fbpx

Filipinski predsednik sporoča ZDA: Če nam ne boste prodali orožja, ga bomo kupili v Rusiji!

Foto: epa.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte nikakor ni navdušen nad odločitvijo ameriškega zunanjega ministrstva “State Department”, da začasno ustavi prodaja orožja v to nekdanjo špansko kolonijo, ki si je suverenost izpod ZDA izpogajala šele po drugi svetovni vojni. Ameriški mediji poročajo, da je država blokirala prodajo 26 tisoč kosov pušk, saj Filipinom očita kršenje človekovih pravic. Duterte je zdaj odločen, da bo orožje kupil od Rusije, do katere že nekaj časa goji nevarno visoke simpatije.

Kot poroča informativna televizijska mreža CNN, je Roridgo Duterte neomajen, da bo država na vsak način pridobila nove količine orožja, saj ga predsednik potrebuje za oboroževanje vojske in policije ter nadaljevanje svoje vojne proti mamilarskim kartelom. “Grozijo mi, da mi ne bodo prodali orožja? Tukaj imamo ogromno eksploziva,” se je po poročanju CNNa filipinski predsednik odzval na zadnjo novico in opozoril, da lahko orožje kupi tudi v Rusiji. “Spominjam se, kaj mi je dejal nek ruski diplomat. Pridite v Rusijo, imamo vse, kar potrebujete!”

Da so Združene države Amerike zaskrbljene zaradi kršenja človekovih pravic na Filipinih, je najprej poročal Reuters. Tiskovni predstavnik State Departmenta, John Kirby, sicer nastale situacije ni želel komentirati, saj mu ameriški zakoni to preprečujejo. Tudi šef filipinske policije, Ronald dela Rosa, ja za CNN Filipini pojasnil, da država orožje nujno potrebuje zaradi varnosti prebivalstva in ga bo potemtakem “primorana kupiti drugje”.

Dutertejeva krvava vojna proti mamilarskim kartelom
Filipini ne bodo imeli kakšni večjih težav orožje pridobiti na drugem trgu, je pa ameriška blokada jasen znak, da Obamova administracija z vodstvom te otoške države počasi izgublja potrpljenje. Kot meni priznani profesor politične znanosti iz Univerze v Manili, Richard Jevan Heydarian, je blokada opozorilo Washingtona, da ZDA na svojem nekdanjem teritoriju, ki so si ga prilastile po zmagi v ameriško-španski vojni leta 1898, kršenja človekovih pravic ne bodo trpele.

Duterte je junija letos postal šestnajsti predsednik Filipinov, potem ko je volilce prepričal z napovedjo vojne zoper mamilarskih kartelov. Odkar je zasedel predsedniško pisarno, je država doživela visok porast nasilja in izvensodnih pobojev. Dutertejeve sile so od junija tako opravile že več kot milijon hišnih preiskav, aretirale 18 tisoč posameznikov in ubile 1167 preprodajalcev drog. Policija poziva vse preprodajalce in uporabnike drug, naj se predajo sami, kar je skupaj storilo že več kot 700 tisoč ljudi.

Med Filipinci še vedno uživa izjemno visoko podporo
Čeprav je mednarodna skupnost zaradi dogodkov izjemno zaskrbljena, Dutarte med lokalnim prebivalstvom še vedno uživa izjemno visoko podporo. Poznavalci menijo, da je Dutarte trn v peti ameriški diplomaciji zlasti zaradi svoje odločitve, da zbliža odnose s Kitajsko in Rusijo, medtem ko se od ZDA postopoma oddaljuje. Predsednik je Američane že večkrat javno pozval, “naj iz Filipincov ne poizkušajo narediti njihove pse”. Še ena izmed Dutartetovih “zmag”, ki gredo v nos predsedniku Barracku Obami, pa je zadnji ribiški teritorialni sporazum s Kitajsko v Južnokitajskem morju.

L. S.