Evropska unija bi “osvobojeno ptičico” nazaj v kletki

Elon Musk, lastnik Twitterja. (Foto: EPA)

Francoski minister za digitalizacijo Jean-Noël Barrot je Elonu Musku zagrozil, da bo Twitter v EU ukinjen, če se ne pokori zahtevam evropske birokracije. Za rok je postavil avgust, vendar bo Musk vztrajal pri popolni svobodi govora. 

Francoski minister za digitalizacijo Jean-Noël Barrot je Elonu Musku zagrozil, da bo Twitter v EU ukinjen, če se ne prilagodi njegovim zahtevam. Minister do avgusta pričakuje, da bo zagotovljeno ustrezno spopadanje s t. i. “dezinformacijami”. Da se mora Twitter učinkoviteje zoperstaviti t. i. “sovražnemu govoru” in “dezinformacijam” zahteva tudi Thierry Breton, evropski komisar za notranji trg. Zagrozil je še, da Twitter ne bo ubežal prihajajoči zakonodaji EU, poroča Remix News.

Od 25. avgusta bo v veljavi zakon EU o digitalnih storitvah, ki bo zahteval, da so vsa spletna mesta družbenih medijev s preko 45 milijoni aktivnih uporabnikov po vsej EU opredeljena kot zelo velike spletne platforme ali VLOP, za katere bodo v veljavi nova pravila. Musk je deležen groženj, da se mora spletno mesto prilagoditi novim pravilom, sicer tvega prepoved delovanja na evropskem trgu. Zagovorniki svobode govora sicer menijo, da je bil prevzem Twitterja s strani Muska zmaga za demokracijo in odprt javni diskurz.

Tehnološki gigant je pod Muskom uvedel več ukrepov za boj proti cenzuri, ki je močno prisotna na drugih spletnih omrežjih, vključno z zmanjšanjem moderiranja, ponovnim odprtjem določenih računov itd. Kritiki pa se neuspešno trudijo dokazati, da se je pod Muskom okrepil sovražni govor, s tem pa bolj toksično okolje, kar je Musk popolnoma ovrgel prejšnji mesec v pogovoru z BBC-jevim novinarjem Jamesom Claytonom. Novinar ni zmogel navesti niti enega samega primera sovražnega govora na družbenem omrežju.

Domen Mezeg