#Fakenews: Deklica, ki je postala simbol politike ločevanja migrantskih otrok od staršev v Ameriki, ni bila nikoli ločena od mame!

Deklica, ki ni bila nikoli ločena od mame (foto: twitter)

Mediji so ponovno izkoristili “tragično” sliko, ki pravzaprav ne prikazuje resničnega stanja. Poročali smo že, da so dogodke, ki se dogajajo na meji med Mehiko in ZDA, izkoristili za napad na Donalda Trumpa, čeprav je ločevanje otrok od staršev migrantov, ki ilegalno prestopajo mejo, ukrep, ki ga je sprejela Obamova administracija. Sedaj pa je v javnost prišla še ena neresnična zgodba, in sicer fotografija dveletne migrantske deklice iz Hondurasa, ki joka in je postala prepoznavni obraz “krute” politike, ki ločuje starše od otrok – fotografija, ki so jo vsi mediji objavljali v prispevkih. A ni vse tako, kot izgleda; oče deklice je namreč dejal, da deklica ni bila nikoli ločena od matere, odkar so ju ujeli na meji.

Še več, njegova hči in mati sta skupaj v ZDA v centru za družine v Teksasu. 32-letni Denis Javier Varela Hernandez je dejal, da je njegova žena Sandra vzela hčer na nevarno pot v ZDA 3. junija, ne da bi mu povedala. Še vedno pa sta v stiku in dejala mu je, da sta skupaj nastanjeni, ampak nikoli ločeni, poroča Breitbart.

Deklica Yanela Denise je postala ikonična podoba nasprotovalni politiki “nične tolerance” pri migracijah, po kateri se preganjajo odrasli, ki ilegalno prečkajo mejo. Posledično otroke, ki potujejo z odraslimi migranti, pogosto vzamejo v zavetišča ločeno. Fotograf John Moore je posnel fotografijo male deklice, ki stoji in v solzah gleda v policista McAllena, ki pregleduje njeno mamo poleg patruljnega vozila. Fotografija se je takoj razširila in mnogi mediji so jo uporabili kot simbol bolečine družin, ki so jih ZDA in njeni uradniki ločili. Na podlagi slike so na socialnih omrežjih odprli fundacijo za pomoč tem družinam in zbrali že okoli 20 milijonov dolarjev.

Mati odpeljala najmlajšega otroka čez mejo, medtem pa pustila tri otroke z očetom
Fotograf je sliko opisal kot “mamo in hči peljejo v center, kjer ju bodo najverjetneje ločili”. Nato pa se je izgovarjal, da je sam tako sklepal. Oče pa je zatrdil, da sta skupaj in da nikoli nista bili ločeni. Dejal je še, da odhoda žene na nevarno pot ni podpiral, in da je želela poiskati azilni dom v Ameriki. “Vprašal sem jo, zakaj bi postavila najino hčer v takšno nevarnost. A na koncu se je vseeno tako odločila,” je dejal oče deklice in dodal, da je bilo to dejanje izredno neodgovorno. V Ameriko pa je želela zaradi “boljše prihodnosti” in je plačala 6.000 dolarjev tihotapcem, da bi jo peljali tja. Ob tem je zapustila moža in tri starejše otroke, 14-letnega sina Weslyja, 11-letno Cindy in 6-letno Brianno.

A. G.