fbpx

Francija: Ukrepi za zajezitev koronavorusa še vsaj do 11. maja!

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Predsednik Francije Emmanuel Macron je v televizijskem nagovoru državljankam in državljanom razkril, da bodo ukrepi za zajezitev koronavirusa v njihovi državi veljali še vsaj do 11. maja. Državljane je še pozval, naj tudi v naprej spoštujejo pravila, ki jih je uvedla njihova vlada in ki upočasnjujejo širjenje tega nevarnega virusa. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron se je javil svojim državljanom potem, ko so v zadnjih 24 urah zabeležili 574 novih smrti. Priznal je, da Francija ni bila pripravljena na izbruh koronavirusa ter pohvalil tiste, ki so v “prvih bojnih vrstah” v borbi proti temu nevarnemu virusu. Še posebej se je spomnil vseh tistih, ki delajo nadure, da bi rešili življenja in vse Francoze pozval, naj še naprej ostajajo doma in ohranjajo socialno distanco.

Francoski predsednik je obljubil tudi gospodarsko pomoč za tiste delavce, ki delajo v sektorjih, ki morajo ostati zaprti, posebne načrte pa ima tudi za sektorje turizma, hotelov, restavracij in kulture.

Obljubil je, da bo 11. maj predstavljal “začetek novega koraka”, po katerem se bodo šole, vrtci in druge izobraževalne ustanove postopoma zopet odprli. To je tudi prelomen datum, ko se bo “velika večina” Francozov začela vračati na delo, medtem ko bodo ostale restavracije, kavarne in druga javna zbirališča zaprta, piše RT (TUKAJ). Prav tako je Macron napovedal, da bodo festivali in druga velika srečanja prestavljena vsaj na sredino julija. Kako bodo sicer ukrepali, bo jasno sproti, saj bodo razmere ocenjevali tedensko.

Meje z neevropskimi državami bodo do nadaljnjega ostale zaprte, piše RT in dodaja, da francoska vlada upa, da bodo imeli do 11. maja maske za vse, njihova uporaba v poklicih, ki zahtevajo pogoste stike z ljudmi, pa bo obvezna.

V Franciji bodo ukrepi proti koronavirusu v veljavi še vsaj do 11. maja. Foto: epa

Francija je zaprta že od sredine marca, skupno ima več kot 135 tisoč potrjenih primerov koronavirusa. Po številu žrtev zaostajajo le za ZDA, Španijo in Italijo. Kot je razvidno iz uradnih številk, je za koronavirusom v Franciji umrlo že skoraj 15 tisoč ljudi, je pa res, da se je stopnja smrtnosti med hospitaliziranimi bolniki čez vikend upočasnila. Prav tako se že več dni zmanjšuje število pacientov, ki se zdravijo na intenzivni negi. Številkam obolelih, umrlih in ozdravljenim v Franciji lahko sledite TUKAJ.

Banka Francije je nedavno poročala o svoji najslabši uspešnosti v prvem četrtletju leta 2020 po drugi svetovni vojni. Po podatkih centralne banke je v zadnjih dveh tednih marca gospodarska aktivnost upadla za 32 odstotkov ter pričakuje, da se bo gospodarstvo še naprej zniževalo za 1,5 odstotka na vsaka dva tedna, dokler bo država v karanteni.

Marjanca Scheicher