fbpx

Francija je v vojni!

Foto: epa

Potem ko je Francijo pretreslo barbarsko divjanje in pokol z nožem v katoliški cerkvi v Nici, je glavni francoski protiteroristični tožilec, Jean-Francois Ricard, zdaj razkril identiteto morilca. Šlo naj bi za 21-letnega tunizijskega migranta, ki je v Francijo iz Italije prispel  šele pred kratkim.

Francoski protiteroristični tožilec, Jean-Francois Ricard, je razkril identiteto terorista in množičnega morilca iz Nice, ki je v svojem divjaškem napadu v glavni cerkvi v Nici umoril tri ljudi in več ranil, na koncu pa ga je policija morala onemogočiti z večimi streli, zaradi katerih se zdaj v bolnišnici bori za svoje življenje. Šlo je za 21-letnega tunizijskega migranta, ki je v Francijo prišel šele pred kratkim, iz Italije.

V svojem četrtkovem morilskem pohodu v glavni katoliški cerkvi v Nici, očitno sproženem z islamistično samoradikalizacijo, je 21-letni Tunizijec umoril tri ljudi, dve ženski in enega moškega, stare 55, 60 in 44 let. 60-letnici je skoraj odrezal glavo, 55-letnemu moškemu pa prav tako povzročil globoke vbodne rane in reze na vratu. Tretja žrtev, 44-letna ženska, je sicer uspela pobegniti iz cerkve in se zateči v bližnjo restavracijo, kjer pa je za posledicami več vbodnih ran kasneje prav tako umrla.

Policija v spopadu v Nici (Vir: You Tube)

Napadalec je v kritičnem stanju
Policija ga je najprej skušala ustaviti z nepravimi naboji, ko ji to ni uspelo in se jim je napadalec še naprej grozeče približeval, so ga bili primorani onemogočiti z nekaj pravimi naboji, zaradi katerih je zdaj v bolnišnici, v kritičnem stanju. Na kraju dogodka so našli 14 krogel, ki so jih policisti izstrelili vanj.

Jean-Francois Ricard (Vir: YouTube)

Francoske oblasti so napadalca prepoznale kot Brahima Aouissaouija, 21-letnega tunizijskega državljana, za katerega se domneva, da je v Italijo vstopil 20. septembra prek otoka Lampedusa, kjer je dva tedna preživel v karanteni. Aouissaoui, ki ga francoske protiteroristične oblasti prej niso poznale, je 9. oktobra prispel v Pariz z italijanskim osebnim dokumentom Rdečega križa. V četrtek zjutraj je z vlakom odpotoval v Nico, se na postaji preoblekel in odšel naravnost v katedralo.

Potrjeno, da gre za “islamistični terorizem”
Poleg 30 cm dolgega noža, uporabljenega pri napadu, je policija  na kraju zločina odkrila še dve rezili, torbo, dva mobilna telefona in kopijo Korana. Medtem ko motiv napadalca sprva naj ne bi bil jasen, kot poroča Russia Today, od tega odkritja dalje francoski uradniki, vključno s predsednikom Emmanuelom Macronom, napad povezujejo z “islamističnim terorizmom”. Izjave nekaterih prič, da je napadalec med napadom kričal “Alah je velik!”, to še dodatno potrjujejo.

Emmanuel Macron (Vir: You Tube)

Ricard je na tiskovni konferenci povedal, da je napad, žal le eden od večih terorističnih napadov, ki so se zgodili v četrtek, boleč spomnil na to, da je islamizem še živ in kako zelo si prizadeva uničiti francoske svoboščine kot so svoboda govora, svoboda veroizpovedi in svoboda poučevanja.

Francija je napadena in se bo temu primerno odzvala
Župan Nice je prav tako poudaril, da gre pri napadu za isti način delovanja kot pri gnusnem umoru Samuela Patyja. Francoski predsednik, Emmanuel Macron in francoski predsednik vlade, Jean Castex pa sta javnost obvestila, da bo Francija podvojila število vojakov in policistov na ulicah, ki bodo varovali šole in cerkve, in da odslej država razume, da je napadena in bo iz stanja povečane varnosti prešla v stanje “nevarnosti napada”.

Mnogi državniki po svetu, tudi v arabskih državah, so obsodili grozovite napade in svojcem umrlih zaželeli globoko sožalje, vključno z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, ki je dejal, da “se ti islamistični napadi morajo nemudoma prekiniti“.

Aleš Ernecl