[FOTO in VIDEO] Popoln kolaps električnega sistema v Južni Ameriki – in to na dan volitev: Argentina in Urugvaj brez elektrike, v temi več kot 50 milijonov ljudi, ljudje na volišča s svetilkami

Argentina je zjutraj ostala brez elektrike. Foto: EPA.

Južno Ameriko je prizadel eden večjih izpadov električne energije v 21. stoletju, zaradi česar je v temi celotna Argentina, celotni Urugvaj, pa tudi določeni predeli Brazilije in Paragvaja. Do izpada naj bi prišlo ob 7. uri zjutraj po lokalnem času v Buenos Airesu, poročata največja argentinska časopisa, Clarin in El Nacion. Do nevšečnosti je prišlo ravno na dan, ko so se številni Argentinci odpravljali na lokalne volitve. Da je prišlo do okvare v medmrežnem električnem sistemu, so potrdili tudi pri največjemu distributerju elektrike v državi Edesur, vendar vzrokov zanjo še niso bili sposobni razkriti.  Čeprav je v nekaj delih države električna dobava ponovno vzpostavljena, pa je bilo nekaj ur povsem brez elektrike kar 48 milijonov ljudi, tudi obe veliki južnoameriški prestolnici, Buenos Aires in Montevideo.

Kot poroča največji argentinski časopis El Nacion, je prišlo do popolnega kolapsa električnega sistema, edini predel Argentine, kjer imajo luč, so odročni predeli Ognjene zemlje na jugu države, ki je že znotraj t.i. arktičnega kroga. Po navedbah argentinske energetske družbe je prišlo do hude motnje v medomrežnem povezovalnem sistemu.

Poleg predelov Paragvaja in Brazilije naj bi po novih informacijah brez elektrike ostala tudi nekatera mesta v Čilu v bližini meje z Argentino. Oblasti so sporočile, da bodo za odpravo težav potrebovali najmanj osem ur.

Zaradi masovnega električnega izpada je popolnoma ohromljen javni transport, obstali so vlaki, ustavil se je metro, zaradi nedelujoče prometne signalizacije kaos vlada tudi na cestah. “Če ne drugega, vsaj cel svet poroča o tem, kako trpi Argentina,” poroča drugi največji argentinski časopis Clarin.

Rosario, 16. junij 2019. Vsa Argentina je brez elektrike. Z njo pa tudi Urugvaj in predeli Paragvaja ter Brazilije. foto: Clarin.

Skupaj je v temi ostalo več kot 50 milijonov ljudi. foto: Clarin.

Kot so povedali tiskovni predstavniki Edesurja za časnik Perfil, je nastal rez v omrežju z visoko napetostjo (500 kilovatov); gre za transportno omrežje proizvajalca elektrike za distribucijska podjetja. Kaj takšnega se je po besedah predstavnikov Edesurja pripetilo prvič, zato takšno popolno uničenje na ravni države, saj nanj nihče ni bil pripravljen, niti nihče s čim takšnim nima izkušenj, še poroča Perfil.

 

Volitve v Formosi v Belgranu, predelu Buenos Airesa. Ker je bilo na voliščih v slabem vremenu zelo temno, se glasovnice sploh niso videle, ljudje so si pomagali s svetilkami ali pa lučkami na telefonu. Foto: Clarin.

T. F.

 

 • Janez Kepic-Kern

  Vejetno ex KP, ZK IN POKOM “PROVOKATORČKI”
  LILI PILI …..
  ITD
  . BLOKIRANE VAS – IMAM.
  TA
  OK E-PORTAL NOVE24TV – JE PRAV PRIJETEN, OK
  ČE
  NE VIDIŠ – VAŠIH “PROVOKATORČKI ZAPISOV ”

  ZGORNJE
  JE MANJ ZANIMIVO – KOT- G L A S O V A N J E,
  ki ga predlagam

  ŠALA

  JAZ SEM ZA TOLE – GLASOVANJE !
  KDO – se strinja,
  da
  je
  t.i. MARŠALA – TITA – ( ne kovinarja Josipa Broza) – RODILA:

  1. MARIJA BROZ-JAVERŠEK
  ali
  2. poljska grofica, vdova MARIJA E.S. ?

  GLASUJETE – Z VPISOM ŠTEVILKE,
  V VAŠEM ODGOVORU – NA TA MOJ ZAPIS. L.R. JANEZ KEPIC-KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE
  REZULTAT BOM RAZGLASIL JUTRI ZVEČER.

  • večni srb

   Živjo Janez,
   Samo zanima me, če si će kaj raziskal ozadje Titovega šolanja v avstroogarskih vojaških akademijah, ker če cesarska armija ni vedela kdo so njihovi oficirji, potem tega niso zvohali niti rusi, še manj poljaki.

 • večni srb

  Opa, ta dogodek velja jemati skrajno resno, saj bomo o posledicah redukcije govorili še leta in bo postal predmet številnih študij, kaj se zgodi, ko civilizacijo zadane energetski infarkt. Argentina je zgolj prva država, ki se je v delčku sekunde, povrnila nazaj v kameno dobo. Lahko pričakujemo še veliko več takih masovnih šokov, saj živimo v dobi, ko se civilizacija trga narazen in bomo iz državnih priključkov, počasi prešli na individualno regeneracijo in krmiljenje sile, za pogon raznih delostrojev, brez katerih civilizirano življenje ne bo več mogoče.

  Kaj pomeni 2 dni brez čudežne elektrike, to bo še zelo zanimivo.

  • Den456

   V času, ko smo še živeli v omiljeni domovini zlobnega palčka, smo večkrat bili vsi brez elektrike. Še pomnite tovariši vaše slovite redukcije električne energije, v času stabilizacije. Socializem je bil tako ali tako kot kamena doba. Unga Munga Milan in njegovi podporniki pa bi nas radi vrnili tja.

   P.s.: prave prijatelje prešteješ na štiri prste roke. Tisti srednji, ki ostane, je namenjen vam levuharji.

   • večni srb

    Imaš srečo, da si nekoliko zarukan in ne razumeš najbolje kako deluje električno omrežje. Jaz tudi ne, nisem levičar, da bi mi zaupali državne skrivnosti, spomnim se pa, da so bile redukcije načrtovane in omejene na določene trafo postaje. Državni elektro lahko odklaplja samo določene mreže transformatorskih postaj, tukaj pa govorimo o popolnem razpadu celotnega energetskega kompleksa, ki je prizadel za 25 Slovenij ali za dve celi Jugoslaviji ljudi, če tako mogoče lažje razumeš o kakšnih dimenzijah katastrofe se pogovarjamo.

    • Den456

     Deluješ kot povprečen študent FDV-ja (oprosti študentka) . Do izpada večjih razsežnosti lahko pride zaradi povečanih obremenitev ali hitrega izpada več velikih porabnikov. Takrat pride do nihanja frekvence in napetosti v sistemu, kar lahko pripelje do večjih okvar. Možni so tudi drugi vzroki, kot je na primer sončna nevihta. Tak primer se je zgodil v ZDA. Da bi pa ljudi namerno puščali v temi, brez tehničnega vzroka, so pa bili sposobni samo socialisti.

   • Steiermark

    ********************************************

   • lili pili

    Ti si se zdaj z kanmnom u glavi…

    • Den456

     O popolni praznini v tvoji glavi se lahko pogovarjam z drugimi. Ti tako ali tako ne razumeš. Nimaš s čim razumeti.

     • lili pili

      Bolj bolj prazna kot pa s kamnom….hooo

 • abc

  A se ne dogaja izpad elektrike samo v socialistični Venezueli? Ja Nova, dajte sedaj malo pokritizirajte demokratične države in Bolsonara, zakaj imajo tako zastarel energetski sistem. Predvidevam pa, da boste Madura in socializem okrivili za ta izpad.

  • ZatonMesecnikov

   v socializmu štrom poklekne zaradi nevzdrževanja in premalo energentov za njegovo proizvodnjo.

   V kapitalizmu pa zaradi preveč klim….

   • abc

    Bejž no, kak sistem je to, da poklekne zaradi klim. Znači prešibak. Pomeni isti kurac, kot v socializmu, pokleknu je.

    • ZatonMesecnikov

     To je res. Zato v socializmu klim ni bilo, saj je šlo za buržoazno luksuzno dobrino. Pa še elektro omrežje bi pokleknilo….

     • abc

      In kaj si tok navalil na klimo? Sploh zdrava ni. Poglej danes mladino, otroke, starce, vse čisto bolano, prehlajeno, pomehkuženo. Kakašna klima neki no.

     • ZatonMesecnikov

      To imaš prav. za socializem je bil značilen mraz in sivina. klime niso bile potrebne.,…

     • abc

      In vsi smo bili zdravi. Sedaj pa sami prehlajenci.

     • Den456

      Nekateri ste bili že takrat bolani v glavi. Leftardi ostajate leftardi.

     • ZatonMesecnikov

      Tako socializem tolaži nezadovoljne prebivalce. Za zdravje gre, zato ni klim….

     • Steiermark

      Pri nas je socializem tolažil tudi na način, da češ, k nam pa ne pridejo nekatere bolezni, ker živimo v socializmu in smo zato varni….. po teh komunajzarsko prepihanih glavah so propagirali, da se bolezni “ustavijo na meji” in se širijo, predvsem v kapitalističnih deželah – pri nas, pod jugovino, so pa v 70 letih uvažali – Bosanci, celo črne koze in gobavost, ki so jo prinašali iz islamskih dežel…….

     • Peter

      Hehe, abc ni bil nikoli prehlajen.
      Zdravo dete socjalizma.
      Škoda, ker ga ni več, socjalizma, bi lahko zdravstvo kar ukinili, no.

     • abc

      Ker sedaj ste očitno prehlajeni v glavi.

     • Peter

      Očitno.
      Ti pa nisi?

     • Steiermark

      Ne, on ima samo prepih v glavi (verjetno rdečega)…..

     • Steiermark

      Saj so ga tudi takrat, v socializmu “reducirali” – npr. zdravil ni bilo – ker so bila , predvsem za rakaste bolnike, predraga, tista uvožena, pravtako niso imeli niti cvirna za šivanje, po operacijah, pa še marsičesa je primanjkovalo!

     • lili pili

      Ti imas sivo mreno, mi smo se imeli lepo v socializmu, pa se mladi smo bili, ti pa si zgleda takoj ostarel po rojstvu in sedaj tecnaris…

     • ZatonMesecnikov

      Lepo je bilo, če si bil pri koritu, pa da si imel dobre zveze z zzb novj. Dispanzerji za Borce, borčevski dodatki, podedovane borčevske penzije…

     • lili pili

      Tudi cel kup sds ovc je bil zraven tega korita, danes pa pljuvajo v skledo, ki jih je redila…

     • ZatonMesecnikov

      Slabo je redila. V socializmu smo bili bolj lačni kot siti lili…

     • lili pili

      No to je pa cista laz, sedaj je vec revnih in lacnih.

     • ZatonMesecnikov

      Se spomnim prizora iz mladosti pred delikateso, bi si privoščil kumarico v sendviču ali ne. Pa se je nisem. kumarice so bile v socializmu luksus.

     • lili pili

      Ti si pa bil res siromak, mladost si prezivel nekje v bOlgariji pa se tam je bilo dovolj kumaric..

      Je pa res, ce nisi hotel delat….. delo smo imeli pa vsi, ki smo hoteli…

     • ZatonMesecnikov

      Kumarica je bila za socializem luksus Lili…

     • lili pili

      Vsak jih je imel na vrtu, bedak, danes pa si jih ne more vsak kupit…

     • Steiermark

      Ja, posebaj pri rdečih starcih, se pojavlja “prepih v glavi”……

   • lili pili

    Trenutno je na juzni polobli zimaaaa…..

    • ZatonMesecnikov

     S klimo se da tudi ogrevati….

     • lili pili

      Tam ni take zime, kot pri nas, pa saj ves , u glavnem tudi v kapitalizmu vse crkuje..

 • Hamid Begic

  Sigurno je kriv komunistični režim v Sloveniji. :)

  PS: Hahahaha. :)

  • Den456

   Oooo ti leftardirani begavček.

  • RightClick.

   Ahahaha bwahahaha

   decoooooOoOoOoo

   PS: :)

 • hle

  Šok je še toliko večji ker z tako obsežnimi izpadi nimajo izkušenj ni kaj bodo morali Venezuelske strokovnjake poklicat na pomoč oni imajo sploh v zadnjem času takšnih izkušenj obilo

 • dob

  Je reku Erjavc: matev so svečni!

 • stajerc5

  Jutri na prvi strani Mladine; Juzna Amerika brez elektrike- Jansa na dopustu v Juzni Ameriki…

 • Peter

  Razsežnosti teh držav so nedoumljive za povprečnega Evropejca. Tudi dolžine daljnovodov so nekaj enormnega. En ali dva padeta, pa imaš problem…
  Vi pa spet levi pa desni, no.

  • Tadej Bratuša

   Lahko govoriš kaj hočeš ampak ljudje na vodilnih položajih so bili trdi komunisti, ki so “vse” vedli… Rezultat tega bi lahko bil kontaminacija celotne evrope če se par rudarjev nebi žrtvovalo da so omogočili izpraznitev bazenov pod elektrarno, ker bi drugače prišlo do explozije teh in še posledično ostalih reaktorjev.
   Napake je zgolj človeške narave, najprej pri gradnji reaktorja potem pri tej fatalni odločitvi starčka, ki je hotel it z glavo skozi zid zaradi svojga egota.

   • Peter

    Mislim, da si napisal pod napačen članek.
    Pa kljub temu, da sem verjetno ugotovil, kam si hotel replicirati, mi ni jasno, kaj si hotel povedati, no.

    • Tadej Bratuša

     Analogija ni naključno v teh državah…
     Koplet izpad omrežja točno v času volitev…
     Možno, ampak ne bit naivni.

     • Peter

      Zakaj bi metal elektriko ven vsej državi, če lahko enostavno goljufaš pri štetju?
      JV Stalin

 • McBobo

  Dajte tam pri visoko napetostnem omrežju popravit iz vatov v volte (500 kilovoltnem), ker napetost je še zmeraj v voltih. Ali pa so kominajzerji še to zjebal?

 • Američani napačno stikalo pritisnili :)

 • Tadej Bratuša

  No sedaj je to atraktivno,ker komunisti so tudi v Černobilu naredili sranje,kjer je en stari komunistični prepotenten prdec igral šefa in naročil test reaktorja pri premajhni moči.
  Zato jih toliko bolj peče resnica…

  • večni srb

   Kaj pa vem, do nesreče v Černobilu je prišlo zato, ker kontrolorjem niso povedali, da lahko varovalka deluje kot baterija.

   • Tadej Bratuša

    Do nesreče je prišlo ker je star komunist zaradi svoje trme vztrajal pri svojem…
    Rezultat je znan…

 • lili pili

  Verjetno je za to odgovorna venezuela in kuba…..

 • lili pili

  Venezuelci ze drvijo na pomoc….

 • dare326

  Razpad el. sistema je odličen prikaz, kako bodo dokončno sesuli Evropo narodov. Ko zmanjka el. energije, nastopi čas ropanja, umorov, popolna dekadenca. Zmanjka vode v vodovodnih sistemih, trgovine zaprte, lakota, bolnice sesute in na koncu popolnoma podivjan narod. Brez el. energije, Armagedon.

 • Sonce

  Ne vem kje ga Argentina ‘serje’, več bankrotov, eden pred vrati, spet.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!