fbpx

Fotografije razkrivajo kaos, ki so ga za seboj v Černobilu pustile ruske sile

Foto: Epa/Družabna omrežja

Po spletu so zaokrožile šokantne slike, ki razkrivajo kaos, kakršnega so za seboj pustili ruski vojaki na področju jedrske elektrarne v Černobilu. Pred svojim umikom so namreč področje povsem preplavili s smetmi in povzročili tudi drugo škodo.

Ob popolnem neupoštevanju varnostnih predpisov so vojaki na zelo radioaktivnem mestu pustili za seboj nepokrite električne napeljave, razbita okna in kupe smeti, razmetanih po tleh in delovnih površinah. Putinovi vojaki pa so popisali tudi stene s posmehljivimi sporočili na račun ukrajinskih braniteljev.

Černobil velja za eno najbolj radioaktivnih krajev na Zemlji po smrtonosni jedrski katastrofi leta 1986. Ruske čete so prevzele nadzor nad območjem, potem ko so ga zavzele v prvih dneh invazije, kar je sprožilo strah pred veliko radioaktivno katastrofo, ki bi lahko predstavljala posledico hudih spopadov okoli elektrarne.

Nepazljivi vojaki so kopali jarke v zelo strupenem območju Rdečega gozda, le nekaj tisoč metrov zahodno od elektrarne. Na desetine od njih naj bi jih prizadela akutna radiacijska bolezen, zato so jih z avtobusi odpeljali čez mejo v bližnjo Belorusijo na zdravljenje.

Foto: posnetek zaslona The Sun

Odkar so se ruske čete umaknile, je bilo sedaj prvič, da so fotografom omogočili popoln dostop do mesta. Ni kaj, imeli so kaj videti. Čeprav ne gre več za delujočo elektrarno, strokovnjaki za jedrsko energijo še naprej delajo tam, da zaščitijo tam shranjene radioaktivne odpadke in s tem preprečijo novo morebitno katastrofo.

Ruski vojaki so vdrli v elektrarno, ko je izbruhnila vojna – 170 ukrajinskih branilcev so zadrževali tam v kleti, medtem ko je tehnično osebje delalo. Valerij Simjonov, glavni varnostni inženir, je razkril, da ruski vojaki niso upoštevali varnostnih predpisov. Eden od vojakov je denimo brez rokavic zgrabil radioaktivni material (sintetični radioaktivni izotop kobalta). Ni znano, kaj se je zgodilo z vojakom po dotiku materiala, ki prinaša tveganje za smrtonosne bolezni, vključno z rakom, ki se lahko razvije leta pozneje.

Ena od sob, kjer so ruski vojaki zadrževali Ukrajince. (Foto: epa)

Nadzornik za elektriko Oleksij Šelestij je po poročanju Suna povedal, kako se je bal, da bi ruski vojaki pognali ukrajinske branilce v to, da bi povzročili nesrečo, saj so jim prepovedali oditi domov,  bili pa so povsem izčrpani. Ta teden je za tiskovno agencijo AFP dejal: “Bilo je psihično in čustveno težko”. “A čustveni in psihični pritisk mi nista dovolila, da bi se omejil na to,” je poudaril in dodal, da so samo skušali opraviti svoje delo in nadzorovati vse parametre, da se ne bi nič zgodilo.”

Nina Žoher