fbpx

[FOTO] Najmočnejša evropska stranka praznuje velikih 40 let

Foto: epa

Wilfred Martens, Robert Schuman, Konrad Adenauer, Jean-Claude Juncker, Angela Merkel, Joseph Daul … Velika imena, ki so in še vedno oblikujejo Evropo pod okriljem vrednot, skupnim vsem članicam Evropske ljudske stranke. Spoštovanje tradicije, spoštovanje človekovih pravic, več samostojnosti, manj državne regulacije in subsidiarnost. Pred točno 40 leti je bila ustanovljena Evropska ljudska stranka.

”Evropska ljudska stranka je politična družina desne sredine, katere korenine segajo globoko v zgodovino in civilizacije evropskega kontinenta ter veljajo za same začetke evropskega projekta,” se glasi osnovni opis danes največje stranke v Evropskem parlamentu, Evropskem svetu in Evropski komisiji.

https://twitter.com/EPP/status/737148689341394944

Začetki organizirane evropske krščanske demokracije segajo v leto 1953, ko je bila ustanovljena Evropska skupnost za premog in jeklo. Takrat je bila v skupščini organizacije ustanovljena politična veja Krščansko-demokratska skupina,ki je imela že od začetka vodilno vlogo pri graditvi Evrope. Uradno je bila Evropska ljudska stranka ustanovljena leta 1979, ko so prvič potekale volitve v Evropski parlament. Že vse od začetka se stranka zavzema se za demokratično, transparentno in učinkovito Evropo, ki bo blizu državljanom.

Iz njenih vrst predssednik Evropske komisije in predsednik Evropskega sveta
V skupino Evropske ljudske stranke spada 75 strank iz 40 držav, med katerimi so tudi tri slovenske stranke – SDS, NSi in SLS. Njen predsednik je Joseph Daul, iz njenih vrst pa prihajata tudi predsednik Evropske komisije in predsednik Evropskega sveta. V okviru stranke delujejo tudi študentska organizacija, podmladek, ženski odbor ter Wilfred Martens center za evropske študije.

Evropska ljudska stranka pa ni najuspešnejša le na evropskem nivoju, pač pa tudi v Sloveniji. Od skupno osmih evropskih poslancev jih kar pet pripada krščanskim demokratom – Romana Tomc, Patricija Šulin, Milan Zver (vsi SDS), Lojze Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS).

Ob današnjem praznovanju obletnice se bo v Luksemburgu odvila slovesnost, na kateri bodo med govorniki nastopili tudi tisti iz samega vrha evropske politike.

M. G.