fbpx

Pozor, Putinu se je popolnoma utrgalo: Raketne teste naročil kar na območju treninga zveze NATO!

Foto: epa

Zveza NATO na Norveškem do 7. novembra izvaja vojaško vajo, na kateri sodeluje kar 50 tisoč vojakov, Putin pa je ob tem naročil teste raketnih izdelkov, ki bodo potekali izpred obale med prvim in tretjim novembrom. Poveljniki zveze NATO so o zadevi obveščeni in zagotavljajo, da bodo vajo izvedli ne glede na ruske teste, poljski predstavniki vojske pa opozarjajo, da gre za namerno stopnjevanje tveganj.

Rusija je po poročanju Daily Maila sporočila, da bo izvedla raketne teste pred obalo Norveške, medtem ko zveza NATO v bližini izvaja največje vojaške vaje po koncu hladne vojne, na katerih sodeluje kar 50 tisoč vojakov. Putinove vojaške ladje bodo preizkušale najnovejše orožje v bližini norveških mest Kristiansund, Molde in Alesund med prvim in tretjim novembrom. V svojih izjavah za javnost NATO zmanjšuje težo provokacij, kljub temu pa predstavniki poljske vojske opozarjajo, da Rusija s svojimi dejanji namerno stopnjuje tveganja na tem območju.

Foto: iStock

Norveška miri: “To ni nič dramatičnega!”
Norveški obrambni minister Frank Bakke-Jensen je o tem za eno izmed radijskih postaj pojasnil, da naj ne bi šlo za nič dramatičnega in zagotovil, da bodo spremljali ruske premike. Vojaške vaje zveze NATO so sicer tudi odziv na ruske vojaške vaje Zapad 2017 in Vostok 2018, ki so jih priredili ob zaostrovanju razmer z Zahodom.

J. Ž.