Fenomen Marjana Šarca okužil tudi Ukrajino; Na predčasnih volitvah zmagal komedijant, ki sestavlja koalicijo z rock zvezdnikom

Foto: epa/Twitter

Stranka ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Služabnik naroda je na predčasnih volitvah na podlagi skoraj tretjine preštetih glasov požela zmago s skoraj 42 odstotkov glasov. Poleg stranke nekdanjega komika je vstop v parlament uspel tudi štirim strankam, med drugim nedavno ustanovljeni stranki Glas rock zvezdnika Svjatoslava Vakarčuka. 

Kot druga najmočnejša stranka se je po poročanju STA izkazala Opozicijska platforma – Za življenje z 12,7 odstotka glasov, sledila je stranka nekdanjega predsednika Petra Porošenka Evropska solidarnost z 8,7 odstotka glasov. Na četrto mesto se je uvrstila stranka Domovina nekdanje predsednice vlade Julije Timošenko z 8,2 odstotka glasov, na sam rep pa stranka Glas rock zvezdnika Svjatoslava Vakarčuka s 6,4 odstotka glasov Ukrajincev.

Glede na to, da so rezultati predhodnih anket in pa tudi trenutni prešteti rezultati pokazali na zmago aktualnega ukrajinskega predsednika, ne čudi, da je ta že napovedal, da je pripravljen na koalicijske pogovore z rock pevcem Vakarčukom. Kot da ne bi bilo dovolj, da je komedijant brez političnih izkušenj postal predsednik države, zdaj bo v politični svet vkorakala še rokerska zvezda. 44-letnemu vodilnemu pevcu glasbene skupine Okean Elzy se sodeč po rezultatih obeta vstop v ukrajinski parlament.

Marsikoga je sicer šokirala zmaga komedijanta brez političnih izkušenj na predsedniških volitvah aprila letos. Roker je, sodeč po trenutnih rezultatih, uspel prepričati zadosti ljudi na podlagi izbire kandidatov, in sicer mladih strokovnjakov, od katerih je večina zahodno izobražena. V svojih vrstah namreč ni želel sedanjih in nekdanjih politikov. “Ljudje so glasovali za spremembe in veseli smo, da predstavljamo te spremembe,” je Vakarčuk povedal pred svojimi podporniki, potem ko so na dan prišli delni rezultati volitev. “Pripravljeni smo, da prevzamemo odgovornost.”

Foto: epa

Nastopi postali pomemben del kampanje
Pevec v času politične kampanje ni prekinil glasbenih nastopov, ti so namreč postali ključni del turneje stranke, ki jo je ustanovil le dva meseca pred volitvami. Vakarčuk ima poročanju Guardiana že dalj časa interese v politiki. Pevec velja za podpornika prozahodno oranžne revolucije v Kijevu leta 2004, pridružil pa se je tudi bloku tedanjega predsednika Viktorja Juščenka. Sicer se je leta 2007 celo dokopal do stolčka v parlamentu, a je hitro obupal nad politiko in se mu komaj po letu dni povsem odpovedal. V preteklosti je povedal, da želi, da Ukrajina postane država članica Evropske unije in se pridruži zavezništvu Nato.

Slovenija in Ukrajina imata nedvomno veliko skupnega, saj imata na visokem položaju komedijanta brez političnih izkušenj. Očitno pa se Ukrajini obeta kar igralsko-glasbeni duet, ki bo sprejemal zakone in skrbel za dobrobit državljanov. Kam smo prišli?

Hana Murn

 • Igor Pavlič

  Daleč bolje bi bolo, če bi držve vodili kaplarji, bivši udbaši in miličniki, člani centralnih komitetov ter oficirji JLA, samozmani generali! teh kadrom partijskih šol bi s emorali že zdavnaj zbnebiti, največ bivših levajzarjev vedri v SDS-ju, v samem vrhu stranke! gre za klovne brez ustrezbne izobrazbe na tem področju, so pač zelo nadarjeni!

  • tramal

   Si pač bedak ki je zaostal 50 let za ostalim poštenimi slovenci.

  • Polde Bastič

   SDS najperspektivnejša stranka drugorazrednih

  • Polde Bastič

   Mnogi člani strank desnega političnega krila, SO BILI včlanjeni v komunistične organizacije, a vonj po slovenski Pomladi, jih je v pravem času vodil v pravo smer. Žal pa ostanek krvoločnih komunistov še ni spregledal padca berlinskega zidu -ZMAGO DEMOKRATIČNIH SIL v Evropi in Sloveniji, ter še VEDNO vihrajo in častijo rdečo zvezdo, tudi s kulturnim izrekom: JE-O TI PAS MA-ER! po Svetlanino, pa se v imenu nje nihče od njih ni opravičil – TO PA JE SOVRAŽNI GOVOR!

 • Andrej

  1:0 za Ruse. Sploh jim ni treba nič delat, Ukrajinci prostovoljno delajo za Ruse.

 • samsara

  Ljudje ljubijo slepila in iluzije. Neizmerno!
  To mine, zamenja ga trpljenje. Za ohranitev minljivega so pripravljeni tudi trpinčiti ali ubijati soljudi, pa sebe tudi.
  Kdo je kriv?

 • hle

  Po vaše so za tako stanje krivi ta burkež in volivci kakor pri nas pa niso za tako stanje je kriva nesposobna nasprotna stran za katero je jasno da je že davno izgubila vso legitimnost in je mentalno še vedno v letu 45 vsaka podobnost med državama je zgolj naključna

 • Basileus

  Trump je iz šhow biznisa. Populizem-všečnost množici simpatizerjev.

 • Aton

  Grejo po naši poti. Čez par let bodo razočarani in bodo volili enake bedake z novimi obrazi.

 • freedomfighter

  Hvala bogu…glede na to da ta clovek ni financiran s kremlja lahko pricakujemo bolj pro eu politiko

 • tramal

  Izgleda da sta edino Madžarska in Poljska normalni državi od vzhodnih držav.

 • skorpijon93

  beda in žalost, seveda sta si pa slovenija in ukrajina podobni tudi v tem da se pri obeh toži po komunizumu in diktatorjih , iz obeh držav se masovno izseljujejo, slovenska vlada gre še korakt dlje, uvaža bosance, albance in njihove družine, sorodnike, tako smo liberalni, pogubljeni smo !!! in to bo še Slovence zelo zelo drago stalo , višegrajcev pa sploh ne , ker so svetlobna leta pred nami

 • šmentanamuha

  Bom na koncu še posumila, da so tudi nam Šarca nastavili masoni. saj verjetno so ga.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!