fbpx

Predsednica Evropske komisije napovedala, da bomo morali v državah EU živeti z ukrepi vsaj do konca tega leta, ko bo dostopno cepivo!

Ursula von der Leyen. (Foto: epa)

Predsednica Evropske Komisije Ursula von der Leyen je obelodanila, da se bo življenje v stare tirnice vrnilo šele po razvoju cepiva. Cepivo proti virusu covid-19 sama pričakuje po optimističnih ocenah ob koncu leta.

“Raziskovalci so pričeli s svojim delom. Njihovi procesi dela se bodo pričeli kmalu. Sama upam, da bo cepivo razvito do konca leta,” je povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Kljub temu, da se vsi prebivalci držav EU veselijo, da se bodo varnostni ukrepi in karantene končali čim prej, bomo soočeni z novim in strogim načinom življenja.

Von der Leynova je povedala, da bo cepivo že dosegljivo jeseni, tako so ji namreč zagotovili v nemškemu podjetju CureVac. Ko bo cepivo razvito, bo moralo iti skozi zahteven birokratski proces regulatorjev, ki bodo potrdili njegovo namembnost. “Pogovarjali smo se z mnogimi proizvajalci, ki bodo poskrbeli za hitro proizvodnjo cepiva,” zagotavlja von der Leynova.

Po besedah predsednice Evropske komisije bo življenje v EU še zelo dolgo potekalo s preventivnimi ukrepi. (Foto: epa)

Predsednica komisije zagovarja, da vsaka država po svoje rešuje zdravstveno krizo
Evropska komisija je na primeru svetovne pandemije dokazala, da je Evropska unija skupnost, ustvarjena za dobre čase. Na očitke o neaktivnosti EU je predsednica komisije izjavila, da se vsaka država v EU z zdravstvenim izzivom spoprijema po svoje. S svojo izjavo je priznala, da Evropska komisija ni sposobna za reševanje kriz tovrstnih razsežnosti.

Predsednica Evropske komisije zagotavlja, da bo cepivo po optimističnih ocenah dosegljivo konec leta 2020. (Foto: epa)

Kljub temu pa je Evropska komisija zagotovila gospodarski paket v vrednosti 700 milijard evrov, ki bo pomagal članicam lajšati izgube v gospodarstvu. Med drugim je predsednica Evropske komisije razkrila, da bo v prihodnjih dneh predstavila novo izhodno strategijo za zagon gospodarstva držav članic EU.

Luka Perš