fbpx

#Fakenews: Poglejte, kako je CNN v nedeljo zrežiral protest muslimanov, ki naj bi se borili proti terorizmu!

Foto: YouTube.

Ameriška mainstreamovska televizijska mreža CNN si je v Londonu v nedeljo privoščila neverjeten lapsus, ki jo bo bržkone močno stal ugleda; na YouTubu se je namreč pojavil videposnetek, na katerem je jasno razvidno, kako novinarka Becky Anderson pred kamerami razvršča muslimanske vernike, preden so “v živo” posneli protest. Andersonova muslimanom naroča, kako se morajo postaviti pred kamerami in katere transparente morajo postaviti spredaj, da bodo najbolj vidni gledalcem. Ko je bil protest uspešno zrežiran, so šli na CNN-u v živo v eter in svojim gledalcem prikazali zgodbo o tem, kako muslimani izražajo solidarnost z žrtvami manchestrskega in londonskega napada in se distancirajo od skrajnega islama oz. Islamske države.

V nedeljo je CNN na široko poročal o razsežnostih sobotnega večernega terorističnega napada v Londonu, ko so trije zamaskirani islamski skrajneži s kombijem zapeljali med množico ljudi na Londonskem mostu in z nožem zabadali naključne mimoidoče. CNN-ova podružnica International (CNNi) je za svoje oglašanje v živo iz britanske prestolnice zrežirala protest skupine muslimanov, med njimi je bilo kar nekaj žensk v burkah, skušali pa so prikazati zgodbo o široki islamski opoziciji teroristični skupini Islamska država in terorizmu na splošno.

Novinarka Becky Anderson je novico napihnila in dogodek označila za “čudovito, spontano stvar”. Nobenega izmed muslimanskih “protestnikov” ni vprašala, ali nasprotujejo vrednotam zahodnoevropske civilizacije in kulture. Ker je eden izmed mimoidočih CNN-ovo neposrečeno režiranje posnel na svoj mobilni telefon in posnetek objavil na Twitter profilu, se je lahko tudi širša ameriška javnost prepričala o tem, da obtožbe predsednika Donalda Trumpa, da CNN proizvaja lažne novice (fake news), niso tako iz trte izvite. Takole so pred vklopom v oddajo v živo najprej zrežirali prizorišče protesta:

Eden izmed najbolj prepoznavnih CNN-ovih novinarjev, Brian Stelter, je vse tiste, ki so iz tega na spletu “naredili dramo”, označil za skrajne desničarje in lažnive blogerje. To ni nič novega, saj je Stelter vse kritike, ki CNN-u očitajo, da o nevarnosti islama ne poroča korektno, v preteklosti že večkrat označil za islamofobe. Tako pa je CNN potem z živo sliko prikazal protest v Londonu:

Je pa nedeljski incident v Londonu vendarle velik črn madež za televizijo, ki se samooglašuje kot “objektivna medijska hiša” oz. kot “medijsko ime, ki mu lahko najbolj zaupate”.

T. F.