fbpx

Francija vrača udarec: Za razliko od ZDA si EU s Kitajsko želi sodelovanja

Francoski predsednik Emmanuel Macron in finančni minister Bruno Le Maire (foto: EPA)

Odnosi med dolgoletnimi zaveznicami, kot sta Francija in ZDA, se vse odkar so Američani skupaj z Britanci in Avstralci oblikovali trilateralo AUKUS in Francozom speljali posel z dobavo jedrskih podmornic za Avstralce v vrednosti 56 milijard dolarjev, napeti. Zdaj francoski zunanji minister sporoča, da se interesi Francije ter s tem tudi EU in interesi ZDA, ko pride do Kitajske, močno razlikujejo. Evropa si s Kitajsko želi sodelovanja, ZDA pa konfrontacije.

“ZDA se želijo soočiti s Kitajsko. Evropska unija si želi sodelovati s Kitajsko,” je po poročanju New York Times povedal francoski finančni minister Bruno Le Maire. To je po besedah ministra po pričakovanjih. ZDA želijo Kitajski preprečiti, da bi jih izrinila z mesta najmočnejše države na svetu, strateška prioriteta EU pa je po drugi strani neodvisnost od ZDA. Slednje pomeni, da Evropa ne sme biti preveč odvisna od ameriške tehnologije in mora braniti svoje ekonomske interese.

“Postati neodvisna od ZDA, zmožna braniti lastne interese, ne glede ali gre za ekonomske ali strateške interese,” to je po mnenju Le Maireja ključno za vprašanje za EU. Le Maire je ob tem poudaril, da ZDA za zdaj ostajajo glede vrednot, ekonomskega modela, spoštovanja vladavine prava in odnosa do svobode najtesnejši francoski zaveznik.

Evropa kot tretja velesila 21. stoletja?

S Kitajsko Francozi nimajo toliko skupnega, a vseeno se lahko zgodi, da se bo Evropa začela oddaljevati od ZDA in približevati Kitajski. To naj bi bilo mogoče preprečiti s spoznanjem, da je Evropa poleg ZDA in Kitajske ena od treh velesil 21. stoletja.

Foto: epa

Francoski minister je priznal, da imajo dovolj trgovinskih vojn. Tarife na uvoz kovin, ki jih je leta 2018 uvedel predsednik Donald Trump, so trn v peti trenutnih pogajalcev. EU tri leta kasneje še vedno grozi, da če Američani ne umaknejo tarif na evropsko jeklo in aluminij, bodo tudi sami uvedli carine na ameriško blago.

“Če želimo izboljšati bilateralne ekonomske odnose med kontinentoma, mora biti prvi korak ameriški umik sankcij na jeklo in aluminij,” je poudaril Le Maire.

Ivan Šokić