Evropa energetsko vse manj odvisna od Rusije: Poljska podpisala še en dolgoročni sporazum o dobavi plina iz ZDA, sledila bo tudi Ukrajina

Foto: epa

Evropa postaja energetsko vse manj odvisna od Rusije, Poljska je namreč podpisala dolgoročni sporazum o dobavi plina iz ZDA, ki je le eden izmed mnogih, vsem pa je skupno, da Poljski omogočajo dostop do plina, ki je 20 do 30 odstotkov cenejši kot tisti iz Rusije. To je sicer le del širše strategije, s katero želijo zmanjšati energetsko odvisnost od Rusije.

Poljsko državno energetsko podjetje PGNiG je podpisalo 24-letno pogodbo o dobavi utekočinjenega zemeljskega plina z ameriškim dobaviteljem Cheniere. Na slovesnosti ob podpisu pogodbe v Varšavi sta bila med drugim prisotna tudi ameriški državni sekretar za energetiko Rick Perry in poljski predsednik Andrzej Duda. Perry je ob tem povedal: “To je znak za vso Evropo, ki kaže, kako bo razvita vaša energetska varnost in kako bodo vaši viri energije diverzificirani.” Perry sicer obiskuje številne države Srednje in Vzhodne Evrope, da bi spodbudil in razširil strateška partnerstva med državami tega območja in ZDA na področju energije. Predsednik poljske vladajoče stranke Jaroslaw Kaczynski je sporočil, da “je vesel, ker bo sporazum povečal poljsko energetsko varnost”.

Ameriški plin bo za Poljake veliko cenejši kot ruski
Vrednost posla sicer ostaja skrivnost, kljub temu pa je Piotr Wozniak, predsednik PGNiG-a, razkril, da bo cena ameriškega plina od 20 do 30 odstotkov cenejša od ruskega. Kot še poroča portal Fox Business, bo Poljska med letoma 2019 in 2022 prejela 700 milijonov kubičnih metrov plina, med letoma 2023 in 2042 pa ga bo prejela 39 milijard kubičnih metrov. Poljska letna poraba plina sicer znaša 16 milijard kubičnih metrov, 25 od tega pa država pokriva z lastnimi zalogami. Že v oktobru je sicer PGNiG podpisal dolgoročno pogodbo za 50 milijard kubičnih metrov utekočinjenega zemeljskega plina z Venture Global Calcasieu Pass in z Venture Global Plaquemines LNG. Oktobrska pogodba je nadomestila poteklo pogodbo, ki jo je imela Poljska sklenjeno z ruskim Gazpromom.

Ameriški državni sekretar za energijo Rick Perry in poljski predsednik Andrzej Duda (Foto: epa)

Ameriški državni sekretar za energijo Rick Perry in poljski predsednik Andrzej Duda (Foto: epa)

Takšni sporazumi povečujejo varnost Poljske in sosednjih držav
Wozniak iz PGNiG-a je ob tem še povedal, da bo sporazum nedvomno omogočil varnostno mrežo sosednji Ukrajini, ki so jo v preteklosti nepričakovano prizadele prekinitve dobave zemeljskega plina s strani Rusije, prav tako pa je Rusija ukrajinsko in poljsko odvisnost od njenih energetskih virov uporabljala kot politični vzvod. Strah teh držav se je okrepil z rusko–nemškimi načrti, da bodo zgradili plinovod Nord Stream 2, ki bi Rusijo pod baltskim morjem neposredno povezal z Nemčijo in tako zaobšel Ukrajino in Poljsko.

Tanker, namenjen prevozu utekočinjenega zemeljskega plina (Foto: epa)

J. Ž.

 • xtc

  Ja socialisti imajo raje dražjo verzijo-Rusijo in socializem.

  • Mato

   Plus vse kar je rdeco

  • Kitajsko povezovanje

   Da, raje kupim Kitajske tehnične izdelke. Toda oni imajo 50℅nižjo ceno od Ameriških (ob isti ceni)

   • Kitajsko povezovanje

    Kitajski so cenejši in oboji so narejeni – na Kitajskem

    • xtc

     Nisem vedel,da ameriške avtomobile in druge stroje,ki so na prodaj v Eu ,delaji na Kitajskem.
     he,he,he.

   • večni srb

    Vidiš, jaz pa v to nisem najbolj prepričan. Že res, da se vse proizvaja v aziji, ampak razlike v kontroli kvalitete so ogromne, uporabne stvari ne morejo biti izdelane pol ceneje, ker nekdo mora izkopati naravne rude in jih predelati do končnih produktov. Za vsako opravilo obstajajo različna orodja, ampak pomisli, samo eno je lahko najboljše in idealno, vsa ostala so samo ceneni ponaredki tistega pravega modela, ki deluje na sami meji tehnično možnega.
    Potem so pa tu še državni in zasebni razvojni centri, ki izdelujejo prototipe naslednjih generacij tehnologij, vrhunsko znanje je še vedno v Evropi in ZDA oziroma v britaniji. Kadar moraš narediti nekaj res zelo kvalitetno in se ne gleda na denar, ne kupuješ od kitajcev. Amerika pa sploh, ker je pri njih konkurenca zakon, vse je realno ovrednoteno, cene zbijejo na minimum, kvaliteto pa navijejo do roba meje komercialne rabe, če bi lahko kupovali od njih brez davka oziroma uvoznih dajatev, bi bili cenejši od kitajskih portalov.
    Poglej si tudi organizacijo trga, tam trgovec nekaj pomeni, ne boš kar tako dobil igrače namesto pravega izdelka. To kar vidiš tudi dobiš, pri čemer se potrudijo tudi s prezentacijam in testi izdelkov, objavijo goro točnih podatkov, da je čim bolj jasno kaj točno kupuješ. Poglej si pa kitajce, sto dilerjev uporablja isti neumni reklamni pamflet, še sami sploh ne vedo kaj prodajajo.

 • abc

  Stara novica slabe odločitve Poljske, ker bo plin plačevala po višji ceni in še vprašanje zmogljivosti in redne oskrbe Amerosov s plinom ( sploh ob kakšni Sibirski zimi, v evropi kot je bila lani ) , ki je Rusija oskrbela celo Veliko Britanijo z plinom. In tudi največje gospodarstvo v Evropi ( Nemčija ) je sklenila vse sporazume in pogodbe v zvezi severnega toka 2 , kateri se je že začel graditi.
  https://www.logicno.com/vijesti/poljska-plinska-lng-bajka-s-americkim-terminalima-na-papiru.html

  • večni srb

   Poljaki in ukrajinci so idioti, niso se nič naučili iz zgodovine, Berlin skrbi samo za svojo rit.

   • abc

    Poljaki in Ukrajinci so pa buteci, pri sosedih imajo veliko cenejši plin in zagotovljeno redno oskrbo z njim, oni ga bodo pa kupovali čez lužo, ter po višji ceni. Za 100 % redno oskrbo iz ZDA, je potrebno najprej zagotoviti primerno infrastrukturo z dovolj veliko kapaciteto skladiščenja v Evropskih lukah ( verjetno Rotterdam ), ter nadaljni transport ( železnica ) do Poljske in Ukrajine. Za Ukrajino se pa itak ve kam jih je pripeljal Majdan z Ameriško pomočjo ( scenarijem ). Postali so najrevnejša država v Evropi, trasa njihovega plinovoda je pa v totalnem dreku. ker ga Ukrajinsko plinsko podjetje Naftogaz, ni zmožen vzdrževati. Ruski Gazprom pa je s severnim tokom 2 zaobšel Ukrajino ( in to je še en velik gospodarski šok za Ukrajince, ker jim je to bil velik vir dohodka )

 • Kitajsko povezovanje

  Višja cena za Evropo, nižja cena za Kitajsko.

  • xtc

   Jep!
   In delanje izgube.

  • sodnikisozločinci

   Kar se da lahko enostavno kompenzirati s carinami na kitajsko robo.

 • večni srb

  Haha…, energetska učinkvitost pomeni speljati energijo po najkrajši poti, Rusija je naravnost čez planke, ZDA so pa na drugi strani planeta.
  Pa nikar naj si kdo ne misli, da bo kdaj drugače, kaplica nafte je skoncentrirana sončna svetloba in vsebuje daleč največ energije glede na maso in volumen, pa tudi praktičnost take forme snovi.

 • Van Der Waals

  TO JE DOBR KDO BI PA SE UPIRAL CENEJŠEMU PLINU!

 • xtc

  Ja,ja Purika bo težko dvignila potopljeni dok PD 50 in popravila napol potopljenaga plavajočega moskviča z dvigalom preko krova in luknjo v turu 4×5 m na vodni linji.

 • Slovenc

  Lol kupujejo ruski plin iz amerike po drazji ceni….

 • BananaNjam

  Ukrajina, ki je na zahodu zapufana do amena, bo zdaj kupovala še dražji plin. Kaki norci!

 • sodnikisozločinci

  Nemci bi radi ruski plin izkoristili za politično izsiljevanje Poljske,nič ne bo od tega.

  • mojadezela

   Kje si pa to pobral?

  • mojadezela

   Lol.

 • mojadezela

  Bedasti poljaki bodo raje kupovali drag ameriški plin.

  • lokec

   Pa tudi če je dražji ni problem. Sešteti moraš vse koristi in nekoristi. Tudi Slovenci bomo dobili cenejši plin iz Amerike, ko bo prva dama Amerike Rusinja oziroma Poljakinja.

 • lokec

  Preden plin načrpajo na ladjo ga je potrebno utekočiniti. Za utekočinjanje zemeljskega plina ga je potrebno shladiti pod −161.6°C (111.55 K). To je strošek izvoznika. Uvoznik pa to energijo uporabi kot toploto. (toplotna črpalka) ?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!