fbpx

Francija: Zaradi nestrinjanja z zakoni o tujcih nezakoniti migranti poskušali nasilno vdreti v mestno hišo

Foto: epa

Francoska policija je uporabila solzivec, potem ko je razjarjena množica nezakonitih migrantov poskušala vdreti v mestno hišo v pariškem predmestju in zahtevala pogovor z lokalnimi oblastmi o pravicah tujcev. Francoski mediji poročajo, da je bilo v prerivanju ranjenih 14 migrantov. Očitno si migranti predstavljajo, da si zaslužijo iste pravice kot domači državljani, kljub temu da v državno blagajno nikoli niso vplačali niti centa. Hvaležnost pa taka. 

Le Parisien poroča, da se je incident dogodil v torek zjutraj v pariškem predmestju Alfortville, ki se nahaja štiri kilometre stran od francoske prestolnice Pariz, v incidentu pa so bili udeleženi migranti iz sosednjih predmestij.

Protestniki so več kot očitno želeli govoriti z lokalnimi oblastmi in razpravljati o pravicah tujcev. Po navedbah lokalnega časopisa 94.Cityoens se je na protestu pojavilo vsaj 200 ljudi. Iz mestne hiše so sporočili, da so prihod demonstrantov opazili šele, ko je bilo že prepozno. Ti so ob prihodu oblikovali človeško verigo in s tem onemogočili prehod v in iz stavbe. Potem ko je na prizorišče prispela tudi policijska okrepitev, je ta za umiritev razjarjene množice migrantov uporabila solzivec.

Foto: epa

Niso bili pripravljeni na dialog
Lokalni mediji poročajo, da je imelo 14 nezakonitih migrantov zaradi uporabe solzivca dihalne težave in so zato potrebovali zdravniško oskrbo. Župan Luc Carvounas je povedal, da so migranti dobili priložnost, da pojasnijo svoje zahteve, vendar niso bili pripravljeni na konstruktiven dialog. Nezakonita zasedba mestne hiše s strani migrantov je prebivalcem predmestja Alfortville v jutranjem času preprečila dostop do javnih storitev ter ujezila zaposlene in obiskovalce mestne hiše, ki so bili tam pred prihodom migrantov.

Po navedbah Carvounasa je osebje predstavnike množice sprejelo, a ti niso dopustili možnosti za konstruktiven dialog in so vneto ponavljali, da vsa krivda leži na plečih vladne politike. Le Parisien poroča, da lokalne oblasti trenutno preverjajo, če je protest povezan z ekstremnimi levimi skupinami. Russia Today poroča, da je bilo predmestje Alfortville eno prvih v Franciji, ki je z odprtimi rokami sprejelo migrante oktobra 2015, ko je v Evropi vladal vrhunec migrantske krize, sedaj pa lahko vidimo, kakšne so posledice.

N. Ž.