Finski premier Antti Rinne odstopil, socialisti pa ne upajo na volitve, ker javnomnenjske ankete kažejo na zmago domoljubne stranke

Foto: epa

Finski predsednik vlade Antti Rinne je odstopil s položaja potem, ko je eden izmed koalicijskih partnerjev izgubil zaupanje vanj. Z odstopom vodje socialdemokratov je finska vlada ostala brez predsednika vlade. Nove volitve niso verjetne, saj se bodo socialdemokrati prizadevali za nadaljnje delovanje obstoječe koalicije pod vodstvom drugega predsednika vlade. Javnomnenjske ankete jih namreč po podpori uvrščajo šele tretje mesto.

Nedavna javnomnenjska raziskava je razkrila, da ima domoljubna stranka Pravi Finci, znana po tem, da je kritična do Evropske unije, masovnih migracij in do islamizacije na Zahodu, največjo podporo Fincev. Raziskava, ki jo je izvedel finski časopis Helsingin Sanomat, je namreč pokazala, da če bi bile volitve danes, bi pravi Pravi Finci zbrali več kot 22,4 odstotka glasov, s čimer bi postali največja stranka v državi.

Njihova podpora občutno zdrsnila
Podatki raziskave kažejo, da imajo Pravi Finci široko podporo po celotni Finski, podpora pa obsega različne skupine prebivalstva in starostne skupine. Vendarle pa stranka uživa bistveno večjo podporo moških kot žensk, navaja Susanna Ginman iz Hufvudstadsbladet, enega največjih časopisov na Finskem.

Foto: epa

Tako kot druge sorodne stranke po Evropi, so se Pravi Finci pozicionirali kot alternativa globalističnim vizijam, ki jih zagovarjajo tradicionalne desnosredinske in levosredinske stranke. Anketa je prav tako razkrila, da so socialdemokrati, ki so le za malenkost zmagali na parlamentarnih volitvah v aprilu, zdrsnili na tretje mesto, poroča Voice of Europe.

Ločena raziskava, ki jo je izvedel Yle na začetku prejšnjega meseca, je socialdemokrate postavila celo na četrto mesto. Rezultati raziskave so prišli le nekaj tednov po anketi na Švedskem, ki je pokazala, da so švedski nacionalisti najbolj priljubljena stranka na Švedskem, uživajo namreč 24 odstotno podporo volilnega telesa. Kljub nenehnim poskusom glavnih medijev, da bi jih označil za radikalno desničarsko stranko, se jim podpora še naprej veča.

Hana Murn

 • xtc

  Bliža ,se bliža socialisti,anarholiberali,internacionalisti,multikultarji in islamisti trba bo pripravit kufre za Azijo in Afriko sicer bo veselica kot kaže kmalu bodo desne nacionalne stranke prevzele vse vkade po EU,takrat se bodo EU 5 kolonaši z pritepensko drhaljo skušali upreti ,a bodo potegnili krajši konec,kot je že napovedano.

 • samsara

  Še malo naj vztrajajo in kljubujejo naravnemu razvoju dogodkov, po bo priložnost zamujena in bo treba teči.

 • Olga101

  Bojo vprašali Merklovo in postavili za predsednika fikus, tako kot v Sloveniji?! Treba jih je nafilat v ladje in poslat skupaj z divjaki na jutrovo!

 • Steiermark

  Isto se je zgodilo tudi v Italiji, ko je Salvini zahteval ponovne volitve, prevaranti pod Renzijem pa so vse to izigrali, ker so vedeli, da pod nobenim pogojem več ne pridejo na oblast……. in sedaj Italjani še naprej životarijo, dokler ne bo novih volitev, kjer bodo vladali, skupaj s Salvinijem, desni….. Rdeča levaška golazen počasi hira, čeprav se trdovratno upira in zadaja še zadnje brce preden krepne! Fuj rdeče sluzaste zveri!

  • xtc

   Nič ne hirajo vedo,,da bo počilo zato ne gredo z oblasti,ker vedo kaj jih čaka zato bodo raje izigravali demokraciho vse do vojne,ki jih bo nato zrušila in spravila naodpad zgodovine z njihovo kramio in idejami vred.