fbpx

[FOTO in VIDEO] Popoln kolaps električnega sistema v Južni Ameriki – in to na dan volitev: Argentina in Urugvaj brez elektrike, v temi več kot 50 milijonov ljudi, ljudje na volišča s svetilkami

Argentina je zjutraj ostala brez elektrike. Foto: EPA.

Južno Ameriko je prizadel eden večjih izpadov električne energije v 21. stoletju, zaradi česar je v temi celotna Argentina, celotni Urugvaj, pa tudi določeni predeli Brazilije in Paragvaja. Do izpada naj bi prišlo ob 7. uri zjutraj po lokalnem času v Buenos Airesu, poročata največja argentinska časopisa, Clarin in El Nacion. Do nevšečnosti je prišlo ravno na dan, ko so se številni Argentinci odpravljali na lokalne volitve. Da je prišlo do okvare v medmrežnem električnem sistemu, so potrdili tudi pri največjemu distributerju elektrike v državi Edesur, vendar vzrokov zanjo še niso bili sposobni razkriti.  Čeprav je v nekaj delih države električna dobava ponovno vzpostavljena, pa je bilo nekaj ur povsem brez elektrike kar 48 milijonov ljudi, tudi obe veliki južnoameriški prestolnici, Buenos Aires in Montevideo.

Kot poroča največji argentinski časopis El Nacion, je prišlo do popolnega kolapsa električnega sistema, edini predel Argentine, kjer imajo luč, so odročni predeli Ognjene zemlje na jugu države, ki je že znotraj t.i. arktičnega kroga. Po navedbah argentinske energetske družbe je prišlo do hude motnje v medomrežnem povezovalnem sistemu.

Poleg predelov Paragvaja in Brazilije naj bi po novih informacijah brez elektrike ostala tudi nekatera mesta v Čilu v bližini meje z Argentino. Oblasti so sporočile, da bodo za odpravo težav potrebovali najmanj osem ur.

Zaradi masovnega električnega izpada je popolnoma ohromljen javni transport, obstali so vlaki, ustavil se je metro, zaradi nedelujoče prometne signalizacije kaos vlada tudi na cestah. “Če ne drugega, vsaj cel svet poroča o tem, kako trpi Argentina,” poroča drugi največji argentinski časopis Clarin.

Rosario, 16. junij 2019. Vsa Argentina je brez elektrike. Z njo pa tudi Urugvaj in predeli Paragvaja ter Brazilije. foto: Clarin.

Skupaj je v temi ostalo več kot 50 milijonov ljudi. foto: Clarin.

Kot so povedali tiskovni predstavniki Edesurja za časnik Perfil, je nastal rez v omrežju z visoko napetostjo (500 kilovatov); gre za transportno omrežje proizvajalca elektrike za distribucijska podjetja. Kaj takšnega se je po besedah predstavnikov Edesurja pripetilo prvič, zato takšno popolno uničenje na ravni države, saj nanj nihče ni bil pripravljen, niti nihče s čim takšnim nima izkušenj, še poroča Perfil.

 

Volitve v Formosi v Belgranu, predelu Buenos Airesa. Ker je bilo na voliščih v slabem vremenu zelo temno, se glasovnice sploh niso videle, ljudje so si pomagali s svetilkami ali pa lučkami na telefonu. Foto: Clarin.

T. F.