Francoski notranji minister opozoril na ponovni porast islamskih terorističnih groženj

Teroristi (Vir: Twitter)

Francoski notranji minister Gérald Darmanin je zaprosil ameriško vlado za večjo izmenjavo obveščevalnih podatkov in opozoril na ponovni porast islamskih terorističnih groženj v Evropi, preden bo Francija v prihodnjem letu gostila svetovne športne dogodke.

Med dvodnevnim obiskom v Washingtonu in New Yorku v tem tednu je francoski minister pozval k učinkovitejšemu francosko-ameriškemu protiterorističnemu sodelovanju, saj trdi, da islamski terorizem ostaja največja grožnja evropski nacionalni varnosti.

“Prišli smo, da jih spomnimo, da je za Evropejce in Francijo primarno tveganje sunitski islamistični terorizem in da je protiteroristično sodelovanje med obveščevalnimi službami absolutno nujno,” je dejal Darmanin v intervjuju za agencijo France-Presse.

“V času, ko se Američani morda bolj ukvarjajo z notranjimi izzivi – navideznim belskim suprematizmom, ponavljajoči se streljanji, zarotami – ne smejo pozabiti glavne grožnje v Evropi: sunitskega terorizma,” je dodal.

V dvorani Bataclan so teroristi umorili več kot 100 ljudi. (Foto: epa)

Darmanin je pred tem govoril, da bo njegova država letos gostila svetovno prvenstvo v ragbiju in olimpijske igre naslednje poletje. Opozoril je na ponovno nevarnost terorističnih dejanj, saj je bila Francija njihova pogosta tarča tako zaradi zunanjih groženj kot domačih radikaliziranih napadalcev, ki jih spodbuja množično priseljevanje z Bližnjega vzhoda, in liberalne vizumske zahteve za njene nekdanje kolonije v Severni Afriki, kjer prevladuje islam.

Levičarski aktivisti se že dolgo borijo za odprtje meja evropskih držav. (Foto: epa)

Resnost islamistično motiviranih terorističnih napadov je dosegla vrhunec na polovici zadnjega desetletja, ko so napadalci napadli koncert v gledališču Bataclan in novembra 2015 umorili 137 in ranili najmanj 416 ljudi. Temu je sledil tunizijski islamistični terorist, ki je vozil 19-tonski tovor tovornjak po promenadi v južni Nici julija 2016; prebil se je skozi množico, ki je proslavljala dan Bastilje, pri čemer je ubil 86 in ranil 434 ljudi.

Andrej Žitnik