fbpx

[Video] Elon Musk: “Civilizacija bo razpadla,” če ljudje ne bodo imeli več otrok

Milijarder Elon Musk (foto: Youtube)

Milijarder Elon Musk meni, da je največji problem, s katerim se sooča človeštvo, depopulacija planeta in ne prekomerna poseljenost. Če bo stopnja rodnosti na zahodu še naprej padala, bo po mnenju najbogatejšega Zemljana prišlo do razpada civilizacije.

“Mislim, da je ena največjih nevarnosti za civilizacijo nizka in celo padajoča stopnja rodnosti,” je v nedavnem srečanju za Wall Street Journal povedal najbogatejši človek pod Soncem Elon Musk. “Zapomnite si, če ljudje nimajo otrok, bo civilizacija razpadla.”

Musk je na celi črti zavrnil trditve okoljevarstvenikov, da se naraščajoče število prebivalcev izmika nadzoru, in poudaril, da drži ravno nasprotno. Musk je odgovarjal na vprašanja, ali bi lahko težave s pomanjkanjem delovne sile rešili človeku podobni roboti, ki naj bi v Tesli sestavljali samovozeče avtomobile. Teslini roboti naj bi bili po poročanju Business Insider sposobni dvigniti do 68 kilogramov in se premikati s hitrostjo 8 kilometrov na uro.

Po podatkih Svetovne banke stopnja rodnosti na globalni ravni upada vse od leta 1960. Navkljub temu, da se je v globalnem merilu stopnja rodnosti nižala, pa se je povečalo število Zemljanov. Nižjo rodnost je tako pripisati tudi dejstvu, da je več otrok uspelo dočakati polnoletnost.

Potrebno določiti zgornjo starostno mejo za politiko

Ravno tako je Musk vzel na zobe navdušence nad transhumanizmom, ki je popularen med izredno bogatimi, ki želijo svoje življenje na vse možne načine tako v teoriji kot praksi razvleči v nedogled. “Menim, da je pomembno za nas, da umremo, saj v večini primerov ljudje svojih mnenj ne spreminjajo, samo umrejo,” je pojasnil Musk, ki meni, da bi večno življenje vodilo v fosilizirano družbo, v kateri nove ideje ne morejo uspeti.

Musk je prejšnji teden razburil del ameriške javnosti, ko je predlagal, da bi morali v državi uvesti zgornjo starostno mejo za kandidaturo v politiki. Predlagal je manj kot 70 let. Trenutni ameriški predsednik Joe Biden jih šteje 79. Musku se to zdi recipročno. Če imajo v državi določeno minimalno starost, potrebno za kandidaturo v kongres, senat in za predsednika, je smiselno postaviti tudi zgornjo mejo. Kakor izpostavlja Musk, začnejo kognitivne zmožnosti na določeni točki v starosti slabeti. “Če imamo na zelo pomembnih položajih ljudi, ki morajo sprejemati odločitve, kritične za varnost države, potem morajo imeti ohranjeno umsko in kognitivno sposobnost, da dobro sprejemajo take odločitve – saj je celotna država odvisna od njih.”

Ivan Šokić