fbpx

Francoska elita zaskrbljena: So rumeni jopiči povsem neustavljivi?

Foto: Twitter

Rumeni jopiči v Franciji predstavljajo resno grožnjo za levoliberalno francosko elito. Poraja se vprašanje, ali bo francoski predsednik Emmanuel Macron prisluhnil svojim ljudem ali bo poskušal ohraniti status quo?

Francoski mislec Christophe Guilluy je leta 2014 napovedal, da bo ostra ekonomska in kulturna razdelitev v Franciji vplivala na razdvojitev države. Danes pa pravi, da so rumeni jopiči neustavljivi, saj tej obliki organskega gibanja ni mogoče nastaviti nagobčnikov, kot je to mogoče v primeru sindikatov ali političnih strank. Guilluy opozarja, da bo vladajoči razred moral ali prisluhniti Francozom ali pa sprejeti mehko obliko totalitarizma, ki bo odvzel pravico do zbiranja in druge državljanske svoboščine.

Ob tem je potrebno poudariti, kako to, da je bil Guilluy sposoben predvideti današnje dogajanje? “Tehnično naš globaliziran ekonomski model dobro deluje. Proizvaja veliko bogastva, a pri tem ne potrebuje večinsko delujoče populacije. Ne potrebujejo fizičnih delavcev niti lastnikov manjših podjetij izven velikih mest,” je ta v povezavi s tem pojasnil in izpostavil, da Pariz ustvari dovolj bogastva za celotno Francijo. “Enako velja za London v Veliki Britaniji.  Ne morete graditi družbe okrog tega. Rumeni jopiči predstavljajo revolt delavskega razreda, ki živi na teh območjih.” 

Foto: Twitter

Ni mogoče pritisniti na tipko: “ugasni”
Po besedah Guilluyja je pojav rumenih jopičev ustvaril obliko psihološkega šoka za kulturne ustanove. Šlo naj bi za enako obliko šoka, ki so ga britanske elite doživele ob volitvah za brexit in ki ga doživljajo že tri leta kasneje. Reakcija srednjega razreda na rumene jopiče pa po njegovih besedah govori same zase. Protestnike so označili kot ksenofobe, antisemite in homofobe, poroča Russia Today. Elite pa se ob tem predstavljajo kot antifašistične, antirasistične, ampak to zgolj z namenom obrambe razrednih interesov. Gre za argument, ki bi obvaroval njihove interese, a na njihovo žalost ta ne deluje več. Ravno iz tega razloga so elite zaskrbljene, saj rumenih jopičev ni mogoče zaustaviti, kot je to mogoče v primeru sindikatov in političnih strank. Ni mogoče preprosto pritisniti na tipko “ugasni”.

H. M.

Komentarji so onemogočeni.