[FOTO] Najmočnejša evropska stranka praznuje velikih 40 let

Foto: epa

Wilfred Martens, Robert Schuman, Konrad Adenauer, Jean-Claude Juncker, Angela Merkel, Joseph Daul … Velika imena, ki so in še vedno oblikujejo Evropo pod okriljem vrednot, skupnim vsem članicam Evropske ljudske stranke. Spoštovanje tradicije, spoštovanje človekovih pravic, več samostojnosti, manj državne regulacije in subsidiarnost. Pred točno 40 leti je bila ustanovljena Evropska ljudska stranka.

”Evropska ljudska stranka je politična družina desne sredine, katere korenine segajo globoko v zgodovino in civilizacije evropskega kontinenta ter veljajo za same začetke evropskega projekta,” se glasi osnovni opis danes največje stranke v Evropskem parlamentu, Evropskem svetu in Evropski komisiji.

https://twitter.com/EPP/status/737148689341394944

Začetki organizirane evropske krščanske demokracije segajo v leto 1953, ko je bila ustanovljena Evropska skupnost za premog in jeklo. Takrat je bila v skupščini organizacije ustanovljena politična veja Krščansko-demokratska skupina,ki je imela že od začetka vodilno vlogo pri graditvi Evrope. Uradno je bila Evropska ljudska stranka ustanovljena leta 1979, ko so prvič potekale volitve v Evropski parlament. Že vse od začetka se stranka zavzema se za demokratično, transparentno in učinkovito Evropo, ki bo blizu državljanom.

Iz njenih vrst predssednik Evropske komisije in predsednik Evropskega sveta
V skupino Evropske ljudske stranke spada 75 strank iz 40 držav, med katerimi so tudi tri slovenske stranke – SDS, NSi in SLS. Njen predsednik je Joseph Daul, iz njenih vrst pa prihajata tudi predsednik Evropske komisije in predsednik Evropskega sveta. V okviru stranke delujejo tudi študentska organizacija, podmladek, ženski odbor ter Wilfred Martens center za evropske študije.

Evropska ljudska stranka pa ni najuspešnejša le na evropskem nivoju, pač pa tudi v Sloveniji. Od skupno osmih evropskih poslancev jih kar pet pripada krščanskim demokratom – Romana Tomc, Patricija Šulin, Milan Zver (vsi SDS), Lojze Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS).

Ob današnjem praznovanju obletnice se bo v Luksemburgu odvila slovesnost, na kateri bodo med govorniki nastopili tudi tisti iz samega vrha evropske politike.

M. G.

 • garfi

  Ravnokar ljubljanski de mafijec na temo zelene Evrope govoriči o migrantih.
  Misli muslimansko zeleno
  podalpski kalifat press

 • rubec

  Bogovičev Frenk se je z Romano in Patricijo že dogovoril. Na slovesnosti jima bo odstopil svojo slaščico v zameno za dva ta velika špricarja.

  • Peter

   To sem jest zmeri zmenen, Sploh če majo od sonca razvajeni Janševec, no.

 • dob

  Stranka politične desne sredine?
  Pa saj so praktično SMC.

  • Peter

   Kako pa si uspel ugotoviti, kaj za ena reč je SMC?
   Je pa res, da so si tudi po starosti podobni, EPP je nastla pred 40 leti, SMC pa 40 dni pred volitvami, no.

 • piko8

  VELIKIH 40let EPP pri nas pa SD 120 let, kdo je tu NOR??

  • samsara

   Tovaroši komunisti iz SD, že ves čas nekako šteje za samoumevno da mi, prebivalci udbokučofevda.

 • Slovenec 33

  Ja tale kameleonska stranka (KPJ, KPS, ZKS-SDP, ZLSD, SD) , ki ima temelje na več kot 600 moriščih po celi Sloveniji, bo izgleda pri naslednji transformaciji prijavila patent, da je toplo vodo odkrila.
  Neverjetna amnezija, ki jo zagotavlja spominska kapaciteta zlate ribice in pobiti vsi, ki so bili na poti in jim ni uspelo uiti..