Francoski premier poziva k prepovedi nošenja naglavnih rut. Bi moral Cerar slediti njegovemu zgledu?

Foto: iStock

Francoski predsednik vlade Manuel Valls bi prepovedal nošenje naglavnih rut na univerzah. Verjame, da bi francoske muslimane na ta načino dvrnili od ekstremističnih ideologij. Opozoril je, da nošenje rute iz političnih razlogov zatira ženske.

Francija sicer že prepoveduje nošnjo naglavnih rut oziroma tančic, ki zakrivajo obraz. Prav tako ni dovoljeno izražanje drugih verskih simbolov v šolah in drugih javnih mestih. Valls sicer opozarja, da takšna prepoved zaradi ustavnih določb ne bo najbolj enostavna. Ministra za šolstvo in visoko šolstvo Najat Vallud-Belkacem in Thierry Mandon nasprotujeta takšni prepovedi.

Naglavne rute burijo duhove tudi v modi
Do trenj zaradi naglavnih rut pa prihaja tudi v modi. Modni mogotec Pierre Berge, poslovni partner zdaj že pokojnega modnega oblikovalca Yvesa Saint Laurenta, je kritiziral modne oblikovalce, ki ustvarjajo  različne kolekcije muslimanskih naglavnih rut, poroča Daily Mail.

“Naloga modnih oblikovalcev je, da naredijo ženske bolj svobodne”
“Oblikovalci se ne bi smeli vmešavati v islamsko modo. Njihova naloga je, da naredijo ženske še lepše in svobodnejše, ne pa da sodelujejo s to diktaturo, ki  zapoveduje to odvratno stvar, za katero se skrivajo ženske,” poudarja Berge.

“Pozabite na denar in raje obdržite svoja načela,” je poslovnež pozval modne ustvarjalce, ki so izdali novo muslimansko kolekcijo.

N. K.