fbpx

[Foto] Tako Putinov režim z namenom sprevračanja zgodovine in rehabilitacije Stalina zapira raziskovalce njegovih zločinov!

Sandarmoh (Foto: Facebook)

V ruski republiki Kareliji na severu se odvija pravi boj za zgodovinsko resnico glede množičnega grobišča z 9 tisoč žrtvami med posameznimi aktivisti in Putinovim režimom. Žrtve pripadajo prek 50 različnim narodom in so bile umorjene v obdobju Stalinovega terorja, da bi oprali njegovo podobo, pa si oblastniki prizadevajo prepričati javnost, da v grobišču Sandarmoh ležijo ruski vojni ujetniki, umorjeni s strani Fincev. Zato so oblasti pričele z izkopavanji, kdorkoli jim nasprotuje, pa konča v zaporu!

Globoko v gozdu na ruskem severu leži množično grobišče povzročitelja velikega terorja Josifa Stalina iz let 1937 in 1938. V obdobju štirinajstih mesecev so v gozd Sandarmoh v ruski republiki Kareliji pripeljali skupno prek 9 tisoč žrtev več kot 50 različnih narodov. Nagrobni spomeniki na območju tako pripadajo med drugim Fincem, Ukrajincem in Poljakom. A z namenom sprevračanja zgodovine se je ruska vlada zdaj lotila lastnih izkopavanj, da bi podprla svojo zgodbo o tem, da v grobiščih pravzaprav ležijo ruski vojni ujetniki, pomorjeni s strani finske vojske v času druge svetovne vojne.

Aktiviste oblasti po sovjetskem vzoru zaprejo in skušajo razglasiti za neprištevne
Zgodovinar in aktivist za človekove pravice Juri Dimitrijev, ki si prizadeva razkriti zgodovinsko resnico, je s svojimi aktivnostmi postal tarča oblasti. Od decembra 2016 je pridržan zaradi obtožb o domnevnem spolnem nadlegovanju svoje posvojene hčere, kot je bila praksa že v nekdanji Sovjetski zvezi, pa je bil podvržen tudi psihiatričnim pregledom. Oblasti ga tako skušajo prikazati kot neprištevnega.

Sandarmoh (Foto: Facebook)

Dimitrijev ni edini, ki se ga oblasti želijo znebiti
A Dimitrijev ni edini, ki se spopada s takšnimi težavami, oktobra lani, le dva meseca po izkopavanjih, je policija aretirala tudi Sergeja Koltitrina, direktorja lokalnega muzeja. Ta je javno nasprotoval izkopavanjem s strani režima, služil pa je kot neuradni skrbnik grobišča. Prejšnji mesec je bil obsojen na 9-letno zaporno kazen, zaradi podobnih obtožb, s kakršnimi se zadnji dve leti in pol spopada Dimitrijev.

Sandarmoh (Foto: Facebook)

Rehabilitacija Stalina s podporo Putinovega režima
Podporniki trdijo, da so bili ti primeri prirejeni v poskusu utišanja kritikov izkopavanj, in se bojijo, da bodo oblasti s sprevračanjem zgodovine pripomogle k očiščenju Stalinove podobe. Rehabilitacija njegove dediščine že dlje časa uživa državno podporo. Spori glede grobišča so del širše zgodbe glede interpretacije sovjetske zgodovine na tehtnici med aktivisti in vlado Vladimirja Putina. Ta je namreč nekdanji agent KGB in v zadnjih dveh letih se je opazno povečal vpliv varnostnih in obveščevalnih agencij ter njihovih agentov, podlaga takšnih politik pa temelji na glorifikaciji zmage nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni.

Sandarmoh (Foto: Facebook)

Rok Krajnc