Evropska unija dosegla dogovor, s katerim je Ukrajincem in Gruzijcem dovoljen vstop v EU brez vizuma

(Foto: iStock)

Glede na nekatere podatke se zdi, da je za EU najdaljša noč v letu. Potem, ko so uspešno zaključili začetna pogajanja o brexitu, je bil zdaj dosežen še dogovor glede vizumskega programa z Ukrajino in Gruzijo. Njuni državljani bodo tako lahko prosto vstopali v države EU. Države članice so si pridržale pravico, da v primeru izrednih razmer vizume lahko ponovno uvedejo.

Evropska unija je sklenila dogovor, s katerim je državljanom Ukrajine in Gruzije dovoljen prost vstop brez vizuma. Dogovori, ki so potekali več kot leto dni, so sicer zastali zaradi nestrinjanja med državami EU in Evropskim parlamentom. Dogovor o suspenzu vizumov mora zdaj potrditi še Evropski parlament. Dogovor bo omogočil prost vstop v države EU več kot 50 milijonom prebivalcem Ukrajine in Gruzije.

Pomemben korak za EU
Dogovor je bil sprejet pod pogojem, da se v primeru izrednih razmer, kot so naval državljanov Ukrajine in Gruzije v EU ali povišana stopnja neupravičenih prošenj za azil, program vizumov lahko takoj spet uvede. “Ta dogovor je uravnotežen in izredno pomemben tako za učinkovitost kot kredibilnost politike sprostitve vizumov Evropske unije,” je po poročanju spletnega portala Independent izjavil slovaški minister za notranje zadeve Robert Kalinak.

Prost vstop v EU naj bi bil spodbuda državljanom Ukrajine in Gruzije, da sprejmejo zahtevane reforme za približevanje Evropski uniji. Državljani držav članic EU ne potrebujejo vizuma za potovanje v Ukrajino in Gruzijo.

Ivan Šokić