#FakeNews: Vse več kritik na račun ameriškega časopisa New York Times; najprej od Donalda Trumpa, sedaj še od ustanovitelja Tesle Elona Muska

Foto: iStock

Na spletu smo lahko vsak dan priča lažnim novicam, ki jih lahko poimenujemo propaganda, ki javnost zavaja z dezinformacijami in jih širi po spletu. V zadnjih mesecih je po poročanju mnogih ameriški časopis New York Times objavljal številne neresnice, zaradi katerih so se zvrstile kritike na njegov račun. Sodeč po odzivih javnosti eden najbolj “uglednih časopisov” izgublja kredibilnost in mnogi ne verjamejo več člankom in prispevkom, ki jih dnevno objavlja. Mnogi ga zasuvajo z besedami, kot so “New York Times, smeti od časopisa”, “neresnični časopis” in drugo. Pred dnevi se je namreč spravil na uspešnega podjetnika Elona Muska, ta pa je takoj “udaril” nazaj s predlogom “ustvariti stran, kjer lahko javnost odloči, ali je medij kredibilen ali ne”, ob katerem so se v ameriškem časopisu stresla kolena.

Elon Musk je že nekaj časa opozarjal na objavljanje neresnic v medijih in tako, kot so na to opozarjali tudi drugi, ga je čakal medijski linč s strani New York Timesa. Potem ko se je iz istega razloga ta časopis spravil na uspešnega kliničnega psihologa Jordana B. Petersona, je na vrsto prišel tudi uspešen podjetnik, ameriški vizionar in investitor Elon Musk. Obtožili so ga, da v njegovem podjetju Tesla ni poskrbljeno za varnost, ta pa je vse obtožbe zavrnil in na svojem Twitter profilu zapisal, da je “problem novinarjev, da so pod stalnim pritiskom, da bi s svojimi članki pridobili klike in pridobili dolarje, ali pa dobijo odpoved”, in dodal, da “vsakokrat, ko kdo kritizira medije, ti začnejo z linčem”.

Musk je dejal, da bo ustvaril spletno stran, kjer bo javnost lahko ocenila resnico katerega koli članka. Ljudje so z odprtimi rokami sprejeli idejo, o kateri je sedaj glasovalo že okoli pol milijona ljudi, od teh jih 88 odstotkov meni, da je to odlična ideja, le 12 odstotkov pa jih meni, da mediji opravljajo dobro delo.

Na številne kritike, ki so se po socialnih medijih kar zvrstile, se je odzval tudi New York Times, ki se je ustrašil Muskovega predloga in dejal, da je ta preobčutljiv na kritike. Na to so tudi drugi opozorili na Twitterju, kjer so zapisali: “Če so vaši članki resnični, zakaj se bojite ideje, da bi javnost ocenila resničnost?” 

A. G.

 

 • sprehajalec

  Lagati in potvarjati v imenu višjega in boljšega cilja, je zgodovinsko samo v zadnjih 100 letih rezultiralo v 100 milijonih žrtev. Takšne stvari so na oblast spravile ljudi, ki so hoteli boljše, boljševike.

  samo levičarji se tega ne zavedajo.

 • Elon M. ni na pravi strani, zato so se ga je lotil nič vreden “časopis”. Pri nas imamo kar nekaj časopisov ki smetijo in prekrivajo resnico predvsem ko je govora o uglednem pravniku in NLB-ju.

 • Božobožo

  Kar je povedal Musk velja tudi za greznico Nora TV. Tam je vse šokantno povsod so neke zarote in podobno.

  • rabbit

   Pop Tv, Kanalizacija, Hanzi tv, Delo Dnevnik, Mladina aka žilna opornica pa reveži bežijo pred Janšo.

  • sprehajalec

   Pogrešaš stari dobri Časopis Komunist Božo? Tam je bilo vse fino…

  • Olga2345

   Vas bo treba posprejati s serumom resnice…Kaj dela Kučan, “ubogi upokojeupo”, v Makedoniji? Uvaža divjake? Šverca orožje? Gradi novo jugovino z udbaši?

  • KP

   moraš brat novo? ti,ti,si malo oboževalca,tko na skrivaj?

  • stajerc5

   Hehe, fali ti Beooooogradska Politika, jelda bre yugovicu!?

  • Kri Za

   Čigava zarota si pa ti, brezbožni Bozo?

 • Olga2345

  Očitno so levi fašisti tisti, ki se bojijo orodij, ki bi jih razkrinkala!

 • Nobody

  Zdaj samo še čakamo, da veliki vodja Janša obsodi The New York Times in zapečati njegovo usodo.

  • MižekFiga

   Ti kar čakaj in še teden dni pred in po volitvah ne hodi nikamor od doma.

  • Waltter

   Kučan ga je že pred leti tako da nisi z Milanom Murgelskim na tekočem

  • Olga2345

   Janši bomo pomagali čistiti Avgijev hlev doma! Amerika bo uredila stvari sama!

  • stajerc5

   Dober nick, ni kaj!
   Naslednjega ti svetujem iz makarovickine pesmi: My head is empty!
   Oh, aja, to ti ne spikas. Malo pocakaj….., stric Google je rekel; Bog te jebo sto si blesav!!!

  • xtc

   Ja “Veliki vodja” Milan “ljubljeni Titek” vas dober striže in pedena.

  • Kri Za

   NYT se je obsodil in bo zapečatil svojo usodo sam sebi.

 • Aron

  Mediji so Tesli in Musku naredili miljarde brezplacnega piarja.

  • stajerc5

   A-a, on si je sam naredil. Ti se vedno ne razumes ono; Pazi, metak dolazi oko coska…

   • Aron

    Odvisno kako gledaš. Mediji rabijo Muska, Musk rabi medije. Gre za vzajemno ljubezen in sovraštvo.

 • Kri Za

  Največje lažnivo levičarsko propagandno trobilo na planetu se tudi v primeru, ko je že cel svet poznal resnico, do zadnje sekunde ni odreklo volilni manipulaciji.

  Na dan volitev v ZDA je NYT napovedoval močno zmago Clintonove in s tem ni odnehal skozi cel dan, dokler ni bilo kristalno jasno in povsod drugje že par ur objavljeno, da zmaguje Trump.

  Levičarsko laž in (ne)verodostojnost tega medija si lahko ogledete v grafih na njihovi internetni strani “Live Presidental Forecast”

  http://www.nytimes.com/elections/forecast/president

 • samotoje

  NYT že nekaj časa tone v tretjo ligo. Podobno se dogaja tudi The Guardianu in še komu. Kredibilnost časopisa je odvisna od pokončnosti urednikov in sposobnosti novinarjev. Očitno novi kadri, ki pridejo na mesta uglednih novinarjev, niso na nivoju. O naših medijih pa raje ne bi.

 • PIA PlA

  Že ob pogledu na sliko na naslovnici mi postane slabo. Prihaja čas razpada držav, ker bodo razpadli zakoni, ki države varujejo pred samovoljo množic.

 • DrainTheSwamp-še pomnite?

  Navijači, kako poteka izsuševanje močvirja? Saj veste, da ima Trump le “najboljše ljudi”, kot nam vseskozi zagotavlja. Kaj je z zdravstvom? A ni zagotavljal, da bo le-to cenejše in boljše? Zakaj torej ni nič od tega?

  A že razumem-nič od tega ni več pomembno, dokler sovraži iste ljudi. Lahko vas spravi v bankrot, samo da bodo “levaki” na slabšem.
  Sodno dokazani prevarant in najbolj lažnjivi predsednik v zgodovini ZDA.
  Si predstavljate, da bi Obama (vstavi katerikoli trumpov “škandal”)…. bi bila Nova prva, ki bi ga nabila na križ

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!