fbpx

Evropska komisija svari: Pred nami je gospodarska kriza zgodovinskih razsežnosti!

(foto: Pixabay)

Evropska komisija je posvarila celotno Evropsko unijo, da nas čaka zgodovinska recesija zaradi koronavirusa. Najhuje bodo prizadete Španija, Italija in Grčija.

Kot poroča Breitbart, spomladanska napoved Evropske Komisije predvideva, da bodo različna gospodarstva skupaj skrčila BDP za 7,4 odstotka v letu 2020, zaradi razmer na trgu in padca, povzročenega s strani pandemije. Komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni pravi: »Kakor globina recesije, kot moč obnove sta neznani in pogojeni s hitrostjo odpravljanja ukrepov. Predvsem je to pomembno za storitve, kot je turizem, v vsakem gospodarstvu, po sredstvih posamezne države.«

Komisija predvideva, da bodo države, kot so Italija, Španija in Grčija imele še večji padec ekonomije kot ostale, po oceni nekje 9 odstotkov. Na Švedskem, kjer ni bilo tako strogih ukrepov kot v ostalih državah, pa je še vseeno pričakovan 6-odstotni padec bruto domačega proizvoda.

Rast brezposelnih v Španiji (Foto: epa)

Brezposelnost se bo zvišala za 6,7 odstotka glede na leto poprej, v naslednjem letu pa se pričakuje, da bo zrasla na 7,2 odstotka. Prav tako se pričakuje, da bo skokovito narasla brezposelnost migrantov v tem letu.

V Italiji narašča napetost zoper EU

V Italiji, državi, ki je ena izmed najbolj prizadetih zaradi koronavirusa, se opazi visoka nastrojenost zoper EU zaradi reševanja krize. Kar 49 odstotkov Italijanov meni, da bi jim bilo bolje, če bi bili izven Evropske unije. Nastrojenost zoper EU pa se še vedno nadaljuje, čeprav se je evropska komisarka Ursula von der Leyen dvakrat opravičila, da jim EU ni nudila zadostnega odziva v času krize.

Sara Kovač