fbpx

Francija zaradi islamskega terorizma uvaja novo protiteroristično zakonodajo

Foto: epa

Organizacije za človekove pravice v Franciji protestirajo proti predlogu nove protiteroristične zakonodaje, ki jo je sprejela francoska vlada, ker naj bi omejevala proteste. Tovrstna zakonodaja med drugim pristojnim oblastem daje večja pooblastila za zaprtje tistih območij, kjer naj bi prihajalo do povečanja ekstremizma, in sicer za obdobje pol leta. 

Brez odobritve sodišča bodo imele oblasti možnost, da zavarujejo tista območja in dogodke, za katera bodo menili, da obstaja nevarnost morebitnega terorističnega napada. Na ta način bodo torej lahko lokalne oblasti brez dovoljenja uvedle osebne preiskave ljudi in ročne prtljage s pomočjo varnostnikov in namestitev varnostnega kordona.

Po navedbah francoskega premiera Edouarda Phillpeja zakonodaja prispeva k ustreznemu uravnoteženju med varnostjo in spoštovanjem človekovih svoboščin, predsednik Emmanuel Macron pa je povedal, da še vedno obstajajo nekatere neugodne rešitve, ki jih bodo kmalu odpravili.

Foto: epa

Pričakovana ponovna razglasitev izrednih razmer
Nedavni teroristični napad na Elizejskih poljanah po prepričanju francoskega notranjega ministra Gerarda Collomba kaže na nujnost uvedbe nove protiteroristične zakonodaje, ki bo prispevala k večji varnosti. Vse od novembra 2015 so zaradi napadov namreč razglasili izredne razmere, ki so jih kar petkrat zapored tudi podaljšali. STA poroča, da se bodo sredi julija končale zadnje razglašene izredne razmere in pričakovati je, da jih bo vlada te vnovič podaljšala do 1. novembra.

Foto: iStock

N. Ž.