Evropa energetsko vse manj odvisna od Rusije: Poljska podpisala še en dolgoročni sporazum o dobavi plina iz ZDA, sledila bo tudi Ukrajina

Foto: epa

Evropa postaja energetsko vse manj odvisna od Rusije, Poljska je namreč podpisala dolgoročni sporazum o dobavi plina iz ZDA, ki je le eden izmed mnogih, vsem pa je skupno, da Poljski omogočajo dostop do plina, ki je 20 do 30 odstotkov cenejši kot tisti iz Rusije. To je sicer le del širše strategije, s katero želijo zmanjšati energetsko odvisnost od Rusije.

Poljsko državno energetsko podjetje PGNiG je podpisalo 24-letno pogodbo o dobavi utekočinjenega zemeljskega plina z ameriškim dobaviteljem Cheniere. Na slovesnosti ob podpisu pogodbe v Varšavi sta bila med drugim prisotna tudi ameriški državni sekretar za energetiko Rick Perry in poljski predsednik Andrzej Duda. Perry je ob tem povedal: “To je znak za vso Evropo, ki kaže, kako bo razvita vaša energetska varnost in kako bodo vaši viri energije diverzificirani.” Perry sicer obiskuje številne države Srednje in Vzhodne Evrope, da bi spodbudil in razširil strateška partnerstva med državami tega območja in ZDA na področju energije. Predsednik poljske vladajoče stranke  Jaroslaw Kaczynski je sporočil, da “je vesel, ker bo sporazum povečal poljsko energetsko varnost”.

Ameriški plin bo za Poljake veliko cenejši kot ruski
Vrednost posla sicer ostaja skrivnost, kljub temu pa je Piotr Wozniak, predsednik PGNiG-a, razkril, da bo cena ameriškega plina od 20 do 30 odstotkov cenejša od ruskega. Kot še poroča portal Fox Business, bo Poljska med letoma 2019 in 2022 prejela 700 milijonov kubičnih metrov plina, med letoma 2023 in 2042 pa ga bo prejela 39 milijard kubičnih metrov. Poljska letna poraba plina sicer znaša 16 milijard kubičnih metrov, 25 od tega pa država pokriva z lastnimi zalogami. Že v oktobru je sicer PGNiG podpisal dolgoročno pogodbo za 50 milijard kubičnih metrov utekočinjenega zemeljskega plina z Venture Global Calcasieu Pass in z Venture Global Plaquemines LNG. Oktobrska pogodba je nadomestila poteklo pogodbo, ki jo je imela Poljska sklenjeno z ruskim Gazpromom.

Ameriški državni sekretar za energijo Rick Perry in poljski predsednik Andrzej Duda (Foto: epa)

Ameriški državni sekretar za energijo Rick Perry in poljski predsednik Andrzej Duda (Foto: epa)

Takšni sporazumi povečujejo varnost Poljske in sosednjih držav
Wozniak iz PGNiG-a je ob tem še povedal, da bo sporazum nedvomno omogočil varnostno mrežo sosednji Ukrajini, ki so jo v preteklosti nepričakovano prizadele prekinitve dobave zemeljskega plina s strani Rusije, prav tako pa je Rusija ukrajinsko in poljsko odvisnost od njenih energetskih virov uporabljala kot politični vzvod. Strah teh držav se je okrepil z rusko–nemškimi načrti, da bodo zgradili plinovod Nord Stream 2, ki bi Rusijo pod baltskim morjem neposredno povezal z Nemčijo in tako zaobšel Ukrajino in Poljsko.

Tanker, namenjen prevozu utekočinjenega zemeljskega plina (Foto: epa)

J. Ž.