fbpx

Obveščevalci opozarjajo: Pripravlja se evropski 11. september

Foto: epa

Evropske obveščevalne službe so izdale opozorilo, da naj bi letos v Evropi prišlo do več sočasnih terorističnih napadov v več evropskih mestih. Glavni tarči napadov naj bi bili Francija in Velika Britanija. ”Bojim se, da se nam bliža evropski 11. september,” je dejal francoski obveščevalec. Z aretacijami 30. decembra so preprečili veliko terorističnih napadov. 

Neimenovani vir iz francoske obveščevalne službe je opozoril, da naj bi v letošnjem letu prišlo do več sočasnih terorističnih napadov istega dne v več državah. ”Bojim se, da se nam bliža evropski 11. september. To bodo zelo koordinirani napadi, imamo podatke, da teroristi napade že pripravljajo,” je dodal francoski obveščevalec.

V Siriji rekrutirajo nove teroriste iz Evrope
Islamska država naj bi v ta namen v Siriji rekrutirala nove teroriste, predvsem Evropejce, ki jih nato pošlje nazaj v svojo domovino, da bi tam izvedli napade. ”Dobijo lažne dokumente, govorijo evropske jezike, dobivajo orožje in zemljevide. Mnogo smo jih uspeli zaustaviti, a moramo priznati, da smo preobremenjeni. Nekateri nam bodo ušli, nekateri so že,” je, kot poroča AFP, dejal vir iz vrst francoskih obveščevalcev.

Preprečili več terorističnih napadov za novo leto
Turške oblasti med tem trdijo, da so teroristi načrtovali istočasne napade za novo leto, tarča pa naj bi bila mesta v Avstriji, Belgiji, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in tudi v Turčiji. Te napade naj bi Turki preprečili, ko so 30. decembra prijeli teroriste. Na enem izmed računalnikov naj bi namreč našli podrobna navodila za napade.

”Leto 2015 je bilo zgolj poskusno”
Yves Trotignon
, nekdanji analitik francoske obveščevalne službe DGSE, je dejal, da grožnje Evropi niso nič novega. Že leta 2010 je to napovedovala Al Kaida, a so jih ZDA z bombardiranjem njihovih centrov zaustavile. Kot je še dejal Trotignon, se v Veliki Britaniji pripravljajo na takšen morebiten napad. Teroristi so za seboj namreč puščali sledi, prepričan pa je, da bo teh v prihodnosti vedno manj. ”Če se bodo izboljšali, bomo imeli težave. Lahko bi rekli, da je bilo leto 2015 zgolj poskusno,” je še dodal Trotignon.

M. G.