fbpx

Francoska afera testiranja zdravil: Eden umrl, štirje z nevrološkimi posledicami

Foto: iStock

V Franciji je umrl moški, ki je bil po kliničnem preizkusu novega zdravila možgansko mrtev, so sporočili iz bolnišnice v francoskem mestu Rennes, kjer je moški ležal. Umrli je bil del skupine prostovoljcev, ki je preizkušala novo protibolečinsko zdravilo.

Poleg njega so po preizkusu zdravil v bolnišnico sprejeli še pet ljudi. Njihovo zdravstveno stanje ostaja v kritičnem stanju. Kot so pred časom objavili, imajo štirje nevrološke težave. Za tri se zdravniki bojijo, da bodo imeli trajne posledice. Peti moški je brez kakršnihkoli simptomov, a je v bolnišnici na opazovanju.

Poskusnih zajčkov je bilo kar 108
Preizkus zdravil, ki ga je opravljal zasebni laboratorij Biotrial, so po dramatičnih posledicah prekinili. V laboratoriju so na ljudeh prvič preizkušali novo protibolečinsko zdravilo in zdravilo proti motnjam razpoloženja portugalskega farmacevtskega podjetja Bial.

Skupno je sodelovalo 108 prostovoljcev. Med njimi jih je 90 dobilo novo zdravilo, ostali pa placebo. Šesterica moških, ki je pristala v bolnišnici, je prejela največji odmerek zdravila.

Francoska ministrica za zdravje je pred dnevi pojasnila, da je šesterica sodelovala v kliničnem preizkušanju tablete, ki se uživa oralno. Zdravilo je razvil evropski laboratorij z licenco v kraju Rennes na severozahodu Francije.

N. K., STA