fbpx

Francoska policija preprečila islamistični teroristični napad

Francoska policija. (foto: EPA)

Francoski varnostni organi so preprečili teroristični napad z noži skupine islamistov, ki so želeli v času adventa iti na morilski pohod nad nič hudega sluteče nakupovalce in po možnosti umreti mučeniške smrti.

Francoski notranji minister Gérald Darmanin je v sredo, 8. decembra 2021, potrdil, da je glavna uprava za državno varnost (DGSI) aretirala dva islamista, ki sta želela v času adventa Francozom skaziti praznike.

“Teroristična grožnja v Franciji ostaja na visoki stopnji [nevarnosti],” je poudaril Darmanin in dodal, da francoski organi pregona ne bodo pustili, da jih uspeh zavede v lažen občutek varnosti.

Francoski notranji minister Gerald Darmanin (foto: EPA)

DGSI naj bi dvojico moških, starih 23 let, aretiral 29. novembra. Prvega so prijeli v Meauxu vzhodno od Pariza, drugega pa v Pecqu na zahodni strani francoske prestolnice. 3. decembra je bila vložena obtožnica in na isti dan sta se ujeta terorista po poročanju RT znašla v ječi. Tožilstvo za boj proti terorizmu še vedno vodi preiskavo proti njima. Nobeden od “osumljencev” ni bil identificiran poimensko.

Želela sta si mučeniške smrti
Eden od osumljencev naj bi policiji priznal, da sta s tovarišem nameravala za božič na javnih mestih izpeljati napad z noži in umreti mučeniške smrti. Med potencialnimi tarčami naj bi imela ogledane trgovinske centre, univerze in mestne ulice, po katerih se sprehaja največ ljudi. Med preiskavo na domovih je policija našla džihadistično literaturo in propagandni material Islamske države.

Drugi osumljenec je priznal, da ga je Islamska država “fascinirala”, a je zanikal načrtovanje terorističnega napada. Pred tem so ga že aprila 2019 obsodili na štiriletno zaporno kazen, od česar je lahko kar 30 mesecev odslužil s pogojno kaznijo na svobodi. Terorista sta se spoznala prek družbenih omrežij, kasneje pa spoznala tudi osebno, so sporočili s francoske policije.

Ivan Šokić