fbpx

Francoska prva dama Brigitte Macron se je po odmevni aferi zavzela za ostrejše kazni za krvoskrunstvo

Francoska prva dama Brigitte Macron. (Foto: epa)

Francoska prva dama Brigitte Macron se je odzvala na razvpite primere krvoskrunstva v Franciji in akcijo #MeTooIncest, ob čemer se je zavzela za reforme sodstva ter ostrejše kazni za ta prestopek. 

Po škandalu, ki je izbruhnil v Franciji, in ki se je nanašal na obtožbe o incestu, ki naj bi ga zagrešil priznani politolog Olivier Duhamel, se je oglasila francoska prva dama Brigitte Macron. V svojem govoru se je dotaknila problematike spolnega nasilja, nasilja nad otroci in kaznivega dejanja incesta. Soproga predsednika Emmanuela Macrona si želi, da bi se okrepila zakonodaja na področju spolnega prestopništva, katerega žrtve so mladoletne osebe. Podpira tudi gibanje #MeTooIncest in se zavzema za bolj odločno kaznovanje krvoskrunstva. Svoje poglede glede tega je pojasnila v nedeljo na programu lokalne televizijske postaje TF1 v kateri je bilo govora o primeru 14-letnika, ki je bil žrtev incesta svojega očima, poroča Polska Agencja Prasowa.

Šlo je za predstavitev knjige Camille Kouchner z naslovom “La Familia grande” v kateri je avtorica predstavila zgodbo že omenjenega svojega 14-letnega brata dvojčka. Kouchnerjeva je sicer hčerka bivšega francoskega ministra Bernarda Kouchnerja in pokojne znane feministke in raziskovalke Evelyne Pisier, ki naj bi se postavila na stran svojega drugega moža, ki je že leta obtožen krvoskrunskih dejanj nad svojimi posvojenci. Macronova je tudi izrazila podporo obsežnim preiskavam za ugotovitev primerov krvoskrunstva. Afera Duhamel je izbruhnila na začetku januarja, ob izdaji knjige Kouchnerjeve, ki sedaj že 70-letnega politologa obtožuje incesta, in kar naj bi se dogajalo v 80. letih prejšnjega stoletja.

Posilstvo. (Foto: pinterest)

A če se, kot kaže, v Franciji vsaj nekateri zavzemajo za strožje sankcioniranje spolnih prestopkov, pa to ne velja za Švedsko. Liberala ungdomsförbundet, podmladek švedske stranke Liberalerna, je predlani dokazal, da je popolnoma izgubil kompas. Njegova predstavnica se je namreč zavzela za odpravo zakonov, temelječih na morali in legalizacijo nekrofilije ter incesta. Tako so vložili predlog za legalizacijo spolnega odnosa s privolitvijo. Vplivni član stranke se je odzval kritično in podmladek med drugim vprašal, če se na njihovi lestvici stotih najbolj pomembnih težav s katerimi se sooča družba, nahaja tudi seks z nilskimi konji.

Domen Mezeg