fbpx

Francoska opozicija vladne ukrepe za pomiritev protestnikov označila za nezadostne

Foto: epa

Francoski premier Edouard Philippe bo danes predlagal moratorij na zvišanje trošarin na gorivo, da bi tako pomirili t. i. rumene jopiče, ki že več tednov protestirajo proti visokim cenam goriva, njihovi protesti pa so se minuli konec tedna v Parizu sprevrgli v izgrede. Protestniki poleg tega zahtevajo še zvišanje minimalne plače in ponovno uvedbo davka za tiste z visokimi zaslužki, ki je bil ukinjen lani. V opozicijski stranki Republikanci z moratorijem niso zadovoljni in pričakujejo umik dviga trošarin. Da vladni ukrep ni skladen s pričakovanji Francozov, pa je poudarila Marine Le Pen. Glavni problemi države, ki so se nakopičili skozi leta, namreč še vedno ostajajo.

Trošarine naj bi se zvišale 1. januarja, a se je vlada po srečanju s predsednikom Emmanuelom Macronom v ponedeljek zvečer odločila za večmesečni moratorij na ta ukrep, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vlada naj bi sprejela še nekatere druge ukrepe, s katerimi želi pomiriti protestnike.

Premier naj bi ukrepe danes predstavil poslancem Macronove stranke Naprej republika na srečanju, ki se bo začelo ob 10.30, je za AFP še povedal neimenovani vir v francoski vladi. V Philippovem uradu niso komentirali moratorija, so pa povedali, da bo premier danes nagovoril tudi javnost.

V opoziciji zahtevajo umik dviga trošarin
Potrdili so tudi, da se premier danes ne bo srečal s predstavniki protestnega gibanja. Večina predstavnikov je namreč zaradi groženj drugih protestnikov odpovedala udeležbo na srečanju. Moratorij je bila glavna zahteva gibanja rumenih jopičev, ki že več tednov protestirajo proti visokim cenam goriva. V soboto se je na francoskih ulicah zbralo okoli 75.000 protestnikov, pri čemer so v Parizu izbruhnili izgredi in spopadi s policijo. Policija je aretirala več kot 400 protestnikov. Zaradi poškodb so morali v bolnišnicah oskrbeti več kot 160 ljudi. Protestniki poleg tega zahtevajo še zvišanje minimalne plače in ponovno uvedbo davka za tiste z visokimi zaslužki, ki je bil ukinjen lani, še poroča STA.

Predsednica skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen je na Twitterju danes zapisala, da moratorij pomeni zgolj preložitev. Ni pa to v skladu s pričakovanji Francozov, je poudarila. Tudi v konservativni stranki Republikanci so poudarili, da ta ukrep ni zadosten. “Upam, da bo moratorij prerasel v umik dviga trošarin,” je povedal vodja poslanske skupine stranke v senatu Bruno Retailleau.

H. M.