[Foto in video]Socialni paradiž po meri SD in Levice: V zadnjih 24 urah Madurove sile zajele kar 119 političnih zapornikov, med njimi tudi otroke!

Foto: Twitter

Potem ko torkovi nasilni spopadi v Venezueli niso prinesli sprememb, je prehodni predsednik Venezuele Juan Guaido v torek zvečer pozval Venezuelce, da naj z upori nadaljujejo tudi v prihodnje z namenom, da se diktatorja Nicolasa Madura prisili, da se odreče oblasti. Medtem pa Maduro vztraja, da naj bi poskus vsiljevanja nezakonite vlade propadel, po njegovem naj bi šlo za velik šov. 

Človekoljubne organizacije in novinarji s terena so v sredo potrdili eno smrtno žrtev in več kot 100 poškodovanih v protestih proti socializmu v Venezueli, potem ko je Guaido pozval civiliste, da naj gredo na ulice in obkolijo lokalne vojaške postojanke ter s tem podprejo vojake, ki so ga sprejeli kot svojega poveljnika.

Obstajajo ocene, da se je na poziv Guaidoja odzvalo več tisoč ljudi, še posebej je bil viden velik odziv v Caracasu, kjer je majhno število vojakov Madura pričelo celo s streljanjem v protestnike. Venezuelska nevladna organizacija Provea je v sredo poročala, da je vsaj en moški umrl, in sicer 24-letni Samuel Enrique Méndez. Organizacija ni podrobno razložila, na kakšen način je moški umrl, le da je življenje izgubil v protestih v zvezni državi Aragua, poroča Breitbrat.

Venezuelci v Aragui so objavili posnetke posameznikov, ki so pomagali Méndezu, da bi pravočasno prispel v lokalno bolnišnico, kjer pa ga na žalost niso uspeli oživiti. Tisti, ki so ga nosili, so mu telo prekrili z venezuelsko zastavo in ob približevanju bolnišnici peli venezuelsko himno.

Foto: Twitter

Število političnih zapornikov strmo narašča
Provea ugotavlja, da je letos v protestih proti Maduru umrlo 54 ljudi, 109 ljudi pa naj bi utrpelo poškodbe. Glede na to, da nasilju ni videti konca, je težko govoriti o realnih številkah. Venezuelska nevladna organizacija Venezuelan Penal Forum, ki se ukvarja s sledenjem disidentskim aretacijam,  je v sredo poročala, da so Madurove sile v zadnjih 24 urah zajele kar 119 političnih zapornikov, med njimi tudi 11 mladoletnih oseb. Med aretiranimi je bilo vsaj 11 zdravnikov, od katerih je bila večina aretirana v zvezni državi Zulia, ki se je soočila z električno krizo. V zadnjih 24 urah je glede na skupno število zapornikov prišlo do 15-odstotnega povečanja števila političnih zapornikov v državi. Medtem ko se Maduro oklepa oblasti, pa najbolj trpijo Venezuelci, ki se soočajo s pomakanjem hrane in zdravil.

H. M.

 • Vojteh Dovč

  BLA BLA BLA –amerikanci so prišli tudi v Jugoslavijo in kaj se je zgodil-o,
  zgodil se je kapitalizem.,…bravo naši.
  v Venezueli ne bo nič drugače.revnih bo še več.

  • učko

   Za ta rdeče fašistične privilegirance ni nobenga kapitalizma, razen to, da lahko poceni kupujejo izdelke z zahoda. No, tudi to se bo spremenilo, kmalu !

 • učko

  No, sem že pred včerajšnjim napovedal, da se bo Maduro znesel nad ovcami, ki so se pustile zapeljati nesposobnim pučistom. Zdej narod ne bo več kar tako proti Maduru, ker vsi vejo, da je Guaido totalno nesposoben. Noben več se ne bo izpostavljal.
  Isto je tudi v Zloveniji. Nihče več se ne upira režimu, ker vejo, da jih bo uničil. Sem na Hanziju poslušal pametne novinarke, ki se sprašujejo zakaj v mladini ni več uporništva. A same se udinjajo vladajočemu režimu 300/uro. Sama hipokrizija jih je !!!!

 • ZatonMesecnikov

  Ko čitam tam na RTV Hanzi komentarje, je kot bi živel v nekem paralelnem svetu. Levičarja ne briga, kako živi venezuelčan. Dobro, slabo, sploh ni važno. Tam je v ospredju Bipolarna razdelitev sveta z Idejo neuvrščenosti in prvinami protikolonialnega boja dr. Aleša Beblerja in Varšavskega pakta kot naravnega zaveznika gibanja Neuvrščenosti.

  Izgleda samo Dolančev Faks za Bežigradom, pa kakšen Filo Faks privrženci komentirajo. pa kakšen ostareli samoupravljalec v faznem zamiku časa in prostora, ki trzne na ime Američani, kubanci, Socializem itd…

  jaz bi v Sloveniji ukinil družboslovne Fakse. Prvič njihovi diplomanti niso zaposljivi, pa še neumnosti pišejo po Portalih. Ko končajo čez leta na avstrijskih Žagah, pa postanejo skrajno zagrenjeni in sovražni do svoje okolice.

  Japonska je Družboslovne Fakse ukinila.

 • hle

  Kot kaže stric iz severa ni še zadosti ekonomsko stisnil nesrečne države da bi se večinsko ljudstvo uprlo da bi to lahko razumeli se moramo najprej vprašat kako za vraga se je lahko zgodilo da je v eni po uradnih podatkih najbogatejših držav prišel takrat na oblast Chavez in to na demokratičen način

  • ZatonMesecnikov

   Ko rata Država zadosti bogata Hle, potem začnejo prebivalcem po glavi hoditi neumnosti. Predvsem mlajši generaciji, zrastli v obilju. Sami sebe potem zakoljejo s socializmom.

   #Kot kaže stric iz severa ni še zadosti ekonomsko stisnil nesrečne države#

   venezuela lahko vso svojo nafto proda Kitajski ali pa rusiji. ne vem zakaj tega ne stori? Mora res vso nafto tega sveta kupiti Stric iz severa? Rus naj jo kupi pa pomaga venezuelskemu socializmu… ne pa samo orožje pa svetovalce pošiljati.. Za denar seveda.

   • hle

    Levičarjem socializem niti najmanj ne paše oni ga samo uporabljajo kot dimno zaveso za prikrivanje klepto kapitalizma o Venezuelski nafti pa kot kaže tako kot pisuni tukaj ne veš nič je namreč zelo težka in gosta in brez redčenja z določenimi kemikalijami neprimerna za transport po naftovodih potem pa še ugani kje se te kemikalije proizvajajo pa boš lahko videl drugačno sliko

    • ZatonMesecnikov

     #je namreč zelo težka in gosta in brez redčenja z določenimi kemikalijami
     neprimerna za transport po naftovodih potem pa še ugani kje se te
     kemikalije proizvajajo pa boš lahko videl drugačno sliko#

     Naphtha oziroma primarni bencin, kot se pri nas reče, za redčenje, proizvaja kar nekaj dežel. Ta težava za Venezuelo obstaja že od Chaveza sem. Ima jo tudi Rusija in Europa, pa Kitajska. Vendar zaradi transporta so bistveno neugodnejše od ameriške, ki je najcenejša. Trump je zaostril sankcije zato se je sedaj težava zaostrila. Problem je v ceni torej.

 • Antonius

  Revolucija je kot klobasa. Pri špili se klobasa začne in z njo se konča. Revolucijo začnejo komunisti, na koncu morajo pa v revščini in bedi z revolucionarji opraviti s pametjo in izkušnjami srečani antikomunisti.

 • xtc

  Kaj zapisati?
  Socializem nikjer ne odide z oblasti z demokratičnimi sredstvi,tudi v SLo ni odšel,takoj se je vrnil z prevratom oblečen v social demokracijo ,anarholiberalizem ipd jajca.
  Maduro bo padel kot tudi SLO levičarji,vendar šele po pritisku in posredoivanju tujine.
  Ko bodo Maduro zlomili letalstvo zaprli zračni prostor in razbili par vojaških baz bo zadeve hitro konec.
  Seveda pa je največja napaka Guiajdioja to ,da misli ,da bo z amnestijami dosegel prestope glavnih vojaških poveljnikov-popolnoma narobe.
  Guiaodo,bi moral najprej opozoriti ,da od datuma,ki ga bo določil napreje bo vsak ,ki bo še napreje sodeloval z zločinskim režimom po njega zlomom kaznovan kot izdajalec po hitrem sojenju,to velja za vojake,kot oficirje,birokrate in državljane.
  Ob enem pa se mora dogovoriti za skupno vojaško posredovanje ZDA in okoliških držav za zlom zločinskega režima in vse ,ki so del Madurove klike in po roku niso pristopili k uradno priznanemu predsedniku pred hitra sodišča in zid.
  Takoj pa se izvrši eksekucija tujih plačancev Rudsov in Kubancec ,ki sodelujejo v bojih kot ,da gre za tteroriste.

 • jernej arko

  Treba rušit države katere ne dovoljo exonu črpat nafto, sam zarad tega se gre. Najbl bogati državi v regiji amerika pravi da ne sme poslovat s nikomer kdor posluje s njimi bo sankcioniran, pol pa s prstom kažejo kako socializm ne deluje in da je treba prnest demokracijo s letalonosilkami tja. Živel exxon mobil in kapitalizm. Lahko smo srečni da so slovenske zaloge nafte ničvredne.

  • ZatonMesecnikov

   Z lahkoto lahko poslujejo z Rusijo in Kitajsko.

   Zakaj pa ne, Nejc? Jim fizično ne dovolijo?

   • jernej arko

    kerakol firma posluje s njimi je obtožena s strani amerike in sankcionerana s strani amerike, in prepovedano je s njo poslovat v nasprotnem primeru te čaka isto.

    • ZatonMesecnikov

     Če bi kdaj delal s kakšnimi firmami oziroma v komerciali nasploh, bi se smejal sam sebi. Nafilaš tanker z nafto, pa pošlješ v Shanghai pa vzameš denar. V čem je problem? Vzameš rublje ali pa yuane, da ne boš imel težav z dolarji…

     • jernej arko

      Nafte se ne sme prodajat v drugem kot dolarjih tko prau amerika in tko je. Pa đabe če maš dolarje k ti ne bo noben tankerja hrane prpelou za dolarje če mu bo amerika za to dejanje uzela vse, in zagrozila isto komurkoli bi s teboj posloval.

     • jernej arko

      On January 28, 2019, pursuant to E.O. 13850, the Treasury
      Department’s Office of Foreign Assets Control (OFAC)
      designated PdVSA as operating in the oil sector of the
      Venezuelan economy and Secretary of the Treasury Steven
      Mnuchin determined that the company was subject to U.S.
      sanctions. As a result, all property and interests in property
      of PdVSA subject to U.S. jurisdiction are blocked, and U.S.
      persons generally are prohibited from engaging in
      transactions with the company.

      oz tkole te zjebejo

     • jernej arko

      In May 2018, President Trump issued E.O. 13835, which
      prohibits transactions related to the purchase of Venezuelan
      debt, including accounts receivable, and to any debt owed
      to Venezuela pledged as collateral. Pa tud pufat se ne smejo.

     • ZatonMesecnikov

      rekel sem ti, da naj vzamejo Yuane, ali pa Rublje…

     • jernej arko

      začel so leta 2005 in stopnjeval zadevo vse do danes, oz vse dokler ne bo exxon mobilu dovoljeno črpat nafto v venezueli. 73% diktatorjev po svetu ma podporo AMERIKE dokler jih poslušajo ni važno kdo trpi.

     • ZatonMesecnikov

      Še vedno mi strežeš z neko teorijo, pa zaroto. Lepo sem te vprašal, zakaj ne naložijo tanker z nafto, pa ga peljejo na Kitajsko, pa tam prodajo?

     • xtc

      A bi ti bebo ekonomsko nepismeni začewl malce razmišljati z glavo ne z dnevno propagando?
      A ti butl sploh razumeš.da socializem ni zmožen preživeti niti sebe-težava niso ZDA pač pa kradljivi komunisti in socialisti.,moj sokomentator ti to lepo skuša razložiti vljudno pa si oćitno prezabit ,da bi dojel.