fbpx

Francija napoveduje: IS bo napadla z novo taktiko, prebujajo pa se še eni ekstremisti

Foto: EPA

Francoske oblasti trdijo, da Islamska država načrtuje nove teroristične napade, vendar tokrat z drugačno taktiko. Do zdaj so napadali s samomorilskimi bombaši in strelskimi pohodi, v tem trenutku pa načrtujejo novo taktiko – na javna mesta, kjer se zadržuje veliko število ljudi, nameravajo podstaviti eksplozivna sredstva, ki bi jih detonirali v trenutku, ko bi ta lahko naredila največ škode. 

“Vemo, da IS načrtuje nove napade in Francija je jasna tarča. IS se nahaja v situaciji, ki jo sili v to, da udari čim prej in čim močneje. Organizacija se namreč sooča z vojnimi izgubami na terenu, zato želi pozornost svojih vojakov preusmeriti na napade proti koaliciji,” je po poročanju Indexa dejal direktor oddelka za notranjo varnost francoske policije, Patrick Calvar.

Calvar ocenjuje, da je Evropa v tem trenutku izredno ogrožena, Francija pa je izmed vseh držav članic EU v največji nevarnosti, saj je postala primarna tarča tako IS kot rivalske teroristične organizacije Al Kaide. Direktor policije je izpostavil tudi, da se zaradi terorističnih napadov in groženj z napadi prebujajo tudi ekstremne desničarske skupine, ki čakajo na spopad.

“Ta spopad – mislim, da bo do njega prišlo. Samo še eden ali dva atentata in bo prišlo do tega. Na nas je, da anticipiramo te napade in skupine, ki bi želele podtakniti spopade med skupnostmi,” meni Calvar. 

Ž. K.