Francoska afera testiranja zdravil: Eden umrl, štirje z nevrološkimi posledicami

Foto: iStock

V Franciji je umrl moški, ki je bil po kliničnem preizkusu novega zdravila možgansko mrtev, so sporočili iz bolnišnice v francoskem mestu Rennes, kjer je moški ležal. Umrli je bil del skupine prostovoljcev, ki je preizkušala novo protibolečinsko zdravilo.

Poleg njega so po preizkusu zdravil v bolnišnico sprejeli še pet ljudi. Njihovo zdravstveno stanje ostaja v kritičnem stanju. Kot so pred časom objavili, imajo štirje nevrološke težave. Za tri se zdravniki bojijo, da bodo imeli trajne posledice. Peti moški je brez kakršnihkoli simptomov, a je v bolnišnici na opazovanju.

Poskusnih zajčkov je bilo kar 108
Preizkus zdravil, ki ga je opravljal zasebni laboratorij Biotrial, so po dramatičnih posledicah prekinili. V laboratoriju so na ljudeh prvič preizkušali novo protibolečinsko zdravilo in zdravilo proti motnjam razpoloženja portugalskega farmacevtskega podjetja Bial.

Skupno je sodelovalo 108 prostovoljcev. Med njimi jih je 90 dobilo novo zdravilo, ostali pa placebo. Šesterica moških, ki je pristala v bolnišnici, je prejela največji odmerek zdravila.

Francoska ministrica za zdravje je pred dnevi pojasnila, da je šesterica sodelovala v kliničnem preizkušanju tablete, ki se uživa oralno. Zdravilo je razvil evropski laboratorij z licenco v kraju Rennes na severozahodu Francije.

N. K., STA

 

 • Vrhovni sodnik

  Saj imajo dost obrezanih za probo.

  • pokvarjeniSvet

   baje da to ni humano, morejo biti Evropejci, ker smo manj vredni kot drek za te psihopate.

   • Franc Novak

    Prostovoljci ki so šli v to zaradi denarja.

    • pokvarjeniSvet

     Če bi to naredili tujci/migranti prostovoljno zaradi denarja …. bi že te liberalne medijske hiše in novinarčki kričali da je to diskriminacija in da država more dati višje socialne pomoči tujcem/migrantom, ker drugače so “prisiljeni” v to nehumano stvar, saj veš mediji znajo dobro manipulirat. Evo ti to, to bi bil efekt. Vem da sedaj v tem primeru malo šepekuliram pa vendar je vprašaj koliko sem stran od resnice v tem primeru.

     • Franc Novak

      Tujci ne morejo sodelovati v takšnih testiranjih, polnoletnost, državljanstvo, so osnova da se lahko prijaviš.

 • Osti jarej

  naj mi kdo od nasprotnikov legalizacije pove,če pozna koga,ki je riknil zaradi trave al pa hašiša?