to, da ponesrečena obrezovanja dečkov plačuje bolnišnicam zavod za zdr. zavarovanje.
  Za to je denar, za ljudi, ki vplačujejo v ta sklad do konca življenja pa zbiramo zamaške.

 • xtc

  Raje kot raziskave in jamranje sprejmite smrtne kazni za tiste,ki izvajajo obrezovanje in one ,ki ženske in deklice silijo v to.

  • čopkovseved

   In kazni za naše urologe, ki še vedno obrezujejo muslimanske dojenčke, pa se nihče v Sloveniji ne zgane!

 • stajerc5

  Obrezovanje je groza!
  Sterilizacija bi bila sestka v Lotu!
  Hvala.

  • pajot

   Domnevam,da bi bila sedmica šus v čelo….

 • tramal

  Mislim da so vse naše komunajzerke obrezane in to spodaj in na možganih.Vse so nekam pohabljene.

  • Steiermark

   Ja, ampak one se že rodijo takšne….

 • Morala

  Evropi je že marsikaj ušlo izpod nadzora in dopušča nekaj kar nismo odobravali…obrezovanje deklic se nikoli ne bi smelo dovoliti…


  Sprejeli so nov zakon, ki prepoveduje staršem polnoletnih dijakov vpogled v ocene, brez privoljenja dijaka. Sam si bo lahko pisal opravičila odsotnosti…Haha, budale…

  • Vera

   Ni rečeno , da je 18 letnik dovolj zrel za takšno odločanje glede ocen in obiskov staršev na šolah . Pod to blesavo vlado ( ministrstvom ) uvajajo same neumnosti, potem pa naj imajo na srednjih šolah dijaki vse zastonj, ne pa v breme staršev, če ne bodo imeli več nobenih pravic do svojega otroka .
   Starši morajo imeti nadzor nad šolarji, pa ne glede,kje in za kaj se izobražujejo !

 • elh.

  Pravzaprav je govorenje proti obrezovanju že čez rob politične korektnosti.

  Število muslimanov v Evropi raste, svoboda govora je vedno bolj omejena s poljubnimi interpretacijami politične korektnosti, nadaljevanje tega trenda vodi v situacijo, ko bo dilema obrezana ali obglavjena. Kakor tam, kjer je ta primitivnost doma.
  Kot, da bi bili v nekem morasto morbidnem filmu.

 • slosin

  ..pa kje so zdej te fuknjene feministke…?

 • Caetano

  V Tuniziji od koder tudi prihajajo migranti v Evropo deluje na podeželju veliko islamističnih milic. Včeraj so napadli policijsko patruljo in pobili devet policajev.

  https://www.independent.co.uk/news/world/africa/tunisia-jendouba-attack-nine-police-killed-gun-grenade-a8437451.html

  • slosin

   spet je kriv Zahod….

   • KAPIBARA

    So se poskrile, da ne bodo obrezane- odrezane..

 • šmentanamuha

  Obrezovanje žensk govori o tem, kako nemoški, kako inferiorni so muslimani v odnosu do ženske. Občutek, da so moški in torej glavni imajo šele tedaj, ko imajo pred sabo spolno pohabljeno žensko, zakrito, da je svet ne vidi, s katero lahko počne kar koli. Lahko jo celo ubije, če “ni pridna”. Muslimani, ki hočejo imeti obrezane ženske, so pičkin dim, navadni pusiji brez jajc, ene gnide, ki jim samo niihova lažna vera dopoveduje, da imajo pravico, da ženski dominirajo. Še Alah ni tolk nor, da bi zahteval, da mora mož za podreditev, spolno pohabiti ženo. To so si izmislili eni mizogini imami, ki hočejo imeti nadzor nad muslimansko populacijo. Če si musliman, si že itak v osnovi deformiran v glavi, tko kot če si levičar ali celo član Levice. Resnici na ljubo moramo vseeno povedati, da Mesec še ni izdal navodil, da morajo biti članice njegove stranke obrezane. Še ne. Za začetek si bo prizadeval samo za burko.

 • večni srb

  Kakšno obrezovanje neki, saj ljudje niso krompir, to je navadno brutalno nasilje, z namenom pohabljanja in prizadejanja trajnih bolečin.

  Te ženske, pa tudi moški, ki jim odrežejo kožico penisa, so invalidi in žrtve verskega fanatizma, o njih bi morali govoriti v okviru kriminala, ne pa tradicij in religije. Kdor to počne, je hud kriminalec in težak duševni bolnik.

  • Zgornji

   Bejbe nimajo penisov … a si mal zamešal tole ?

 • cosmosjasnovidec

  Je pa po vsem tem obrezovanju velik čudež,da so ravno muslimanke največje kurvetine in prasice katere se prostituirajo med vsemi čefutarkami v Sloveniji.
  V Nemčiji se pa tako ali tako vse prodajajo za denar sem videl na svoje oči.
  ————————————————————————
  Vsakemu levaku,komunajzerju,čefutarju ter seveda musliču se poščijem v usta in na glavo.
  DR.Cosmosjasnovidec

  • slosin

   predvidevam, da se nisi spustu tako nizko in tud malo poprakticiral v tej najstarejši obrti…

 • Zgornji

  BOLNIKI ZLOBNI !!! ! !!! ZLOBNI BOLNIKI !!! ! !!! THAT’S IT !!! ! !!! Amennn !!! ! !!!

 • PIA PlA

  Muslimanski moški so ene usrane reve, bojijo se žensk!
  Ne bodo odnehali, dokler ženske duševno in telesno ne pohabijo, kajti le taka jim ni nevarna, le taki so lahko usraneti kos.

 • sanguis sacrum

  a levica in fajonova tudi to podpirajo?

  • pajot

   Fajonka ziher. Ona ima namreč obrezane možgane. Od glave do trebuščka pa niti ni tako daleč.

 • Soave

  No ? Kje ste silne nevladne organizacije ? Kje ste babnice ?
  Boste katero rekle ? Najbrže ne. Saj ne boste pljunile v lastno skledo , polno nezasluženega denarja !!

  Številka pa ni tako velika, saj vemo, koliko muslimanov premore Evropa !!

 • KAPIBARA

  Čedalje več obraznih, pomeni samo to, da je čedalje več musličev v EU.. :-(

 • črnaovca

  In kaj obrežejp tam doli da je tako hudo. Nekatere si jo btijejo a je to tudi narobe. Pravijo da obrezani moški bolje seksa. Velja tudi za ženske’ malo več povejte za nas neuke ki smo navajeni še po starem

 • Hribouc

  OGABNO!
  Kaj delajo Združeni narodi?
  Kaj delajo vse evropske vlade?
  Zakaj nemuslimanske ženske ne dvignejo glasu, hinavke, vrhunske hinavke.(Muslimanke še razumem, da se boje)
  Še imajo podobnih zadev.Po Bosni so v sekretih sami čučavci (čepeče opravljanje potrebe) in flaše vode
  zdraven-riti si umivajo z rokami…dober tek ko tako in brezskrbno hodite po kruh, burek, kebab in ostalo…

 • tarantela

  Kdo je pa to v resnici videl, da bi bilo pol milijona žensk v EU obrezanih. Saj take ženske o tem niti govorile ne bi, razen redke izmed njih.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!