Narobe svet: Finska poslanka objavila verz iz Svetega pisma in se znašla v preiskavi zaradi spodbujanja sovraštva

Päivi Räsänen (Foto: Facebook)

Finska policija je proti poslanki in nekdanji ministrici za notranje zadeve uvedla preiskovalni postopek zaradi domnevnega sovraštva do LGBT skupnosti. Poslanka je na družbenem omrežju namreč objavila verz iz Svetega pisma, s katerim je kritizirala vodstvo Evangeličanske luteranske cerkve Finske zaradi sodelovanja na paradi ponosa. Ob dogajanju je izrazila upanje, da to ne bo privedlo do samocenzure med kristjani.

Nekdanja finska ministrica za notranje zadeve in zdaj poslanka Päivi Räsänen je na družbenem omrežju Facebook objavila verz iz Svetega pisma, s katerim je izrazila kritiko do sodelovanja Evangeličanske luteranske cerkve Finske na tamkajšnji paradi ponosa v juniju, ob njem pa zapisala: “Kako se lahko temelji cerkvenega nauka, Svetega pisma, znajdejo skupaj s spodbujanjem grehov in sramotnosti kot razlogov za ponos?”

Ob objavi se nahaja slika verza iz Pisma Rimljanom (1,24-27), ki se glasi sledeče: “Zato jih je Bog prepustil poželenjem njihovih src, v nečistost, tako da so sami skrunili svoja telesa. Božjo resnico so zamenjali z lažjo. Častili in oboževali so stvarstvo namesto Stvarnika, ki je slavljen na veke, amen. Zaradi tega jih je Bog prepustil sramotnim strastem. Njihove ženske so namreč zamenjale naravno občevanje s protinaravnim, podobno so tudi moški opustili naravno občevanje z žensko in se v svojem poželenju vneli drug do drugega. Moški so počenjali nespodobnosti z moškimi in tako sami na sebi prejemali povračilo, ustrezno svoji zablodi.”

Policija proti poslanki uvedla predsodni preiskovalni postopek
Kritično objavo je nato pod drobnogled vzela finska policija in sicer na podlagi domnevnega sovraštva proti spolnim manjšinam. Za Helsinki Times je vodja preiskave povedal: “Predsodni preiskovalni postopki še niso zaključeni. Policija bo sporočila podrobnosti, ko bo preiskava zaključena ali pa bo primer predan tožilcu.” Räsänenova je sicer pojasnila, da je želela z objavo kritizirati vodstvo cerkve, ne pa istospolno usmerjenih: “Zdi se, da so se mnogi kristjani v tej državi pričeli skrivati v omarah zdaj, ko so pripadniki LGBT skupnosti prišli v javnost.”

Parada ponosa v Helsinkih (Foto: Facebook)

Poslanka upa, da zadeva ne bo prišla pred tožilca in da ne bo privedla do samocenzure med kristjani
Räsänenova je sicer že tretja finska političarka, ki jo preiskuje policija zaradi domnevno rasističnih komentarjev. Ob dogajanju je še izrazila upanje, da primer ne bo prišel do tožilca in, da bi bilo zelo zaskrbljujoče, če bi se izkazalo, da je sklicevanje na Sveto pismo vsaj malo nelegalno. Upa, da dogajanje ne bo privedlo do samocenzure med kristjani, še navaja Voice of Europe.

Rok Krajnc

 • dob

  Biblija je samo za hec. Nekateri na sodišču še vedno prisegajo na Biblijo, ampak to je samo malo za hec.
  Dvigneš desno roko, drugo položiš na BIblijo in rečeš: Prisegam… da bom govoril resnico!
  Ampak to je samo za hec. Naša sodišča sodijo politično, torej jih resnica ne zanima.
  Naši komunisti recimo ob nastopu funkcije v vladi prisegajo na Ustavo! Ampak to je za hec, ker jim je v resnici ni treba upoštevati.

  • samotoje

   Hvala Bogu, da se na naših sodiščih prisega na NIČ. Ustava je pa res samo za hec.

   • dob

    Potem pa sodbo spišejo “v imenu ljudstva…”, ki prisega na NIČ, ker vlada prisega na NIČ.

 • xtc

  Vsa tale dejanja levičarjev samo še bolj netijo nastrojenost ljudi,ki se bo sicer potuhnila začasno,a ko bo izbruhnila,bo z tako silo ,da bo levičarje in njih druščino dobesedno izbrisala.
  Stvari niso tako enostavne kot nekateri mislijo,zatiranje gre do neke točke nato pa film poči in pride neizbežno,kot že velikokrat v zgodovini.

  • samotoje

   Lepo, da verjameš v ljudsko jezo. Jaz nič več. Spoznanje pride z leti.

  • janko

   Da bi le bilo tako! Poglejmo apatijo nas Slovencev – niti na volitve noče nihče, javno v družbi še vedno ne upamo krementirati. Še hujšo obliko te zadržanosti sem opazil nekoč v vzhodnem bloku (SZ).

 • tasilo

  “Mar ni Bog modrosti tega sveta obrnil v norost?”

  [1 Kor 1,20]

  • jedro

   1 Kor 1, 21
   Ker namreč svet v modrosti Božji ni spoznal Boga po svoji modrosti, je sklenil Bog
   po neumnosti oznanjevanja zveličati te, kateri verujejo.

 • Vlado77

  Nisem toliko veren .Samo to pa gre definitivno predaleč. Ne moreš več imeti svojega mnenja ,če se ne sklada s LGBTQ . Zame so parade ponosa manipulacija in zavajanje. Da ne omenjam kaj hujšega. Homoseksualci vsaj pri nas in verjetno tudi v Finski niso tako hudo prizadeti, da potrebujejo te parade. Je še mnogo drugih , ki nimajo veze s LGBTQ in nimajo idealnega položaja v tej družbi. Sem za normalno družino ( oče,mama,otroci) . Bi bil s takim mnenjem na prizskavi policije? Če ja potem ni demokracije.

 • bojan

  Biblija je res spisek kup laži ki niso resnične in si so jih izmišljevali in oblikovali skozi stoletja pač pa se z njimi kroji usoda ljudi. Koran je isti sran*e

  • jedro

   “Biblija je res spisek kup laži ki niso resnične in si so jih izmišljevali in oblikovali skozi stoletja, ter so z njimi krojili usodo ljudi ……..”
   Imaš utemeljene dokaze za to, kar tule tveziš?
   Si domišljaš, da si ti najpametnejši ?
   Če je dal Bog človeku svobodno voljo, ZAKAJ TI TULE VSILJUJEŠ DRUGIM TVOJO VOLJO ?

   • bojan

    pišem kar sam vrjamem, ljudem pa delim svoje misli.. nikomur pa ne vsiljujem nič ..

    sva pa na istem tud ti kvasiš in tvezis in pametuješ sicer bi bil tiho… imaš ti utemeljene dokaze da ni res kar pišem ?? vmešavanje je ena vrsta vsiljevanja če ne veš… tko po satansko si se odzval/la, pričakovano, no sej ne vem kaj si za eden/ena, danes okol hodijo tud babe s tiči pa se človek lahko hiter ušteje.

    pa tisto kuglo na sliki si menjaj … vsi taki simboli so stik s temo in pašejo k crkveni črnini in pedofiliji.

    • stajerc5

     Upam, da si peder in nimas otrok, ker ti ne gredo iz glave in to pri vsakem komentarju!

     • bojan

      nisem peder in pedre ne zagovarjam, nimam pa nič proti njih dokler smo na distanci…

      imam sinova in ženo

      kje pa ti vidiš da pišem v imenu pedrov???

    • ToyBoy

     BRAVO! si mu zabrusil v polno!

  • stajerc5

   Pozabil si na katekizme Marxa in Engelsa !!! Od tam namrec izhaja vera v Ateizem, vera v nic, v praznino v glavi- o Bog, kako mocna vera!!!

   • bojan

    Poglej vera nobena ne obstaja, to so vse izmišljotine, iluzija, …. obstaja pa energija (na zemlji imenovana duša) svoboda in tisto kar je po življenju. Bog in Jezus obstajata vendar kot alieni zatrjujejo je njuna le ena galaksija in spadata med običajne vesoljce s sodobno tehnologijo kot take ki občasno obletavajo zemljo pa jih tu pa tam ljudje opazijo slikajo., … Preostalem vesolju in nam ljudem onadva nista gospodar, nas pa vabita medse. Če sta dobrotnika ne vem. Cerkev pravi da kaznujeta, … in če kaznujeta po tem nista dobrotnika. Vendar resnica je taka, nismo njihova last, ko pride smrt se bomo sami odločali kam in kako. Jaz vrjamem v dobrega boga in dobrega jezusa ki ne kaznujeta. Ampak meni paše svoboda in ne neko ujetništvo, zato svoje energije (duše) ne dam nikomur od naštetih ver. Pomembno je da svoje duše ne obljubite nikomur za časa življenja. Pot skozi tunel po smrti je napačna izbira saj se znajdemo spet na zemlji v drugem telesu. Reinkrnacija ni obvezna za nikogar.

    Tale posnetek v treh delih nikakor ni ponaredek in pove vse kar bi vsak moral vedet, predvsem pa začel živet brez strahu in kakršnegakoli zastraševanje s strani cerkve ali oblasti ignorirat:
    https://www.youtube.com/watch?v=G2xXu8_2Exo

    Če se gremo pa vere, … po božjem načinu bi potem moral bit vsak človek skromnež ne pa bogataš, živeti enostavno ne pa praktično. Pa rad bi moral imet/ljubit vse okoli sebe z niti kančka sovraštva zavidanja itd.

    • Observer

     Zgoraj si napisal:

     “Biblija je res spisek kup laži ki niso resnične in si so jih
     izmišljevali in oblikovali za crkvenimi zidovi skozi stoletja, da so
     prikroijili pokorili človeka po svoji volji.”

     Tvoje izmišljotine, da je Bog in njegov Sin alien in da prebivata v neki galaksiji pa so seveda zveličavna resnica hahahaha

    • janko

     Bojči, kako bi z veseljem podebatiral s tabo! Pa nisem stručko na tem področju. Smo v informacijski dobi – VSE je na dosegu roke: internet, literatura…
     Sveto pismo, pa to je edino pravilno, kar tam piše, je pismo Boga človeku za vse čase (“Prej bosta prešla zemlja in nebo, kot ena sama črka postave…”), tako se ravnati kot tam piše, je edini prav, vse drugo je zabloda…. Mislim, da lahko vsak praktični vernik pove veliko… vse so to resnične stvari, enako kot materija….
     Samo še tole naj si dovolim napisat: Božja Mati je nedavno v Medžugorju dejala, da bi na Zemlji že ponovno imeli raj, če bi se ravnali po Božjih naukih. To je pa to, ravnati kot si omenil v zadnjem odstavku: ” Če se gremo pa vere, … po božjem načinu bi potem moral bit vsak človek skromnež ne pa bogataš, živeti enostavno ne pa praktično. Pa rad bi moral imet/ljubit vse okoli sebe z niti kančka sovraštva zavidanja”.
     Znanost še zelo malo ve, morda par % od vsega, kar obstaja v vesolju, na Zemlji. Razvoj računalnika je pospešila oprema iz alienovih plovil. Isto v vojaških letalih itd. Ves razvoj se najprej uporabi v vojski, šele pozneje, ko ni več “nevaren”, se da v uporabo javnosti. Pa duhovna področja ( iz SP: “Še lasje na glavi so vam prešteti…”) … samo primitivec lahko reče: daj no daj…

   • joško

    Ja zelo se ti pozna ta praznina ,bolje rečenoVAKUM

  • soc

   Bebce na vrvico, si vedno upajoče rečem. Posebno tiste polizobražene in polne gneva iz zgolj njim znanega (ali pa tudi ne) razloga. Tole si tako prepričljivo upesnil, da bi ti objavili še v Mladini z veseljem in seveda precej jezikovnimi korekcijami. Nek neugoden katehet, dejanska sramota za svoj poklic in vero, ki jo zastopa, se je pojavil v rosnih letih, bi človek sklepal. Si ga prijavil?

   • bojan

    ah ne mi reč … živiš od iluzij obtoževanj … vrjetno ti nahranijo ego… ti kr. … pa še eden/ena s takim nikom da ne veš a ma tiča al pi** … sami taki s srednjim spolom … nisem vedu da v debati sodeluje tudi administrator strani

    prosim pište take/ki katerim se vidi spol … trans me ne zanima

    • soc

     Pa hitro si nabiješ še všečka… Bljak. Glej, z veseljem polemiziram s pametnimi in razgledanimi ljudmi. Tule jih je nekaj ducatov. Duševno zaostali ali moteni, ki so jim forumi edina priložnost v življenju, da pokažejo svetu svojo kratko pamet, pa mi res niso po meri. Zatorej, dragi “Bojan”, “ToyBoy” in kar je še tega smetja na tvojem hrbtu, v greznico s tabo. Zbogom, bi djal, da še malo podžgem tvoje psihopatsko sovraštvo do Cerkve. Ali adios.

     • bojan

      a veš avtor mora najprej sam sebe ocenit če je zadovoljen s tem kr piše… če nimaš sebe rad nimaš nikogar…

      gospod administrator ali administratorka s tičem, to piši zase in pišeš res kot da bi bil nek pet letni otrok , neumnosti … kar se tiče nikov jih imaš ti … tega pod JEDRO posebej, sami nevrtralni niki kjer se spola ne vidi.

      Imaš pa vzorce kot cerkev pred 500 leti ko je vsakega ki je več povedal dala zažgati.

     • pajot

      komunistična cerkev pa pred 50 leti ni zažigala tistih,ki so imeli več povedati. Pometala jih je v jame. No,ja,sem in tja je tudi koga zažgala.

  • Anton

   Iz sv. Evangelija po Marxu.

  • Novakec1

   Edino božje zapovedi so OK, kratke in razumljive, vse ostalo je pokvarjena politika.

  • Branislav Valter

   Koran je veliko hujsi ker vanj musliji verjamejo dobesedno, tako kot kristjani pred pol tisocletja.

  • Observer

   Gledam s tvojega nevernega zornega kota…

   Biblija opiše, da je Stvarnik vsemogočen, vseprisoten in vseveden. Če samo pogledaš naše stvarstvo danes s pomočjo vseh odkritij v znanosti in se zaveš komplekstnosti DNA (si vedel, da so v DNA odkrili drug “skriti jezik” oz. kodo pod prvotno TGAC kodo, ki inštruira DNA kako se mora preprosto povedano obnašati in delovati?) in vsega kar obstaja, od zemlje, do ljudi do rastlin do živali in vsega povezanega eko sistema, kako je vse povezano. Kako recimo morje brez morskih psov ne more delovati kot deluje, ker potem bi nekaj zaškripalo s kiti in planktonom, ki nam daje 50% vsega kisika. Govorim na pamet, ker bi moral še enkrat te podrobnosti prebrati… kaj šele vsi ostali sistemi…. skratka hočem te vprašati, se zavedaš vse te nevidene kompleksnosti vsega kar je ustvarjeno? Znanstveniki so dojeli, da je DNA tako kompleksna, da ni možno, da je nastala skozi proces (izmišljene teorije) evolucije. Tega seveda ne bodo priznali na glas, še posebej ne ateisti med njimi. Seveda se ne zavedaš, ker enostavno tvoj um ne more tega dojeti. Proti Bogu opisanemu v Svetem pismu deluješ kot en navaden prizadet človek, ki potrebuje posebno nego. Tvoj um in intelekt se nikakor ne more primerjati z njegovim, tvoje razumevanje je smešno in tako pomanjkljivo, da se Bog reži, ko bere tvoj komentar oz. tvoje uporne misli in neumno pametovanje o tem kaj Biblija je. Sploh se ne zavedaš kaj stvarstvo je v vsej svoji veličini od tega kar vidiš z očmi, pa do najmanjših atomov, ki jih ne vidiš. Bog je kot programer, ki je napisal tvojo kodo in tako ve tvoje misli, ve kako se premika tvoj vsak las, ve kako ti teče vsaka kaplja znoja, pozna vsako tvojo misel, zato ti pravim, da ne moreš dojeti stvarstva in vsemogočnega Stvarnika.

   In kljub vsemu temu, da si v primerjavi z Bogom zabit kot kljuka od vrat, tvoj ponos in ego klobasa neumnosti tukaj o stvareh, ki jih ne razume, ne vidi in ne dojame. Vendar tako je prerokovano v Svetem Pismu, da se bo zgodilo s slepimi.

 • Unikatna

  Sedaj bo že vse videno in slišano – sovražno! Pošteno bi bilo, ko bi vse obravnavali enako…

 • Janez Kepic-Kern

  PONAVLJAM.
  NI SE VREDNO TRUDITI
  s prepričevanjem – tega verjetno precej “fruc fruc” VALTERJA BRANISLAVA.
  in
  F.TUNEKA
  Onadva
  sta se zdi taka- kot “MAČEK MURI”
  Vse verjame, kar prebere – tudi vejice in pike.
  Npr.
  za t.i. MARŠALA TITA – še zdaj, leta 2019 trdi,
  da
  GA JE RODILA MARIJA Javeršek-Brroz, za katero je
  – dokazano,
  da je leta 1892 rodila na Dunaju – otroka z imenom – FRANZ.
  S
  človekom kot je VALTER BRANISLAV – nima smisla debatirati.
  ker
  IGNORIRA – DEJSTVA, KI SE JIH NE DA ZANIKATI.
  Naj ti zaupam,
  da VALTER – NI STAR CCA 150 LET,
  DA BI BIL OSEBNO NAVZOČ – LETA 1892
  – OB PORODNI POSTELJI ŽENSKE, KI JE RODILA T.I MARŠALA TITA.
  Valter B. je bil rojen 1955. leta,
  torej je star cca 65 let. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  • Branislav Valter

   Tita je rodil Janez Kepic Kern

 • soc

  Noro je, da domovine nekdanjih vikingov in germanskih osvajalcev zdaj predstavljajo trdnjavo evropskih klečeplazcev pred islamskimi primitivci. Skupaj s papežem in Makaronom. Kot bi napisala Nova24: ŠOKANTNO!!!

  • bojan

   za cerkev se ne čudim, dokler opravlja satanske obrede v črnini in žrtvuje izginule otroke in posiljuje dečke in deklice …. je beseda šokantno zelo preblaga .. kot se je izkazalo nedavno imamo med bogataši tega sranja ogromno. Za te norce ni nič drugega kot kemična kastracija in odstrel na odaljen planet.

   • stajerc5

    Zanimivo mnenje… Pazniki in “vzgojitelji-ice” na Petricku so res postali bogatasi sele po opravljeni “sluzbi” vzgoje!!!

   • Lustrator

    Šokantno je to s kakšno lahkoto nekateri, ki najbrž niti enkrat letno ne prestopite cerkveni prag, na podlagi pisanja proticerkvenih runemih medijev, obsodite več kot milijardo vernikov vsega sveta najostudnejših dejanj.

  • Observer

   Skandinavske države imajo še veliko bolj veličastno zgodovino kot vikinške primitivne divjake, ki so poganskim demonskim bogovom žrtvovali žive ljudi, itd.. Zgodovino zaradi katere so postale najbolj prosperitetne in bogate države na svetu, dokler jih ni pohabila protireformacijska marksistična ideologija in so ljudje odpadli od resnice in postali spet neumni in tako samodestruktivni:

   Gustavus Adolphus of Sweden
   https://en.wikipedia.org/wiki/Gustavus_Adolphus_of_Sweden

   Ko poznaš to zgodovino potem veš, da je levičarsko govorjenje o progresivizmu navadno nakladanje. Pod njimi ni progresivizma ampak regresivizem.

 • Olga101

  “Resnico” zdaj piše hudič s svojimi komunistično ups levičarsko islamističnimi oprodami!

 • soc

  Kje imamo v Sloveniji poslanca ali poslanko, ki bi si drznil(a) citirati ta verz, ki tako očitno sovpada z današnjim akutnim stanjem zahodne civilizacije? Objaviti v medijih ali na socialnih omrežjih?

  Ga nej. Bravo, bejba, imaš jajca. V tistem pravem pomenu.

 • šmentanamuha

  Kako je lahko citiranje Svetega pisma, najpomembnejše knjige človeštva, rasistično?

  Rimljanom (1,24-27): “Zato jih je Bog prepustil poželenjem njihovih src, v nečistost, tako da so sami skrunili svoja telesa. Božjo resnico so zamenjali z lažjo. Častili in oboževali so stvarstvo namesto Stvarnika, ki je slavljen na veke, amen. Zaradi tega jih je Bog prepustil sramotnim strastem. Njihove ženske so namreč zamenjale naravno občevanje s protinaravnim, podobno so tudi moški opustili naravno občevanje z žensko in se v svojem poželenju vneli drug do drugega. Moški so počenjali nespodobnosti z moškimi in tako sami na sebi prejemali povračilo, ustrezno svoji zablodi.”

  Človek lahko Božja navodila upošteva ali pa tudi ne, izbira je njegova, vendar tudi posledice. Dogajanje na Finskem je znamenje, da Satan prevzema vajeti in njegovi sledilci, satanisti, so pričeli izvrševati njegova navodila. Pričela se je torej Velika bitka. Kmalu bomo na vrsti tudi mi. It´s a final count down.

 • Franc Šink

  Samocenzura? kaj je že to? Zapiranje gobca na daljinca ?