fbpx

Fenomen Marjana Šarca okužil tudi Ukrajino; Na predčasnih volitvah zmagal komedijant, ki sestavlja koalicijo z rock zvezdnikom

Foto: epa/Twitter

Stranka ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Služabnik naroda je na predčasnih volitvah na podlagi skoraj tretjine preštetih glasov požela zmago s skoraj 42 odstotkov glasov. Poleg stranke nekdanjega komika je vstop v parlament uspel tudi štirim strankam, med drugim nedavno ustanovljeni stranki Glas rock zvezdnika Svjatoslava Vakarčuka. 

Kot druga najmočnejša stranka se je po poročanju STA izkazala Opozicijska platforma – Za življenje z 12,7 odstotka glasov, sledila je stranka nekdanjega predsednika Petra Porošenka Evropska solidarnost z 8,7 odstotka glasov. Na četrto mesto se je uvrstila stranka Domovina nekdanje predsednice vlade Julije Timošenko z 8,2 odstotka glasov, na sam rep pa stranka Glas rock zvezdnika Svjatoslava Vakarčuka s 6,4 odstotka glasov Ukrajincev.

Glede na to, da so rezultati predhodnih anket in pa tudi trenutni prešteti rezultati pokazali na zmago aktualnega ukrajinskega predsednika, ne čudi, da je ta že napovedal, da je pripravljen na koalicijske pogovore z rock pevcem Vakarčukom. Kot da ne bi bilo dovolj, da je komedijant brez političnih izkušenj postal predsednik države, zdaj bo v politični svet vkorakala še rokerska zvezda. 44-letnemu vodilnemu pevcu glasbene skupine Okean Elzy se sodeč po rezultatih obeta vstop v ukrajinski parlament.

Marsikoga je sicer šokirala zmaga komedijanta brez političnih izkušenj na predsedniških volitvah aprila letos. Roker je, sodeč po trenutnih rezultatih, uspel prepričati zadosti ljudi na podlagi izbire kandidatov, in sicer mladih strokovnjakov, od katerih je večina zahodno izobražena. V svojih vrstah namreč ni želel sedanjih in nekdanjih politikov. “Ljudje so glasovali za spremembe in veseli smo, da predstavljamo te spremembe,” je Vakarčuk povedal pred svojimi podporniki, potem ko so na dan prišli delni rezultati volitev. “Pripravljeni smo, da prevzamemo odgovornost.”

Foto: epa

Nastopi postali pomemben del kampanje
Pevec v času politične kampanje ni prekinil glasbenih nastopov, ti so namreč postali ključni del turneje stranke, ki jo je ustanovil le dva meseca pred volitvami. Vakarčuk ima poročanju Guardiana že dalj časa interese v politiki. Pevec velja za podpornika prozahodno oranžne revolucije v Kijevu leta 2004, pridružil pa se je tudi bloku tedanjega predsednika Viktorja Juščenka. Sicer se je leta 2007 celo dokopal do stolčka v parlamentu, a je hitro obupal nad politiko in se mu komaj po letu dni povsem odpovedal. V preteklosti je povedal, da želi, da Ukrajina postane država članica Evropske unije in se pridruži zavezništvu Nato.

Slovenija in Ukrajina imata nedvomno veliko skupnega, saj imata na visokem položaju komedijanta brez političnih izkušenj. Očitno pa se Ukrajini obeta kar igralsko-glasbeni duet, ki bo sprejemal zakone in skrbel za dobrobit državljanov. Kam smo prišli?

Hana Murn