fbpx

Finski premier Antti Rinne odstopil, socialisti pa ne upajo na volitve, ker javnomnenjske ankete kažejo na zmago domoljubne stranke

Foto: epa

Finski predsednik vlade Antti Rinne je odstopil s položaja potem, ko je eden izmed koalicijskih partnerjev izgubil zaupanje vanj. Z odstopom vodje socialdemokratov je finska vlada ostala brez predsednika vlade. Nove volitve niso verjetne, saj se bodo socialdemokrati prizadevali za nadaljnje delovanje obstoječe koalicije pod vodstvom drugega predsednika vlade. Javnomnenjske ankete jih namreč po podpori uvrščajo šele tretje mesto.

Nedavna javnomnenjska raziskava je razkrila, da ima domoljubna stranka Pravi Finci, znana po tem, da je kritična do Evropske unije, masovnih migracij in do islamizacije na Zahodu, največjo podporo Fincev. Raziskava, ki jo je izvedel finski časopis Helsingin Sanomat, je namreč pokazala, da če bi bile volitve danes, bi pravi Pravi Finci zbrali več kot 22,4 odstotka glasov, s čimer bi postali največja stranka v državi.

Njihova podpora občutno zdrsnila
Podatki raziskave kažejo, da imajo Pravi Finci široko podporo po celotni Finski, podpora pa obsega različne skupine prebivalstva in starostne skupine. Vendarle pa stranka uživa bistveno večjo podporo moških kot žensk, navaja Susanna Ginman iz Hufvudstadsbladet, enega največjih časopisov na Finskem.

Foto: epa

Tako kot druge sorodne stranke po Evropi, so se Pravi Finci pozicionirali kot alternativa globalističnim vizijam, ki jih zagovarjajo tradicionalne desnosredinske in levosredinske stranke. Anketa je prav tako razkrila, da so socialdemokrati, ki so le za malenkost zmagali na parlamentarnih volitvah v aprilu, zdrsnili na tretje mesto, poroča Voice of Europe.

Ločena raziskava, ki jo je izvedel Yle na začetku prejšnjega meseca, je socialdemokrate postavila celo na četrto mesto. Rezultati raziskave so prišli le nekaj tednov po anketi na Švedskem, ki je pokazala, da so švedski nacionalisti najbolj priljubljena stranka na Švedskem, uživajo namreč 24 odstotno podporo volilnega telesa. Kljub nenehnim poskusom glavnih medijev, da bi jih označil za radikalno desničarsko stranko, se jim podpora še naprej veča.

Hana Murn