fbpx

Predsedniku Maduru odpovedali simbolično sojenje

Foto: epa

Venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru je opozicijska koalicija odpovedala sojenje, skupaj z napovedanim pohodom na predsedniško palačo, kjer bi zahtevali sklic referenduma za njegov odpoklic s funkcije. Za to potezo se je opozicija odločila zaradi optimizma, da bo posredovanje Vatikana prineslo napredek. 

11. novembra naj bi se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP nadaljevala pogajanja med vlado in opozicijo, ki ima večino v zvezni skupščini.

Na podlagi rezultatov ankete naj bi kar 75 odstotkov vseh vprašanih menilo, da je za to, da je Venezuela v krizi, odgovoren prav naslednik Huga Chaveza, zaradi česar želijo njegov odpoklic. Maduro kljub negodovanju večine ne želi prepustiti oblasti v druge roke, mandat pa mu uradno poteče šele leta 2019.

Foto: epa

Foto: epa

Oktobra Madurova vlada blokirala referendum za njegov odpoklic
S strani opozicije je mogoče zaslediti zahteve, da naj Maduro izpusti politične zapornike in dovoli razpis referenduma, na katerem bi se lahko volivci odločili o njegovem odpoklicu. V oktobru je vlada onemogočila njegov razpis, sedaj pa je Julijo Borges, vodja opozicijske koalicije v venezuelski zvezni skupščini, dejal da so sojenje skupaj s pohodom prekinili zato, ker optimistično upajo, da bodo s pomočjo Vatikana lahko prišli do rešitve najbolj perečih vprašanj.

Do sedaj je trenutna vlada izpustila dva izmed opozicijskih voditeljev, proti tretjemu pa so zaustavili proces sojenja. Takšno ravnanje naj bi predstavljalo gesto s strani Madurove vlade, pred tem, ko so opozicijski poslanci odpovedali sojenje proti njemu, ki bi bil zgolj simbolno veljaven.

N. Ž., STA