fbpx

Francoski notranji minister novoletno požiganje avtomobilov razglaša za “tradicijo”

Posledice izgredov v Franciji (Vir: Twitter)

Francoski izgredniki so med novoletnim slavjem zažgali 690 avtomobilov, kar je za dobro petino manj kot na prehodu iz leta 2021 v 2022, je v nedeljo za francosko televizijo BFMTV povedal notranji minister Gerald Darmanin. Zažiganje avtov je v francoskih mestih tako rekoč novoletna tradicija, poroča STA. 

V Strasbourgu, kjer je policija ob prejšnjem praznovanju novega leta beležila posebej visoko število požigov, je noč minila relativno mirno, je povedal minister po navedbi nemške tiskovne agencije dpa.

Ravno Strasbourg na francosko-nemški meji velja za kraj, kjer se je v 90. letih prejšnjega stoletja porodila ideja novoletnega zažiganja vozil. Ti izgredi so dobili nov zagon v času socialnih nemirov, ki so Francijo zajeli leta 2005.

Tokrat je bilo sicer v najdaljši noči leta na ulicah francoskih mest kar 90.000 policistov, ki so skupno opravili 490 aretacij. Po ocenah ministra je samo v Parizu prihod novega leta na prostem praznovalo dva milijona ljudi.

Ob tem pa seveda nihče ne pove, da je tovrstna “tradicija”, ki temelji na uničevanju zasebne lastnine, posledica dolgoletnega priseljevanja migrantov iz drugih kulturnih okolij, kar se seveda ne dogaja samo za novo leto, ampak tudi ob drugih priložnostih. Bo potemtakem tudi posiljevanje žensk, tako kot pred leti v Kölnu, postalo del “tradicije”?

Demokracija