fbpx

Francija napovedala ukrepe proti ‘wokeizmu’ v izobraževalnem sistemu

Foto: epa

Francoski minister za izobraževanje je napovedal večji poudarek na poučevanju stare grščine in latinščine z namenom boja proti wokeizmu in razvoju kultur mladih generacij. 

Minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer, vodilna osebnost v francoski vojni proti prebujenski kulturi oziroma ‘wokeizmu’, je v ponedeljek v govoru dejal, da bosta stara grščina in latinščina naslednje leto na voljo učencem šestega razreda poklicnega izobraževanja in srednješolcem.

V ZDA mrtvi jeziki najbolj na udaru
Blanquer želi, da bi imeli šestošolci možnost “razvijati svojo kulturo” z branjem del starodavnih filozofov, saj jim bo to prineslo potrebne tehnične kvalifikacije, ki jih zahteva gospodarstvo. Minister je ob podpisu listine skupaj s kolegi iz Italije, Grčije in Cipra zatrdil, da je do njihove skupne zavezanosti promocije klasike prišla ravno v času, ko je starodavne jezike pričel ogrožati ameriški wokeizem.

Ciljanje na mrtve jezike je bilo najbolj izrazito v ZDA, saj je univerza Princeton to poletje napovedala, da študentom klasike ne bo več treba študirati stare grščine in latinščine; dva  jezika, ki se ju sicer označuje za osrednja stebra discipline. Dan-el Padilla Peralta, izredni profesor klasike na Princetonu, trdi, da naj bi bili stari jeziki uporabljeni za namene upravičevanja suženjstva, kolonializma in fašizma že 2 tisoč let.

S podobno potezo so postregli tudi na srednji šoli v Massachusettsu, kjer so meni nič tebi Homerjevo Odisejo odstranili iz šolskega učnega načrta, saj je ta po njihovem v nasprotju s protirasistično agendo, ki so jo želeli poučevati. “Zelo ponosen sem, da lahko povem, da smo letos Odisejo odstranili iz učnega načrta,” je na družbenih omrežjih zapisal eden izmed učitelj.

Foto: epa

Francoski minister za izobraževanje Blanquer je za Le Point povedal, da so takšne interpretacije klasik naravnost neverjetne. “Nalepiti kategorije in sodoben pogled na svet na zapise, stare dve tisočletji, je neizmeren absurd,” je dodal in poudaril, da so nam te civilizacije prinesle “odprtost in iskanje univerzalnega.” Minister meni, da stari jeziki predstavljajo skupno vez za sodobne evropske narode, pri čemer ugotavlja, da bi “skupni jezikovni sklad” pomagal pri širjenju “skupnih vrednot”. Blanquer je tudi zatrdil, da se klasika odziva na povpraševanje po logotipih (jeziku kot orodju za razum) v svetu, kjer se “pomanjkanje razuma širi kot požar”.

Prejšnji mesec je minister za izobraževanje ustanovil think tank, posvečen vojni predsednika Emmanuela Macrona proti wokeizmu, poroča Russia Today. Liberalna ali woke agenda, za katero nekateri v Franciji trdijo, da je anglosaški uvoz, bo verjetno glavna značilnost predsedniških volitev leta 2022, kjer bo Macronov glavni tekmec verjetno prihajal s skrajne desne strani političnega spektra.

Nina Žoher