fbpx

[FOTO] “Nikoli te ne bomo pozabili”: V Sesvetu ganljivo zadnje slovo z vojaškimi častmi od mladega vojaka Briškega, ki je padel v napadu talibanov v Afganistanu

Pogreb Josipa Briškega (Foto: Index.hr)

Na pokopališču v Sesvetu pri Zagrebu je danes potekal pogreb mladega vojaka Josipa Briškega, ki je v sredo umrl v Afganistanu ter zapustil soprogo in sina, ki je pred kratkim praznoval svoj prvi rojstni dan. Briški je bil pokopan z vojaškimi častmi. Pogreba se je med drugim udeležil tudi hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević.

V Sesvetu pri Zagrebu je na tamkajšnjem pokopališču Markovo polje po poročanju spletnega portala Index.hr danes potekal pogreb 27-letnega pripadnika poveljstva specialnih sil Josipa Briškega, ki je v sredo po jutranjem samomorilskem napadu talibanov v glavnem afganistanskem mestu Kabulu umrl v tamkajšnji bolnišnici. Ob talibanskem napadu sta bila sicer ranjena še dva hrvaška vojaka, ki pa sta že izven življenjske nevarnosti in se bosta kmalu vrnila v domovino.

Briški, ki je zapustil soprogo ter enoletnega sina, je bil pokopan z vojaškimi častmi. Od njega so se na pokopališču v Sesvetu med drugim poslovili njegova družina, sodelavci in prijatelji, številni pripadniki hrvaške vojske, hrvaški podpredsednik vlade in minister za obrambo Damir Krstičević ter načelnik generalštaba oboroženih sil Republike Hrvaške Mirko Šundov. Obred je bil zaprt za javnost. Vodil ga je mons. Jure Bogdan.

Foto: MORH

Foto: Index.hr

Žalni nagovor polkovnika Mirka Bošnjaka
V imenu vseh pripadnikov hrvaške vojske se je od Briškega prišel posloviti tudi polkovnik Mirko Bošnjak, ki je ženi pokojnika izročil hrvaško zastavo. Ob tem je povedal: “Ponosno je nosil zeleno baretko, imel je srce in dušo vojaka ter pustil neizbrisen pečat v našem življenju. V čast mi je bilo imeti takšnega vojaka, vedno se bomo spominjali tvojega optimizma, volje in lahkotnosti, s katero si opravljal naloge.” Zaključil je: “Dragi Josip, bil si časten hrvaški vojak, nikoli ne boš pozabljen.”

Foto: Index.hr

Foto: Index.hr

Od Briškega se je poslovil celoten državni in vojaški vrh
Truplo Briškega je bilo na zagrebško letališče Pleso pripeljano že v petek. Dostavilo ga je ameriško transportno letalo C-17, poleg družine ubitega vojaka pa ga je po poročanju Jutarnjega lista na letališču pričakal celoten vojaški in državni vrh. Tam sta bila namreč med drugim hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović in predsednik vlade Andrej Plenković. Navzoči so bili tudi predstavniki držav članic Nato, in sicer Združenih držav Amerike, Francije, Nemčije, Češke in Albanije.

Hrvaški vojaki v Afganistanu ne sodelujejo v bojnih operacijah
Krstičević je že v sredo na novinarski konferenci pojasnil, da hrvaški vojaki v Afganistanu delujejo kot mentorji in svetovalci in kot taki ne sodelujejo v bojnih operacijah. V sklopu hrvaškega kontingenta je v Afganistan odšlo še 41 pripadnikov partnerskih držav, in sicer 31 Črnogorcev, 6 Makedoncev, 2 Albanca in 2 pripadnika oboroženih sil Bosne in Hercegovine. Afganistanski mediji so poročali, da so za napad že prevzeli odgovornost talibani. V medije je med drugim pricurljala tudi fotografija tragičnega vozila, v katerem je bil Briški ubit.

Vojaško vozilo, v katerem je Briški izgubil življenje (Foto: 24.sata)

Rajko Golob