Arabski šejki, ki v Sloveniji gradijo mošejo, bi se radi polastili Volkswagna

Foto: epa

Katarski šejki, ki med drugim finančno podpirajo gradnjo mošeje oziroma džamije v Ljubljani, se zaradi afere z izpušnimi sistemi v Volkswagnu bojijo za svoj denar. Vrednost Volkswagnove delnice namreč močno pada, ogroženo pa je tudi letošnje izplačilo dividend. Zdaj želijo biti prav šejki tisti, ki bi imeli zadnjo besedo v nemškem avtomobilskem koncernu. 

Katarci zahtevajo mesto v šestčlanskem predsedstvu koncerna. Katarski šejki imajo sicer v podjetju približno tako velik delež delnic kot zvezna dežela Spodnja Saška (Katarci imajo 17 odstotkov, Sasi pa 20 odstotkov), a nimajo v predsedstvu nobenega sedeža. V njem imajo sedeže zdaj samo predstavniki Spodnje Saške, zaposlenih in družinskega klana Porsche-Piëch.

Le v 20-članskem nadzornem odboru imajo Katarci rezervirana dva sedeža, čeprav imajo v lasti le tri odstotke manj delnic kot Spodnja Saška. Do danes to ni predstavljalo nobenih težav, saj jih tudi s poslovanjem podjetja ni bilo. Samo v letu 2014 so namreč iz Wolfsburga, kjer je sedež koncerna, Katarcem izplačali kar za 241 milijonov evrov dividend.

Se bo glavni odbor povečal za dve mesti?
Zaradi znane afere z izpušnimi plini pa so se stvari spremenile. Katar je že izrazil svoje nezadovoljstvo z neizplačilom dividend in padanjem vrednosti delnic. Zaradi tega so se katarski šejki spomnili na dogovor izpred sedmih let, ko jim je bilo obljubljeno mesto v glavnem odboru oziroma predsedstvu podjetja.

Volkswagen ima zdaj tako dve možnosti. Ali odbor zamenja enega od članov s predstavnikom Katarja ali pa se poveča za dva člana. V kolikor bi se namreč pozicija Katarja kot dodatnega predstavnika kapitala le dodala, bi svoje dodatno mesto v predsedstvu zahtevali tudi predstavniki zaposlenih, poroča nemški Focus.

M. G.