fbpx

Filipinski predsednik Duterte grozi ameriški vojakom: “Črni ali beli Američani, vse vas bodo ubili”

Foto: epa

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte se želi znebiti ameriških vojakov, ki se še zadržujejo na jugu države. Obtožil jih je, da vznemirjajo lokalno muslimansko prebivalstvo in povzročajo nemire. Kot pravi, v državi tako dolgo ne bo miru, dokler bo tam še vedno ameriška vojska. 

Pred tremi meseci so Filipinci izvolili novega predsednika Rodriga Duterta, ki si je odločil, da bo iz države iztrebil vse mamilarske šefe, kupce in preprodajalce, pri tem pa ne izbira sredstev. Od njegove izvolitve je umrlo že 1900 ljudi, od teh pa jih je bilo več kot 700 ubitih v policijskih akcijah. Kakor kaže se je zdaj odločil, da se bo znebil še zadnjega ameriškega vojaka na Filipinih.

Ameriški vojaki so nameščeni na otoku Mindanao od leta 2002 za usposabljanje in svetovanje lokalnim vladnim silam, ki so se borile proti Abu Sayyaf uporniki, povezanimi s povezavami na Al Kaido. Večina ameriške vojske se je iz tega področja umaknila že leta 2015, ameriški uradniki pa so povedali, da so nekateri vojaki še ostali v vlogi svetovalcev, poroča RT.

Duterte grozi ameriški vojakom: Ubili vas bodo!
Filipinski predsednik je ameriške vojake obtožil, da vznemirjajo manjšinsko muslimansko prebivalstvo na jugu države, na območju Mindanao. “Tako dolgo dokler bodo ameriški vojaki tukaj, ne bo miru v tej deželi”, je dejal Duerte.  Svoje besede je podkrepil z nekaj črno-belimi fotografijami iz leta 1990, ki prikazujejo ženske in otroke, ki so jih ubili ameriški vijaki.

“Posebne enote ameriške vojske morajo iti. Ne želim razkola z Ameriko, želim samo, da gredo”, je dejal Duterte. Dodal je še, da do nobenega ameriškega vojaka ne bodo prizanesljivi, ne glede na barvo kože. “Ni pomembno, če ste bel ali črn Američan, v vsakem primeru vas bodo ubili že samo zato, ker ste Američan.”

Izjave za dvig priljubljenosti med nacionalisti
Njegove grožnje so nekako izzvenele v prazno, saj ni povedal nobenega časovnega okvirja, do kdaj naj bi se ameriška vojska umaknila iz tega področja. Iz Washingtona pa so sporočili, da jim ni poslal nobenega uradnega sporočila oz. opozorila povezanega z grožnjami.

Joseph Cheng, politični analitik iz Hong Kong City University, je za RT povedal, da želi Duterte s svojimi izjavami pridobiti naklonjenost domačih nacionalistov, hkrati pa za razliko od bivšega predsednika ne želi biti odvisen od ameriških varnostnih sil.

V. V.