fbpx

#FakeNews: Vse več kritik na račun ameriškega časopisa New York Times; najprej od Donalda Trumpa, sedaj še od ustanovitelja Tesle Elona Muska

Foto: iStock

Na spletu smo lahko vsak dan priča lažnim novicam, ki jih lahko poimenujemo propaganda, ki javnost zavaja z dezinformacijami in jih širi po spletu. V zadnjih mesecih je po poročanju mnogih ameriški časopis New York Times objavljal številne neresnice, zaradi katerih so se zvrstile kritike na njegov račun. Sodeč po odzivih javnosti eden najbolj “uglednih časopisov” izgublja kredibilnost in mnogi ne verjamejo več člankom in prispevkom, ki jih dnevno objavlja. Mnogi ga zasuvajo z besedami, kot so “New York Times, smeti od časopisa”, “neresnični časopis” in drugo. Pred dnevi se je namreč spravil na uspešnega podjetnika Elona Muska, ta pa je takoj “udaril” nazaj s predlogom “ustvariti stran, kjer lahko javnost odloči, ali je medij kredibilen ali ne”, ob katerem so se v ameriškem časopisu stresla kolena.

Elon Musk je že nekaj časa opozarjal na objavljanje neresnic v medijih in tako, kot so na to opozarjali tudi drugi, ga je čakal medijski linč s strani New York Timesa. Potem ko se je iz istega razloga ta časopis spravil na uspešnega kliničnega psihologa Jordana B. Petersona, je na vrsto prišel tudi uspešen podjetnik, ameriški vizionar in investitor Elon Musk. Obtožili so ga, da v njegovem podjetju Tesla ni poskrbljeno za varnost, ta pa je vse obtožbe zavrnil in na svojem Twitter profilu zapisal, da je “problem novinarjev, da so pod stalnim pritiskom, da bi s svojimi članki pridobili klike in pridobili dolarje, ali pa dobijo odpoved”, in dodal, da “vsakokrat, ko kdo kritizira medije, ti začnejo z linčem”.

Musk je dejal, da bo ustvaril spletno stran, kjer bo javnost lahko ocenila resnico katerega koli članka. Ljudje so z odprtimi rokami sprejeli idejo, o kateri je sedaj glasovalo že okoli pol milijona ljudi, od teh jih 88 odstotkov meni, da je to odlična ideja, le 12 odstotkov pa jih meni, da mediji opravljajo dobro delo.

Na številne kritike, ki so se po socialnih medijih kar zvrstile, se je odzval tudi New York Times, ki se je ustrašil Muskovega predloga in dejal, da je ta preobčutljiv na kritike. Na to so tudi drugi opozorili na Twitterju, kjer so zapisali: “Če so vaši članki resnični, zakaj se bojite ideje, da bi javnost ocenila resničnost?”  

A. G.